Domů     Zajímavosti
Panorama
21.stoleti 21.7.2005

SENZORY NÁS OHLÍDAJÍ Chytré zařízení pro naše domovy Američtí odborníci z Michiganské univerzity vytvořili speciální senzor, který účinně dokáže monitorovat stav důležitých budov, mostů nebo dálnic.

Bezdrátové zařízení v sobě nese miniaturní počítač, jenž nesbírá pouze data, ale umí je i vyhodnotit a v případě nebezpečí varovat příslušné orgány, aby včas zasáhly. Systém může například upozornit obyvatele na to, zda se mohou po zemětřesení vrátit do svého domu. Cena takového přístroje je navíc podstatně nižší než částka, kterou lidé zaplatí za senzory používané v současnosti. Ty by podle odhadů amerických odborníků mělo nové zařízení vystřídat nejpozději do roku 2020. Už nyní speciální senzory dohlížejí na některé mosty v Japonsku.

BOTA Z DOBY ŽELEZNÉ
Jak se obouvali naši předkové?

Britští archeologové nalezli botu, která s největší pravděpodobností pochází z doby železné, a je tedy starší více než dva tisíce let. Kožená bota je ve velmi zachovalém stavu. Na délku měří 30 centimetrů, což při dnešním číslování odpovídá velikosti 9 nebo 10. Vědci proto předpokládají, že patřila muži. Na nálezu jsou stále dobře patrné švy a dírky na šněrování. Odborníci se nyní při podrobných laboratorních testech pokusí přesně zjistit, z jakého živočicha materiál pro její výrobu pocházel.

AMERIČANÉ SOUTĚŽÍ S ITALY
V USA už také mají klonovaného koně

Po italsko-francouzské spolupráci, z níž nedávno vzešel klon rekordmana vytrvalostních dostihů, nyní americko-francouzský tým úspěšně naklonoval další ušlechtilé zvíře. Jde o vůbec prvního klonovaného koně na americké půdě, a proto jsou na něj tamní vědci z A&M University patřičně hrdí. Zvíře je výsledkem jejich čtyřměsíční práce, která zahrnovala na 400 pokusů. Hnědé hříbě dostalo jméno Paris Texas a má se čile k světu.

BRITOVÉ ODHADNOU SÍLU HURIKÁNŮ
Počítačový program analyzuje červencové odchylky
 
Unikátní počítačový model, s jehož pomocí lze předvídat sílu hurikánů, nedávno představili britští odborníci z University College London. Nový program sice nedokáže přesně určit, kde a kdy se konkrétní hurikán objeví, ale umí odhadnout, jakou silou lidská obydlí zasáhne. Pracuje totiž na základě analýzy červencových odchylek v proudění vzduchu v oblasti severního Atlantiku a východního Pacifiku. Vědecký tým díky podkladům shromážděným od roku 1950 vypočítal průměrnou rychlost a směr větrů v několika zónách atmosféry od povrchu Země až po výšku 8000 metrů. Každá odchylka od těchto výsledků v měsíci, který předchází rizikovému období, tedy období od srpna do října, může vypovídat o síle blížících se hurikánů. Vzdušné proudění sice není příčinou jejich vzniku, ale určuje, jak se bouře vyvine a zda zasáhne pevninu.

CO SI LIDÉ MYSLÍ O VYNÁLEZECH?
Nejlepší je kolo!

Posluchači jedné britské celostátní rozhlasové stanice měli možnost zúčastnit se výzkumu, který se věnoval největším světovým vynálezům od roku 1800. Na dotazník odpovědělo více než 4500 lidí, kteří za vůbec největší vynález uplynulých dvou století překvapivě považují jízdní kolo! Hlasovala pro něj více než polovina posluchačů, na druhém místě skončil tranzistor. Navzdory jejich všudypřítomnosti počítače získaly pouhých 6 procent hlasů a internet zaostal za nimi s pouhými 4 procenty. Mezi vynálezy, které naopak podle Britů neměly nikdy spatřit světlo světa, jasně vyhrály geneticky modifikované plodiny a atomová energie. Vynálezem, který by měl být realizován, je pak vakcína proti AIDS. 

PROČ NĚKTERÉ KOLJUŠKY NEMAJÍ KRUNÝŘ?
Jediný gen je příčinou řady evolučních změn

Případ drobných rybek potvrzuje domněnku, že k výrazným změnám v podobě i v chování, které se objevují v průběhu evoluce, dochází změnou několika málo, a třeba i jediného genu. Pracovníci z Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru a ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii studovali povrchový kostěný krunýř koljušek, žijících jak v moři, tak ve sladké vodě. Ty mořské mají na povrchu těla řadu 35 kostěných desek, zatímco ty sladkovodní jsou zcela holé. Přitom se zdá, že se sladkovodní z těch mořských vyvinuly poměrně rychle a za krátkou dobu. Vědcům se nyní podařilo identifikovat gen, který je za tento vývoj odpovědný. Nazvali ho Eda a je to týž gen, jehož mutace způsobuje ektodermální dysplazii, lidskou chorobu, při níž člověk nemá vlasy a postrádá potní žlázy.

PESIMISTICKÁ PŘEDPOVĚĎ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY
Klimatické změny zahubí vzácná zvířata
Ochránci přírody v poslední době stále více upozorňují na skutečnost, že kriticky ohroženým zvířatům mohou spíše uškodit změny v zemském klimatu než nájezdy pytláků. Podle jejich předpovědi se sloni, tygři nebo nosorožci v Africe budou muset v brzké době vyrovnávat s nedostatkem vody a s velkým suchem, před nímž nebudou moci uniknout. V dřívějších dobách, pokud se takové nebezpečí objevilo, mohla zvířata volně migrovat za lepšími podmínkami. Dnes jim ale v cestě stojí překážky, které vystavěli lidé. 

RŮŽOVÁ, NEBO MODRÁ?
Jaké barvy se nejvíce líbí malým dětem?

Děti už v raném věku mají své oblíbené barvy. Tvrdí to britská doktorka Anna Franklin, která  tak vyvrací dlouhodobý názor, že velmi malá miminka vidí pouze černobíle. Při sérii testů prokázala, že malé děti již ve věku čtyř měsíců dávají přednost modré, červené, nachové nebo oranžové barvě. Naopak nejmenší zájem projevují o barvu hnědou a šedou. Děti dokonce rozpoznají, pokud jim stále předkládáte pouze jednu barvu, ale v různých odstínech. Odbornice se nyní chystá zjistit, co přesně dělá některé barvy pro děti více atraktivnější a zda se dětské preference barev mění postupně s věkem.     

PRAČKA PRO MUŽE
Španělský vynález zapojí do práce celou rodinu

Ženám ve Španělsku svítá naděje, že všechny domácí povinnosti nebudou muset absolvovat samy. Unikátní technologie zapojí do práce i jejich muže! Na tamním trhu se totiž objevila pračka s názvem Your Turn, která zamezí tomu, aby ji používala stále stejná osoba. Netradiční zařízení k tomu využívá technologie rozpoznávání otisků prstů. Po jeho nákupu si oba partneři prostřednictvím domácího počítače zaregistrují své otisky prstů, následně senzor na jejich rozpoznávání umístí na pračku a pak se už mohou dát rovnou do práce. Speciální pračka je vhodná i do rodin, kde mají všetečné potomky. Rodiče si mohou být jistí, že jejich dítě samo pračku nikdy nespustí.

DOMÁCÍ SUPERPOČÍTAČ
Za sekundu zvládne 1,2 miliardy operací
Na americkém trhu by se již brzy měl objevit „osobní superpočítač“, který vyvinula kalifornská společnost Orion Multisystems. Přestože je jeho výkon srovnatelný s průmyslovými přístroji, výrobek DC-96 má sloužit pro domácí využití. Hodit se bude zejména vědcům, kteří pravidelně při svých pokusech provádějí složité operace. Obsahuje totiž 96 propojených nízkopaměťových mikroprocesorů, z nichž každý může za sekundu provést až 1,2 miliardy operací. Superpočítač, jež svou velikostí připomíná menší ledničku, je navíc vybavený 192 gigabytovou pamětí. Jeho cena se pohybuje kolem 100 tisíc dolarů, tedy 2,3 milionu korun. 

NOVÝ TYP LÉČBY CUKROVKY
Přístroj do kabelky
Ve Velké Británii probíhají laboratorní zkoušky inhalovaného inzulínu, který by mohl být novým účinným způsobem pro léčení cukrovky. Zařízení pro inhalaci se podobá normálnímu spreji a bez problémů se vejde do dámské kabelky. Inzulín je v něm uložen ve formě suchého prášku. Provedené testy ukazují, že – i když se tento způsob léčby nehodí úplně pro všechny diabetiky – je efektivní stejně jako léčba inzulínovými injekcemi. U diabetiků typu I, kteří si musí píchat insulin až šestkrát denně, umožňuje snížit počet nezbytných injekcí na pouhé dvě. U mírnějšího typu diabetiků vdechování inzulínu může zcela nahradit léčbu tabletami. 

JADERNÁ FÚZE V LABORATOŘI
Energii ale pro její malé množství nelze využít!
Tým specialistů z Kalifornské univerzity v Los Angeles oznámil, že se mu v laboratoři podařilo poprvé uskutečnit jadernou fúzi. Vědci při pokusu umístili drobný pyroelektrický krystal, který na změnu teploty reaguje vytvořením extrémně silného elektrického pole, do vakuové komory vyplněné deuteriem, formou vodíku, jež je schopná fúze. Následně krystal aktivovali zahříváním. Vzniklé elektrické pole připravilo atomy deuteria o elektrony a jádra odmrštilo pryč. V zařízení pak došlo k jaderné fúzi, ke sloučení dvou jader atomů deuteria v jedno, jejímž konečným výsledkem byly subatomické částice – neutrony.

UMĚLÁ ČÁST UCHA
Hlemýžď vyplněný silikonovým olejem
Výtvor amerických inženýrů z University of Michigan by mohl pomoci některým neslyšícím lidem. Vědci stejnými metodami a z obdobných materiálů, jaké se používají při vývoji elektronických mikroprocesorů, vyrobili umělou kochleu (hlemýždě). Jedná se o drobnou spirálovitou část ucha, v níž se zvukové vlny přeměňují na elektrický signál, který jde nervy dále do mozku. Opravdovou kochleu vyplňuje vodní roztok a zvukové vlny různých vlnových délek rozechvívají na odlišných místech membránu, která kochleu rozděluje. Kmitající membrána pak dráždí brvy buněk, v nichž následně vzniká nervový vzruch. Umělá kochlea funguje obdobě, jen vodu nahrazuje silikonový olej.

RYCHLE STÁRNOUCÍ RYBKA
Život na 59 dní

Novým držitelem rekordu v krátkověkosti se mezi obratlovci nedávno stala miniaturní rybka druhu Eviota sigillata, žijící v korálových útesech při pobřeží Austrálie. Podle tamních expertů z James Cook University se tento nepatrný živočich dožívá v průměru pouze 59 dnů. Krátce po vylíhnutí se zhruba na tři týdny vydá na širé moře, po návratu se usadí na korálu, kde během asi deseti dní doroste do pohlavní dospělosti. Samička za život naklade na 400 vajíček, které sameček chrání před dravci. Tím se jejich životní úděl pomalu uzavírá a koloběh života začíná nanovo. Drobná rybka by tak mohla vědcům napovědět více o procesu stárnutí.  

SE SLUNCEM V PLACHTÁCH
Budeme do vesmíru cestovat na solární pohon?
NASA poprvé testovala speciální solární plachtu, která by v budoucnosti mohla být zdrojem paliva pro kosmické raketoplány a družice, jež by se právě díky ní mohly vydávat na velmi vzdálená místa naší galaxie nebo by se mohly bez větších rizik přiblížit přímo ke Slunci. Vědci plachtu o velikosti 20 metrů čtverečních zkoušeli v uzavřené komoře, kde se snažili nasimulovat podmínky co možná nejbližší těm, které panují ve vesmíru. Pokusy přitom označují za klíčový moment ve vývoji celého zařízení. Solární plachta pracuje na podobném principu jako klasická lodní plachta. Stejně jako ona využívá ke své činnosti vítr, solární plachtu pohánějí sluneční paprsky. Je velmi lehká a stokrát tenčí než běžný papír.

HRAČKY PRO DOSPĚLÉ
Japonci se baví panenkami a tuleni

V roce 2050 by více než třetina japonské populace měla být starší 65 let. Nejmodernější technologie ale zpříjemňují stárnoucím Japoncům samotu už dnes! Před pěti lety se doslova hitem stala panenka Primo Puel. Interaktivní hračka uměla mluvit, chichotat se, a dokonce si i říct o pochování v náručí. Od doby, co se objevila na trhu, se jí prodalo přes milion kusů. A nyní do japonských obchodů míří další technologická bomba! Po dvanácti letech výzkumu tamní odborníci vyvinuli umělé tulení mládě Paro. S ohledem na známé účinky zooterapie tento umělý interaktivní tvoreček dokáže svým novým majitelům poskytnout možnost relaxace, zábavy a nabídnout jim přátelství. Díky senzorům, které má tuleň umístěné pod jemnou bílou antibakteriální srstí, se může hračka pohybovat a reagovat na mazlení. Přestože neumí mluvit, rozpoznává sedm odlišných jazyků.

NOVÁ TECHNOLOGIE PRO SLEDOVÁNÍ ZVÍŘAT
Delfíni dostanou mobilní telefony

Delfíny bude při pobřeží Afriky sledovat nové monitorovací zařízení. Mořští savci by měli být v nejbližší době označeni SIM kartami, které se běžně používají v mobilních telefonech. Prostřednictvím GPS pak nebude problém určit přesnou polohu konkrétního zvířete a cena za jeho lokalizaci nebude vyšší než hodnota jedné SMS. Výrazně se tak zlevní monitoring vzácných zvířat a ochránci přírody budou mít k dispozici zařízení, jehož baterie vydrží podstatně delší dobu než u těch stávajících. V Africe obojky s „mobilními telefony“ již nosí sloni, zebry nebo paviáni.

BRITŠTÍ LÉKAŘI VYŠETŘUJÍ PACIENTY NA DÁLKU
Přijde za vámi Sestřička Mary

V jedné z londýnských nemocnic začali používat pro vyšetření pacientů speciálního robota, kterému přezdívají „Sestřička Mary“. Díky ní může lékař zkontrolovat pacienta na dálku, z jiné části nemocnice i z opačného konce světa. Doktor k ovládání robota používá joystick, vidí pacienta, jeho záznamy a výsledky dosavadních testů. Pacient naopak na monitoru, který je součástí robota, spatří tvář svého ošetřujícího lékaře, s nímž může na dálku bez problémů komunikovat.

Související články
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
Má pověst jedné z nejnavštěvovanějších sociálních sítí. S každým dalším přečteným příspěvkem však podle výzkumu vědců z Torontské univerzity naše psychika značně trpí. Autoři studie, která byla publikována v časopise Communications Psychology zjistili, že přihlášení na sociální síť X (dříve známé jako Twitter) sice u některých uživatelů vedlo k většímu pocitu sounáležitosti, zároveň ale bylo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz