Domů     Technika
Boj o náprsní kapsu: Palm versus PocketPC
21.stoleti 21.4.2005

Chcete si pořídit kapesní počítač? Tato mašinka vám úžasně zjednoduší život. Ale než do ní investujete deset nebo dvacet tisíc, dobře si rozmyslete, jaký operační systém ve vašem počítači v kapse bude tepat. Je to důležité!Chcete si pořídit kapesní počítač? Tato mašinka vám úžasně zjednoduší život. Ale než do ní investujete deset nebo dvacet tisíc, dobře si rozmyslete, jaký operační systém ve vašem počítači v kapse bude tepat. Je to důležité!

Existují dva nesmiřitelné tábory. Jedni nedají dopustit na Palmy – americká společnost Palm Computing, dnes palmOne vznikla v roce 1992. Od prvního modelu Palm Pilot 1000 (1996) do současného Treo 650 proběhla uvnitř kapesních počítačů doslova technologická revoluce. Několik konstant ale zůstalo: Palmy jsou díky operačnímu systému PalmOS velmi rychlé, mají skvěle propracovanou nabídku funkcí (PIM), která zahrnuje adresář, diář, úkolovník, poznámky… Ovládání je velmi přehledné, takže váš vstup do světa kapesních počítačů proběhne bezbolestně.
 
PocketPC jsou kapesní počítače, které se chtějí co nejvíce přiblížit svým stolním kolegům. Jejich prostředím je některá z verzí operačního systému Windows Mobile. V levém dolním rohu najdete položku Start, v rozbalovacím menu nepřehlednete kapesní verze všech aplikací ze sady Microsoft Office. Je to tedy prostředí, které vám je důvěrně známé. Existuje zde podpora všech nejdůležitější microsoftích formátů souborů.

Proč jsou tyto dva systémy soupeři? Zeptali jsme se zastánců i odpůrců a předkládáme vám jejich názory.

Jura Cibula
Autor fandovského webu o Palmech
www.pajda.cz, programátor

+ Proč Palm
– Platforma Palm je oblíbená pro svoji jednoduchost a přehlednost. Velkou výhodou je obrovská softwarová základna pro PalmOS (přes 27.000 titulů).
– Zadávání znaků probíhá pomocí tzv. Graffiti – zjednodušeného tiskacího písma. Většinu znaků se nemusíte učit.
– Zpětná softwarové kompatibilita se staršími aplikacemi i zařízeními.
– Aplikace jsou paměťové nenáročné.
– Integrace PalmOS do mobilního telefonu tvoří téměř dokonalé zařízení.Uplatňují se zde hlavní přednosti: jednoduchost a intuitivnost ovládání PalmOS.
– Většina modelů s PalmOS má vyšší rozlišení než PocketPC za obdobnou cenu.
– Výdrž provozu na baterie překoná mnohé PocketPC modely. Pohotovostní doba je životně důležitá pro plnohodnotnou práci.
– Nízká cena Palmů a tedy i mnohem lepší dostupnost v našich končinách. Některé modely začínají na 2 500 Kč.
– Propracovaná podpora vývojářů na jednom místě (www.palmsource.com). Vývojář má k dispozici nejen všechnu potřebnou dokumentaci, ale i simulátory operačního systému PalmOS pro stolní PC. Dostupné jsou i simulátory všech zařízení od PalmOne, a proto je možno otestovat aplikaci na patřičném zařízení. Veškeré nástroje a dokumentace jsou zdarma.
 
– Proč ne PocketPC:
– „Kapesní Windows“ jsou zbytečně robustní operační systém, který někdy může znatelně zpomalit běh aplikací. Vysoké nároky na procesorový čas předurčují také menší výdrž baterie, jedné z nejdůležitějších vlastností PDA.
– Vysoká paměťová náročnost aplikací pro PocketPC.
– Spuštění aplikace může trvat i několik vteřin.
– Menší softwarová základna. Uživatel je nucen užívat pouze některé aplikace, nemá na výběr mezi jinými.
– Nekompatibilita některých starších aplikací s novějšími modely
– Kvůli multitaskingu (více úloh na pozadí) způsobí jedna špatná aplikace sériový pád ostatních aplikací.

Jakub Tomaštík, odborník v oblasti PocketPC, správce sítě, programátor, www.sbsservis.cz

+ Proč PocketPC
– Prostředí systému PocketPC a jeho ovládání je téměř identické s Windows pro stolní počítače, uživatel nemusí na nic nového zvykat. Většinu užitečných programů, které jsou součástí OS Windows, najdeme ve zjednodušené (pocket) verzi i zde (průzkumník, prohlížeč, přehrávač medií).
– Programátoři mají usnadněnou práci s převodem programů napsaných původně pro
„velké“ Windows. Kódy programů stačí jen mírně upravit a přeložit pro procesor PocketPC zařízení. Při psaní programů přímo pro PocketPC se programátor nemusí učit nic nového, programuje tak, jak je zvyklý psát pro PC.
– Systém PocketPC v sobě již obsahuje sadu nástrojů Office ve formě, na kterou jsou uživatelé produktů firmy Microsoft zvyklí. (PocketWord, PocketExcel, PocketOutlook). Samozřejmostí je automatická synchronizace dokumentů Office s dokumenty na stolním počítači.

– Proč ne Palm
– Zařízení s PalmOS mají často problémy s prohlížením některých datových
souborů, které jsou na PocketPC běžně zobrazitelné. Existují zde pro to sice různé
převodníky a filtry, ale ne vždy fungují korektně. Palm navíc nemá přímo systém
souborů, na který jsou zvyklí uživatelé Windows, Linuxu, Maců,… pracuje totiž s
programovými databázemi (.prc, .pdb). Tím vznikají další problémy s ukládáním datových
souborů
– Multitasking (současný běh více aplikací) na PalmOS není. Běží vždy jen aplikace na popředí (obdobně tomu bylo v historických dobách MS DOSu). Stávající aplikace je před spuštěním nové ukončena.
– Programování pro Palm znamená naučit se nové techniky, knihovny, funkce. Je
zde třeba mnohem větší znalost daného hardwaru. Mnoho softwarových firem kvůli zcela individuálnímu vývoji v oblasti PalmOS uvolní svůj produkt, program uzpůsobený pro Palmy, s určitým zpožděním za verzemi pro jiné systémy. Případně takovou verzi nevydává vůbec.

Jak to vidí redakce 21. století?

Palm je rychlý, úsporný, univerzální. Nicméně problémy byly především zpočátku: první uživatelské krůčky jsou sice velmi snadné. I Graffiti se naučíte používat během chvilky. Další kroky jsou ale již náročnější: jak si otevřu wordovský dokument? Jaký webový prohlížeč mám používat? Proč nemohu ukládat soubory ze stolního počítače přímo na paměťovou kartu? To všechno lze, jen musíte nalézt a nainstalovat programy, které to umí. Palm vyžaduje trochu nadšení a chuti hledat.

PocketPC vám vše naservíruje na stříbrném podnose. Dokument otevřete v Pocket Wordu, v programové liště najdete známou ikonku Internet Exploreru. Při synchronizaci s počítačem si nemusíte vybírat, s čím budete synchronizovat. Samozřejmě s Microsoft Outlookem! Windows Media Player vás přivítá důvěrně známým designem. Na druhou stranu: až se na displeji objeví čtyřbarevné kolečko, které znamená „něco dělám“, a zůstane tam několik vteřin, vaše nadšení začne ochládat. A když se místo kolečka objeví nemilý restart… Také při hledání nových aplikací si nebudete moci vybírat mezi jednou, druhou a třetí. Budete rádi, že jste našli jednu.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz