Domů     Technika
Tříkolka plná proměn
21.stoleti 19.8.2005

Většina z nás si možná ještě dodnes pamatuje na úspěchy i neúspěchy při své první samostatné jízdě na kole, kterou nejednou provázely ošklivé pády či odřená kolena. A v paměti zalovili i průmysloví designéři z americké univerzity Purdue.

Scott Shim, Matthew Grossman a Ryan Lightbody si vzpomněli na své cyklistické začátky, ke vzpomínkám z dětství přidali současné rodičovské zkušenosti a navrhli speciální kolo, které malým sportovcům i jejich rodičům podstatně usnadní život.
Pokud jste někdy chtěli naučit svého potomka bravurně jezdit na kole, doposud se vám k tomu nabízeli dvě možnosti. Buď jste mu k nestabilnímu dopravnímu prostředku přimontovali pomocná kolečka, nebo obětavě běhali za ním, přidržovali ho a čas od času taky pustili. Kolo SHIFT, což v překladu znamená „posun“, představuje novou, převratnou metodu, jak z caparta udělat v krátké době doslova malého Lance Armstronga.

Chytrá kolečka
SHIFT v mnohém připomíná tříkolku. Má jedno kolo vepředu a dvě tenká kolečka vzadu nakloněná k sobě, která v nehybném stavu vypadají jako písmeno V otočené vzhůru nohama. Jakmile se dítě rozjede, dvě zadní kolečka o průměru 40 centimetrů mu pomáhají udržet rovnováhu a chrání ho před pádem. Pokud ale přidá na rychlosti a lehce se předkloní dopředu, zadní kolečka splynou ve spodní části v jedno a z tříkolky se rázem stane „klasický“ bicykl. Zadní kolečka tentokrát připomínají skutečný tvar písmena V a navíc nutí jezdce kolo vyvažovat. Při zpomalení se zadní kolečka opět od sebe rozestoupí. Za malý zázrak může pružný mechanismus, který kolečka při vyšší rychlosti tlačí k sobě.
„Naše kolo naučí děti držet balanc během jízdy místo toho, aby se na něm vrtěli, otáčeli a pokukovali po rodičích, zda je stále ještě zezadu podporují,“ připomíná vedoucí celého projektu Scott Shim, docent z univerzity Purdue, jednu z největších výhod celého vynálezu – dítě se místo strachu z možného pádu může plně soustředit na svůj jezdecký výkon.

Porazili i kolo pro unavené psy
Neobvyklý vynález se již dočkal prestižního ocenění. Autoři variabilní tříkolky totiž vyhráli hlavní cenu v Mezinárodní soutěži v designu jízdních kol v tchajwanském Taipei. Jejich SHIFT uspěl v konkurenci 853 návrhů z 56 zemí světa, mezi kterými nechyběly ani takové modely, jakými jsou například bicykl měnící se v nákupní vozík nebo kolo určené pro venčení psa se sklápěcím sedátkem, kdyby se náhodou domácí mazlíček příliš unavil.
O americký vynález již také údajně projevily zájem tři zahraniční společnosti, dvě z Koreje a jedna z Tchajwanu, které by chtěly unikátní tříkolku začít vyrábět ve velkém. Už je také na čase, protože vynálezcům se doslova hromadí žádosti od koupěchtivých rodičů, které již nebaví běhat za svými ratolestmi a ošetřovat jim rozbitá kolena. „A přesně tak průmysloví designéři uvažují, jak mohou lidem usnadnit běžný život,“ říká Scott Shim.

Co se to s kolem děje?
1818 – Němec Karl Friedrich Drais von Sauerbronn patentoval svůj výtvor – dřevěnou „drezínu“, na které člověk seděl obkročmo a musel se odrážet nohama.
1861 – Francouz Pierre Michaux společně se svým synem Ernestem přidali k drezíně pedály a pojmenovali ji jako „vélocipede“.
1868 – V Saint-Cloud u Paříže se konal první cyklistický závod.
1870 – Britové James Starley a William Hillman předvedli celokovový model „Ariel“ s výrazně větším předním kolem a pryžovou obručí v ráfcích.
1885 – John Kemp Starley, synovec Jamese Starleyho, představil model „Rover“, kterým oběma kolům vrátili stejnou velikost.
2005 – V současnosti lidé po celém světě používají kolem 1,6 miliardy jízdních kol.

Více se dozvíte na:
http://www.purdue.edu/

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz