Domů     Technika
Tříkolka plná proměn
21.stoleti 19.8.2005

Většina z nás si možná ještě dodnes pamatuje na úspěchy i neúspěchy při své první samostatné jízdě na kole, kterou nejednou provázely ošklivé pády či odřená kolena. A v paměti zalovili i průmysloví designéři z americké univerzity Purdue.

Scott Shim, Matthew Grossman a Ryan Lightbody si vzpomněli na své cyklistické začátky, ke vzpomínkám z dětství přidali současné rodičovské zkušenosti a navrhli speciální kolo, které malým sportovcům i jejich rodičům podstatně usnadní život.
Pokud jste někdy chtěli naučit svého potomka bravurně jezdit na kole, doposud se vám k tomu nabízeli dvě možnosti. Buď jste mu k nestabilnímu dopravnímu prostředku přimontovali pomocná kolečka, nebo obětavě běhali za ním, přidržovali ho a čas od času taky pustili. Kolo SHIFT, což v překladu znamená „posun“, představuje novou, převratnou metodu, jak z caparta udělat v krátké době doslova malého Lance Armstronga.

Chytrá kolečka
SHIFT v mnohém připomíná tříkolku. Má jedno kolo vepředu a dvě tenká kolečka vzadu nakloněná k sobě, která v nehybném stavu vypadají jako písmeno V otočené vzhůru nohama. Jakmile se dítě rozjede, dvě zadní kolečka o průměru 40 centimetrů mu pomáhají udržet rovnováhu a chrání ho před pádem. Pokud ale přidá na rychlosti a lehce se předkloní dopředu, zadní kolečka splynou ve spodní části v jedno a z tříkolky se rázem stane „klasický“ bicykl. Zadní kolečka tentokrát připomínají skutečný tvar písmena V a navíc nutí jezdce kolo vyvažovat. Při zpomalení se zadní kolečka opět od sebe rozestoupí. Za malý zázrak může pružný mechanismus, který kolečka při vyšší rychlosti tlačí k sobě.
„Naše kolo naučí děti držet balanc během jízdy místo toho, aby se na něm vrtěli, otáčeli a pokukovali po rodičích, zda je stále ještě zezadu podporují,“ připomíná vedoucí celého projektu Scott Shim, docent z univerzity Purdue, jednu z největších výhod celého vynálezu – dítě se místo strachu z možného pádu může plně soustředit na svůj jezdecký výkon.

Porazili i kolo pro unavené psy
Neobvyklý vynález se již dočkal prestižního ocenění. Autoři variabilní tříkolky totiž vyhráli hlavní cenu v Mezinárodní soutěži v designu jízdních kol v tchajwanském Taipei. Jejich SHIFT uspěl v konkurenci 853 návrhů z 56 zemí světa, mezi kterými nechyběly ani takové modely, jakými jsou například bicykl měnící se v nákupní vozík nebo kolo určené pro venčení psa se sklápěcím sedátkem, kdyby se náhodou domácí mazlíček příliš unavil.
O americký vynález již také údajně projevily zájem tři zahraniční společnosti, dvě z Koreje a jedna z Tchajwanu, které by chtěly unikátní tříkolku začít vyrábět ve velkém. Už je také na čase, protože vynálezcům se doslova hromadí žádosti od koupěchtivých rodičů, které již nebaví běhat za svými ratolestmi a ošetřovat jim rozbitá kolena. „A přesně tak průmysloví designéři uvažují, jak mohou lidem usnadnit běžný život,“ říká Scott Shim.

Co se to s kolem děje?
1818 – Němec Karl Friedrich Drais von Sauerbronn patentoval svůj výtvor – dřevěnou „drezínu“, na které člověk seděl obkročmo a musel se odrážet nohama.
1861 – Francouz Pierre Michaux společně se svým synem Ernestem přidali k drezíně pedály a pojmenovali ji jako „vélocipede“.
1868 – V Saint-Cloud u Paříže se konal první cyklistický závod.
1870 – Britové James Starley a William Hillman předvedli celokovový model „Ariel“ s výrazně větším předním kolem a pryžovou obručí v ráfcích.
1885 – John Kemp Starley, synovec Jamese Starleyho, představil model „Rover“, kterým oběma kolům vrátili stejnou velikost.
2005 – V současnosti lidé po celém světě používají kolem 1,6 miliardy jízdních kol.

Více se dozvíte na:
http://www.purdue.edu/

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz