Domů     Příroda
Nová metoda dokáže po léta zachovat cenné látky léčivých bylin
Jan Zelenka 2.6.2025

Světově unikátní způsob dlouhodobého uchování léčivých bylin vyvinuli čeští odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC). Zpracování do tzv. bylinných homogenátů zajistí, že cenné látky obsažené v rostlinách neztratí ani po několika letech skladování v chladu na kvalitě. Nová technologie se již uplatnila v prvních volně prodejných potravinách.

Bazalkový sirup; levandulový sirup a výrobky s tymiánovým homogenátem… Česká technologie uchovávání léčivých bylin pomocí vysokého tlaku a vitamínu C chrání cenné látky i po letech skladování.

Čerstvé byliny mají omezenou životnost. Samotná rostlinná pletiva ohrožují plísně i bakterie, aktivní látky v nich obsažené mohou být degradovány stykem s kyslíkem, vysokou teplotou nebo rozloženy. Klasickým způsobem uchování léčivých bylin je sušení, případně extrakce spojená s výrobou sirupů nebo tinktur.

Tyto přístupy ale do jisté míry negativně ovlivňují obsah zdraví prospěšných látek.

Pod tlakem

Anebo to jde udělat jinak… Přidáním vody a mixováním nejprve vědci rozmělnili byliny na hladkou kaši. „Přídavek vitamínu C do kaše ochrání citlivé složky před oxidací a hmotu okyseluje, což je důležité při stabilizaci výsledného produktu,“ upozornil Ing. Milan Houška, CSc. z Odboru potravinářství CARC. Následné ošetření vysokým tlakem je pak unikátní metoda, která je schopná zničit aktivní buňky bakterií, kvasinek a plísní za teplot, které neničí citlivé termolabilní látky.

Vystavením bylinného homogenátu tlaku 350 až 400 MPa (jen pro srovnání: odpovídá to tlaku v hloubce 30 až 40 km pod hladinou moře. Nicméně takové místo na Zemi nenajdeme, pozn. red.) dojde k denaturaci bílkovin odpovědných za dělení mikrobiálních buněk a ty se nadále nemohou množit a kazit cenný materiál.

Vzniklá hmota je při skladování v chladu (5–8 °C) stabilní několik měsíců až let.

Ovocná kůže s bylinami nebo ovocná složka do jogurtu (hrušky s rakytníkem a fenyklem)… Na rozdíl od klasického sušení se byliny zpracovávají na hladkou kaši, čímž se minimalizují ztráty zdraví prospěšných složek.

Čokolády i želé bonbony

Bylinné homogenáty již nalézají využití na trhu jako netradiční složky potravin. „Například jsme navázali spolupráci s českou čokoládovnou Carla s.r.o. Dvůr Králové, která vyrábí čokoládové pralinky zvané Chmelinky s náplní z chmelového homogenátu, nebo s firmou Rakytník Cvrček využívající bylinných homogenátů ve výrobě sirupů, ovocných kůží s bylinami, želatinových cukrovinek či ovocno-bylinných složek do jogurtů,“ řekl Milan Houška.

Homogenáty lze zužitkovat dále při přípravě koktejlů, ovocných přesnídávek, zeleninových omáček, fermentované zeleniny, ochucujících složek zmrzliny… Do těchto produktů vnáší komplex bioaktivních látek srovnatelný s čerstvou bylinou po celý rok. Využití sklizně tak není omezeno.

Nedávno jsme metodu použili ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové a Fakultou potravinářskou a biochemické technologie VŠCHT pro ošetření mateřského mléka s cílem inaktivovat spory mikroorganismu Bacillus cereus,“ přiblížil Milan Houška.

V právě probíhajícím výzkumném projektu pak vědci řeší využití léčivých bylin pro výrobu zdraví prospěšných potravin. V něm opět počítají s uplatněním technologie přípravy homogenátů a jejich ošetření vysokým tlakem.

Firma Carla využívá chmelový bylinný homogenát při výrobě unikátních pralinek Chmelinky, které spojují chuť a funkční složení.
Foto: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC)
Zdroje informací: https://www.carc.cz/2025/03/31/tz-nova-metoda-dokaze-po-leta-zachovat-cenne-latky-lecivych-bylin/
Související články
Příroda 27.10.2025
Komáři jsou lidmi vnímáni coby otravný hmyz, který notabene přenáší smrtelné nemoci jako je malárie nebo horečka dengue. Kdo se jim chce úplně vyhnout, musí se přestěhovat na Antarktidu. Ještě donedávna představoval podobné útočiště i Island. To už ale zřejmě neplatí Když k sobě v průběhu říjnové noci roku 2025 fanoušek hmyzu Björn Hjaltason lákal můry, aby […]
Historie Příroda 26.10.2025
Nová studie paleontologů z Univerzity v Edinburghu a Novém Mexiku do značné míry přepisuje jeden z největších příběhů v dějinách Země. Dlouho se zdálo, že dinosauři na konci mezozoika už pomalu planetě dávali sbohem a katastrofa před 66 miliony let jejich zánik jen urychlila, nová data však ukazují, že tomu zřejmě bylo jinak. Podle výzkumníků […]
Příroda 22.10.2025
Karlovy Vary mají lidé zafixovány jako lázeňské město. Nicméně na Karlovarsku je rovněž realizován zajímavý projekt nově budovaných tůní. Jejich účelem je zadržovat vodu v krajině a podílet se na vzniku funkčních biotopů Celý projekt posvětila Správa CHKO Slavkovský les a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Tak se mohly v roce 2020 objevit první […]
Příroda 22.10.2025
Jde o skutečně majestátní zvířata. Někdo by je mohl zaměnit s bizony. Ovšem na rozdíl od bizonů, kteří pocházejí z rozlehlých severoamerických prérií, má tento kopytník domov v Evropě. Představuje přitom největšího suchozemského savce starého kontinentu Zubr evropský byl v minulosti celkem běžným zvířetem, a to i v českých končinách. V průběhu 18. století mu […]
Příroda 15.10.2025
Kroupy děsí zemědělce, zahrádkáře a vlastně všechny, kdo svá auta parkují pod otevřeným nebem. Mohlo by se zdát, že predikce britských vědců, podle které v budoucnu silných krupobití ubude, je veskrze pozitivní. Má to ale háček Problematikou se zabývají klimatičtí experti z Newcastle University, Met Office, což je britská národní meteorologická a klimatická služba, a […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz