Domů     Technika
Dva kohouti na internetu: Mozilla Firefox versus Internet Explorer
21.stoleti 21.7.2005

Srovnat dva nejrozšířenější webové prohlížeče, Mozilla Firefox a Microsoft Internet Explorer, je úkol nelehký a nevděčný. Přesto se do toho 21. STOLETÍ pustilo. Volba prohlížeče pro váš počítač pak stejně zůstane na vás.Srovnat dva nejrozšířenější webové prohlížeče, Mozilla Firefox a Microsoft Internet Explorer, je úkol nelehký a nevděčný. Přesto se do toho 21. STOLETÍ pustilo. Volba prohlížeče pro váš počítač pak stejně zůstane na vás.

Dříve, než se vrhneme do srovnávání, měly by se nám oba prohlížeče, tak jak to ve fair-play souboji má být, blíže představit. Mozilla Firefox prohlížeč vychází ze starého webového browseru (vyhledávače), který byl součástí balíku Mozilla Suite, jehož vývoj byl před nedávnem oficiálně ukončen. Narozdíl od původního Mozilla Suite jde pouze o webový prohlížeč, takže neobsahuje další nástroje jako plánovací kalendář či e-mailový klient. Právě proto se mohli vývojáři více soustředit na samotný prohlížeč a dotáhnout jeho vlastnosti téměř k dokonalosti.
Historie balíku Mozilla je poměrně zajímavá. Vychází z komerčního Netscape Navigatoru, jehož první verze spatřila světlo světa v prosinci 1994. Ten si získal velkou oblibu a už v roce 1995 dosáhl podílu na trhu více než 80%. Postupem času však jeho pozice značně ochabla, zejména kvůli prohlížeči Microsoft Internet Explorer (MSIE), který byl slavnostně uveden na trh spolu s MS Windows 95.
Svázanost MSIE s operačním systémem MS Windows přinesla zásadní zvrat. Netscape ztratil většinu příznivců a Internet Explorer se tak mohl bez větších obtíží rozvíjet dál. To se pochopitelně týmu z Netscape Communications nelíbilo, takže celá situace vyústila v žalobu na Microsoft a vysoké finanční odškodněni z jeho strany.
Přesto se však podíl na trhu prohlížečů již výrazně nezměnil, a proto se Netscape Communications začalo vážně zabývat myšlenkou uvolnění zdrojového kódu a vytvoření svobodného webového prohlížeče. Jedním z impulsů k tomuto kroku byl také dokument Erica S. Raymonda, The Cathedral and the Bazaar (Katedrála a tržiště), který popisuje výhody spojené s vývojem svobodného software oproti  uzavřeným aplikacím.
Vše nakonec vyústilo ve vytvoření projektu Mozilla, jehož první verze se objevila v roce 1997. Tenhle projekt měl přitáhnout pozornost zpět k Netscapu a zároveň sloužil jako katalyzátor nových funkcí pro komerční variantu webového prohlížeče.
Postupem času se stal z projektu Mozilla fenomén a kromě prohlížeče do něj byla přidána celá řada dalších funcí (e-mailový klient, plánovací kalendář a další). Bohužel to znamenalo i značný nárůst datového objemu celého balíku a zvýšení systémových nároků.
To před několika lety vedlo k rozdělení na několik samostatných projektů. Pozici webového prohlížeče zastupoval projekt Mozilla Phoenix, později přejmenovaný na Firebird a ještě o něco později na Firefox.

Zdeněk Šmarda
majitel webdesignerské společnosti

Firefox je přehledný
+
· Tvůrci firefoxu vdechli svému produktu celou řadu osvědčených vychytávek. Jednou z nich jsou například záložky, díky nimž lze v jednu chvíli otevřít třeba padesát stránek v jednom okně a pak se mezi nimi velmi přehledně a jednoduše přepínat.
· Možnost dalšího rozšíření o nejrůznější vstupy. Díky nim pak můžete svůj Firefox obohatit například o stopky, budík, RSS čtečku, či mnoho a mnoho jiných užitečných i méně užitečných věcí.
· Nejpodstatnější jsou ale dvě věci: kde jej můžeme spustit a co a v jaké kvalitě v něm uvidíme. Firefox je dnes k dispozici pro tři nejrozšířenější platformy, tedy pro MS Windows, GNU/Linux a Mac OS X. Není ale problém spustit jej i na jiných, jako je například FreeBSD či OpenBSD.


· kompatibilita není vždy úplně dokonalá, ale stává se jen velmi zřídka, že člověk narazí na tak špatně napsanou stránku, že je možné zobrazit ji správně jen v Microsoft Internet Exploreru. To pak bývá obvykle dáno chybami způsobenými JavaScriptem, špatně definovanými kaskádovými styly nebo nesprávně použitými tabulkami.“ 


Lucie Matějíčková,
webová vývojářka, designérka

Pro uživatele Windows je Explorer výhodnější
+
· MSIE má vyšší podporu ze strany webových vývojářů.
· U MSIE se udává úspěšnost bezproblémového otevření webových stránek asi u 99,3% dokumentů, což je přeci jen o malinko více než u Firefoxu, kde se udává úspěšnost okolo 98 procent.
· Provádění bezpečnostní aktualizace MS Windows není možné z jiného prohlížeče než právě z MSIE, takže už proto se vyplatí po něm tu a tam sáhnout a zabrouzdat na stránky Microsoftu, kde se nějaké ty záplaty povalují.

· Na rozdíl od Firefoxu (a dalších nástrojů z produkce Mozilla Foundation) je jeho kód uzavřený (proprietární), což znamená, že k němu uživatelé nemají přístup a nemohou jej tedy zkoumat a měnit. To znamená, že trvá o něco déle než se objevená chyba dostane k vývojářům Microsoftu, kteří jsou schopni ji opravit

Jak to vidí 21. STOLETÍ?
Osobně používám na platformě MS Windows jako primární prohlížeč Mozilla Firefox a jako sekundární (pro přístup k aktualizacím, a také pro internetové bankovnictví) Microsoft Internet Explorer.
Důvody jsou prosté. Funkční stránka Exploreru je podstatně omezenější než je tomu v případě Firefoxu. Neumožňuje použití záložek, nemá otevřený zdrojový kód a je tedy pro uživatele „nebezpečnější“. A v neposlední řadě, existuje jen minimum stránek, které se stejně nebo téměř stejně dobře nezobrazí ve Firefoxu.
V současné době navíc pokračuje trend podpory Firefoxu – povědomí o něm je stále širší, takže si ho stahuje více lidí a zároveň se i více lidí zapojuje do vývoje. Ve výsledku se tak podíl Firefoxu na trhu neustále zvětšuje na úkor dnes již zastaralého Internet Exploreru.
Je ale otázka, co si pro nás Microsoft připraví do budoucna. Už v letošním roce bychom se měli dočkat nové verze MSIE, která by údajně měla přinést celou řadu novinek a užitečných funkcí. Nechme se tedy překvapit, jaká bude situace potom.

Výsledek ankety čtenářů 21. STOLETÍ
Explorer 38 %
Firefox   43%
Jiný        12%
Nevím, že je více prohlížečů 3%
Nejsem vybíravý 4%

Předchozí článek
Další článek
Související články
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz