Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY
21.stoleti 18.2.2005

Vzhůru na hory! Tento měsíc pro vás redakce 21. STOLETÍ připravila několik technických novinek pro zimní sporty a radovánky.

Plášť pro extrémní podmínky
Nokian Extreme 294

Nevíte-li, čím obout sjezdové či horské kolo do sněhu a na náledí, můžete vyzkoušet nový plášť Nokian Extreme 294. Ten je určen pro agresivní jízdu po ledu či v ledovém korytě, kde vyniknou jeho výborné vlastnosti. Plášť je osazen 294 hliníkovými hroty, přičemž každý z nich je zakončen kvůli větší odolnosti a tvrdosti karbidovou špičkou. Pro dostatečnou stabilitu a pohodlnější jízdu se vyrábí o šířce 2,1 palců a klasickém 26 palcovém poloměru. Hmotnost pláště je 950 gramů.
Cena: 1.880,- Kč

Přilba s technologií Bluetooth
Kooperace Momodesign & Motorola

Pro bezpečnou jízdu na sněžném skútru nebo na motocyklu je třeba, kromě dobrého technického stavu stroje, vybavit se vhodnými doplňky. Jedním z nich je např. přilba, spojující styl značky MOMODESIGN a komunikační technologie společnosti MOTOROLA. Integrovaná náhlavní souprava využívá pro přenos zvuku bezdrátového systému Bluetooth a umožňuje tak bezpečnou komunikaci prostřednictvím mobilního telefonu i během jízdy. Ovládání soupravy je velmi snadné, ať již se jedná o přijímání hovorů, volání nebo opakované vytáčení či nastavení hlasitosti – ovládá se totiž přímo na přilbě. Celý modul náhlavní soupravy lze lehce odejmout a pokračovat v hovoru i po odložení přilby.
Cena: cca 10.000,- Kč

Nebuďte odkázáni na turistické cesty
TSL ESCAPE 325
Ačkoli se to zdá zvláštní, sněžnice si mezi turistickou a sportovní veřejností stále udržují svou oblibu. Neslouží již pouze k chůzi ve vysokém sněhu, ale i k tréninku při běhání. Francouzská firma TSL vyvinula, pro všechny, kteří se chtějí dostat na místa dříve nemyslitelná, nový model sněžnic označený TSL ESCAPE 325. Tuto sněžnici je možné bezproblémově nasadit na outdoorovou obuv libovolné velikosti. Pro pohodlnou chůzi je opatřena předním drapákem a nastavitelnou svahovou podložkou, která při stoupání udržuje chodidlo ve vodorovné poloze. Sněžnice je vyrobena ze speciální směsi plastu a snese velmi vysoké zatížení i při velmi nízkých teplotách. Hroty z nerez oceli na spodní straně sněžnice umožňují chůzi i na zledovatělém povrchu.
Cena: 4.590,- Kč
 

Vakuová matrace
Fixační prostředky EGO

V dnešní době patří zimní sporty ke stále oblíbenějším formám pohybové aktivity. Lyžaři dnes sice mají lepší vybavení a bezpečnější vázání, ale jezdí mnohem rychleji a častěji se střetávají s ostatními lyžaři a snowboardisty. Proto přibývá těžkých úrazů hlavy, hrudníků a zlomenin dlouhých kostí. Z dlouholetých lékařských statistik je zřejmé, že velmi vysoké procento trvalých následků úrazu je zapříčiněno špatným transportem zraněných a ne vlastním úrazem. Proto je Horská služba České republiky vybavena vakuovými fixačními prostředky od firmy EGO Zlín. Ty umožňují šetrnou stabilizaci a fixaci těla v požadované poloze. Vakuové dlahy jsou univerzální, výborně tepelně izolují, jsou snadno a velmi rychle použitelné a propouštějí rentgenové paprsky. Vakuové matrace umožní a zajistí dokonalou fixaci celého těla, která je nutná při poranění páteře a pánve, takže zraněný je transportován do nemocnice jako v sádrovém lůžku. Vakuovými fixačními prostředky fy EGO Zlín jsou také vybaveny všechny složky Integrovaného záchranného systému.

Luxus v náročných podmínkách
Bombardier Ski Doo Elite
Chcete si užívat horských radovánek na sněžném skútru a zároveň si dopřát maximální pohodlí a luxus? Pak je sněžný skútr Ski Doo Elite kanadské společnosti Bombardier určen právě pro vás. Unikátně navržený systém sedadel, která jsou umístěna vedle sebe, nabízí velmi pohodlné cestování, přičemž velké přední sklo umožňuje široký rozhled a chrání jezdce před nepřízní počasí. Skútr je poháněn čtyrtaktním, kapalinou chlazeným motorem Rotax 4-TEC o obsahu 1494 ccm a výkonu 104 kW, který je do chodu uváděn elektrickým startérem. Pokud jste však vyznavači sportovní stylu a poněkud ostřejší jízdy, měli byste se raději poohlédnout po jiném, sportovněji laděném modelu sněžného skútru.
Cena: 856.800,- Kč

Na lyžích i bez sněhu
The Skier’s Edge Big Mountain Series All Mountain Master

Pokud se z důvodu pracovní zaneprázdněnosti letos na hory nedostanete a přesto byste si rádi udrželi svoji dobrou kondici, pořiďte si domů svůj vlastní lyžařský trenažér. Jste-li příznivcem vysokohorského lyžování v náročném terénu, pak je pro vás vhodným modelem právě Skier’s Edge Big Mountain Series All Mountain Master, který vám dodá pocit skutečné skutečné jízdy po strmém svahu. A navíc spálíte více než 4 000 joulů během jedné hodiny. Trenažér je určen nejen pro zvyšování kondice špičkových lyžařů, ale také pro trénink středně pokročilých i těch teprve začínajících.

Najdou vás i v lavině!
Hannah / Recco System
Statistiky uvádějí, že jen v Alpách zemře pod lavinami každoročně přibližně sto lyžařů a snowboardistů, z nichž naprostá většina jezdí v terénu mimo vyznačené a upravené sjezdovky. V případě, že jsou zasypáni lavinou se jejich šance na přežití s narůstajícím časem snižuje. Patnáct minut po zasypání ještě 92 % obětí žije. Po 45 minutách je to však již jen necelá čtvrtina a po hodině a půl přežívá méně než 20%. Hledání obětí může urychlit i záchranný lavinový systém označovaný jako Recco. Ten je založen na radarové technologii a skládá se ze dvou částí – detektoru a reflektoru. Recco detektorem vysílají týmy záchranářů radarové vlny, které díky zpětnému zdvojenému odrazu od Recco reflektoru pomohou určit přesnou pozici hledaného. Detektor, který slouží zároveň jako vysílač i přijímač váží přibližně 1,6 kg a jsou jím vybaveny záchranné týmy v téměř všech významných alpských střediscích. V některých z nich mají záchranáři k dispozici také helikoptéry se speciálními Recco detektory s enormně velkým dosahem signálu. Recco reflektor je tenká destička pokrytá plastem, vážící jen několik gramů, která – pokud není nadměrně mechanicky poškozena – má prakticky neomezenou životnost. Navíc, reflektor nepotřebuje žádnou baterii, pracuje na principu pasivního vysílače a je tedy energeticky absolutně nezávislý. Přední výrobci sportovního oblečení, jako je společnost Hannah všívají Recco reflektory do rukávů a nohavic zimních bund a kalhot.
CENA: od 4.400,- Kč

Předchozí článek
Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz