Domů    
Proč zmizeli ze Severní Ameriky čtvrtohorní obři?
Pavel Šmejkal 8.4.2011

Vymizení obrovských zvířat po konci poslední doby ledové zůstává pro vědce dodnes záhadou. I když na toto téma byla publikována již řada názorů, žádný nebyl dosud uznán za ten jediný správný. Podle nejnovější teorie mohlo za vymizením obrů v Severní Americe stát masové rozšíření jejich důležitých konkurentů – bizonů. .

Vymizení tzv. pleistocénní megafauny, tedy obrovitých forem savců jako byli mamuti, šavlozubé kočky či obrovití bobři po konci poslední doby ledové, dráždí vědecké instinkty řady paleontologů i zoologů.

Během posledních desetiletí byla zformulována řada teorií, které sázejí tu na nouzi o potravu, tu na nové parazity, tu na zhoubný vliv nastupujícího vládce planety – člověka. Podle kurátora paleontologických sbírek v muzeu v Redlands v Kalifornii Erica Scotta však mohl stát za hromadným vymřením velkých savců v Severní Americe jiný, a dlužno říci, že velmi tradiční mechanismus – stará dobrá konkurence.

Vládci amerických prérií

Bizoni, kteří ještě před 150 lety zaplavovali svými mohutnými těly obrovské oblasti širokých severoamerických prérií, se do Severní Ameriky rozšířili z Euroasie asi před 220 000 lety. Ve srovnání se svými tehdejšími konkurenty byli poněkud lépe vybaveni.

Jako přežvýkavci mají žaludek rozdělen na 4 části a z potravy tak dokážou získat živiny patřičně efektivněji. Díky této výhodě začali nad svými potravními konkurenty početně převyšovat, až je nakonec zcela vytlačili.

Scott upozorňuje, že bizony podle všeho nelze vinit z vytlačení mamutů a ostatních obrů úplně. „Gigantická stáda pasoucích se bizonů však mohla k hromadné demisi čtvrtohorních obrů účinně napomoci,“ obhajuje svou myšlenku Scott.

Smutný osud vládců lesů a prérií

Rod obrovitých turovitých sudokopytníků jménem Bison měl ještě před zhruba jedním miliónem let přinejmenším 7 druhů. 4 z nich však již zcela vyhynuly a dnes se setkáváme pouze s dvěma, jejichž existence má však také již na kahánku: záchrana se podařila skutečně na poslední chvíli.

Američtí prérijní bizoni (Bison bison), kteří vládli prériím dlouhé tisíce let, málem zcela vymizeli během několika desetiletí ve druhé polovině 19. století. Z původního počtu 30 miliónů kusů se jejich stavy snížily na několik set kusů.

Díky ochraně v rezervacích dnes přežívá asi 80 000 kusů a druh je považován za zachráněný. Evropský druh Bison bonasus, neboli zubr, který dává přednost hlubokým lesům, byl v divoké přírodě zcela vyhuben po první světové válce.

Dnešní zubři (asi 3000 kusů), kteří žijí ve volné přírodě jen v několika rezervacích v Polsku, Ukrajině, Bělorusku, Slovensku a Litvě, jsou potomky několika zvířat, která přežila v zajetí, a částečně i amerických bizonů, s nimiž byli kříženi. .

Michal Andrle

Související články
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu vybudovali traťové tunely na všech třech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. V roce 2018 bylo pražské metro zařazeno mezi 100 nejlepších děl v anketě […]
Placenta je často označovaná jako plodové nebo mateřské lůžko. Jedná se o jedinečný, komplexní orgán, který hraje zásadní roli během těhotenství. Její role a funkce jsou klíčové pro zdravý vývoj plodu a úspěšné těhotenství, ačkoli se o ní často mluví jen okrajově. V moderní medicíně je ovšem důležitým objektem zájmu. Placenta – přestože je zcela […]
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz