Domů     Technika
Co je GIS
21.stoleti 17.12.2004

Bez geografických informačních systémů by moderní člověk nemohl využívat celou řadu technologií, informací a služeb, které jsou dnes běžným standardem moderní doby. Geografický informační systém (GIS) nám umožňuje s pomocí nejmodernějších technologií vytvářet i trojrozměrné modely a mapy.Bez geografických informačních systémů by moderní člověk nemohl využívat celou řadu technologií, informací a služeb, které jsou dnes běžným standardem moderní doby. Geografický informační systém (GIS) nám umožňuje s pomocí nejmodernějších technologií vytvářet i trojrozměrné modely a mapy.

Dnešní svět žije informacemi. Nikoho nepřekvapí služby mobilních operátorů, s jejichž pomocí se dozvíte, kde se nachází nejbližší sjezdovka a zda je uměle zasněžována, kolik stojí permanentka, jaké je tam počasí a kvalita sněhu. Běžný je i městský informační systém, jehož součástí je mapa města se zaznamenanými významnými památkami, bankomaty, cyklotrasami či plánovanou zástavbou. Mohli bychom zde jmenovat další systémy, které v sobě spojují elektronické mapy se zájmovými informacemi a všechno dohromady úspěšně graficky prezentují. Jádrem těchto systémů je technologie, kterou si většina jejích běžných uživatelů neuvědomuje a často ani netuší, jak moc zasahuje do našeho běžného života. Geografický informační systém je ve své podstatě velmi jasný a jednoduchý. V následujícím textu se o něm dozvíte víc.

Základem je členění do vrstev
Geografický informační systém má vedle možností „klasického“ informačního systému schopnost pracovat s polohou prvků (např. s jejich zeměpisnými souřadnicemi). K čemu je tato schopnost dobrá? K tomu, že umožňuje jakékoli objekty, události a jevy spjaté s určitou polohou na Zemi zaznamenat do mapy, uložit spolu s popisnými informacemi (atributy) do databáze a následně zobrazovat, provádět dotazy a analýzy v souvislosti s dalšími informacemi, aktualizovat je a jinak s nimi pracovat. Jako nejefektivnější metoda organizování dat se ukázalo rozčlenění objektů do tzv. „vrstev prvků“. V jedné vrstvě jsou ukládány prvky stejného typu, např. turistická mapa se tedy skládá z mapové vrstvy silnic, mapové vrstvy vodních toků a ploch, mapové vrstvy turistických tras, památek, obydlených ploch ad.

Více než „jen“ mapy aneb „všechno souvisí se vším“
Z dosavadního popisu by se mohlo zdát, že GIS je tematická mapa zpracovaná pomocí počítače, ale není tomu tak. Mapa nebo jiný grafický výstup je pouze prezentací situace či výsledku analýzy v území, a to podle momentálních potřeb a požadavků jejich uživatelů. GIS je informačním systémem, tedy skladem dat o zájmových objektech, které je možné mnoha způsoby graficky znázorňovat (tj. vizualizovat). Neměl by však sloužit jen pro uložení a práci se stávajícími prvky, objekty a událostmi, ale i jako nástroj, který umožňuje na základě dostupných informací modelovat varianty řešení (samozřejmě s určitou mírou nejistoty). Můžeme např. podle řady kritérií porovnávat různé varianty vedení dálnice, jaký bude mít její stavba vliv na hladinu hluku v okolí, jak moc se zlepší dopravní dostupnost v těchto místech, jak se zvýší podíl těžkých kovů v půdě po určité době provozu dálnice atd. GIS dovede zpracovat všechny dostupné informace – má unikátní schopnost dávat dohromady, názorně zobrazovat a analyzovat data ze zcela nesourodých oblastí a umožňuje nám tak vzít v úvahu při důležitých rozhodnutích co nejvíce informací, které spolu zdánlivě vůbec nesouvisejí a bylo by velmi těžké si je bez použití techniky představit všechny najednou. Zkrátka, kde končí naše schopnost představit si následek našeho konání, nastupuje GIS.

Od teorie ke konkrétnu
Jak již bylo řečeno, GIS zobrazuje informace po vrstvách. Můžeme si tedy připravit např. digitální mapu, kde bude nad vrstvou pozemků vrstva budov, silnic a vzdušného elektrického vedení; pod ní může být vrstva potrubí, geologická mapa či letecký snímek. U všech vrstev lze vypínat/zapínat jejich zobrazování, porovnávat je, kombinovat a získávat informace zcela nové. Můžeme vytvořit vrstvu soustředných kružnic představujících stupňovanou barvou dosažitelnost škol či lékáren, nebo určit z bodových měření množství oxidu uhličitého v ovzduší po celém zájmovém území. Tyto vrstvy lze samozřejmě přidat do naší původní digitální mapy. Množství vrstev je limitováno jen čitelností mapy; technicky závisí pouze na dostupnosti geografických dat, která najdete mj. i na internetu. Výsledkem práce může být kromě mapy i zpráva, graf nebo prostorový model. Vyspělé geografické informační systémy totiž nabízejí ještě více – zavádějí do map třetí rozměr. Z vrstevnic či výškových bodů lze vymodelovat reliéf reálné krajiny a nad ním provádět analýzu viditelnosti nebo pravděpodobné šíření požáru v závislosti na rychlosti a směru větru, druhu lesa a dalších faktorech. Třetím rozměrem však nemusí být nutně nadmořská výška, ale i četnost výskytu určitého jevu nebo hodnota prvku (např. podíl olova v půdě, výskyt meningokového onemocnění nebo určitého škůdce, hustota a průměrný věk obyvatel). Říká se, že využití GIS je omezeno pouze schopnostmi jeho uživatele, a je to tak. Posuďte sami.

Volně dostupná data a prohlížeče GIS
Že byste si to rádi vyzkoušeli a nevíte jak? Na editaci a vytváření geografických dat budete potřebovat výkonný software pro GIS, nicméně existuje mnoho volně dostupných či zveřejněných dat, map a jejich prohlížečů, které si můžete stáhnout z internetu (např. prohlížeč ArcExplorer – ke stažení na http://www.esri.com/software/arcexplorer/). Ostatně, pro první seznámení s GIS vlastně ani zmíněný prohlížeč potřebovat nebudete – bude vám stačit připojení k internetu a běžný internetový prohlížeč.

Kde najdete informace, data a funkce GIS?

Mapový server České geologické služby – přes odkaz Mapový server se můžete kochat geologickými a hydrogeologickými mapami ČR v různých měřítkách.
http://nts2.cgu.cz

Portál životního prostředí – mimo map chráněných krajinných oblastí a národních parků, oblastí znečištění či geomorfologických map zde najdete i orthofoto snímky celé republiky a další zajímavosti.
http://mapmaker.env.cz

Na rozvoji GIS v naší republice se významně podílejí krajské úřady. Namátkou:
Kraj Vysočina – Galerie GIS
http://extranet.kr-vysocina.cz/galerie/gis/index.php
Mapový server Karlovarského kraje
http://mapy.kr-karlovarsky.cz
Mapy Libereckého kraje
http://www.kraj-lbc.cz/?page=1462
Mapy Plzeňského kraje
http://www.kr-plzensky.cz/article.asp?itm=125
Mapy Středočeského kraje
http://mapy.kr-stredocesky.cz/

Ale nejsou to jen krajské úřady…
Mapový server Magistrátu města Ostravy
http://gisova.mmo.cz/
Ředitelství silnic a dálnic ČR
http://www.rsd.cz/

Vzdělávací stránky GIS:
Globalis – interaktivní atlas světa, najdete zde mnoho tematických map s aktuálními daty z mnoha oblastí, velmi jednoduché ovládání.
http://globalis.gvu.unu.edu/
GIS.com – stránka pro začátečníky v oboru, kde najdete data, ukázky a odkazy na zajímavé systémy z celého světa

Portály GIS (shromažďují geografická data včetně metadat z nejrůznějších oblastí, která můžete použít pro svůj GIS):
Server Geography Network
http://www.geographynetwork.com/
Geodata.gov – vládní portál prostorových dat USA
http://www.geodata.gov
INSPIRE – portál Evropské unie
http://eu-geoportal.jrc.it

Předchozí článek
Další článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz