Domů     Příroda
Nová metoda dokáže po léta zachovat cenné látky léčivých bylin
Jan Zelenka 2.6.2025

Světově unikátní způsob dlouhodobého uchování léčivých bylin vyvinuli čeští odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC). Zpracování do tzv. bylinných homogenátů zajistí, že cenné látky obsažené v rostlinách neztratí ani po několika letech skladování v chladu na kvalitě. Nová technologie se již uplatnila v prvních volně prodejných potravinách.

Bazalkový sirup; levandulový sirup a výrobky s tymiánovým homogenátem… Česká technologie uchovávání léčivých bylin pomocí vysokého tlaku a vitamínu C chrání cenné látky i po letech skladování.

Čerstvé byliny mají omezenou životnost. Samotná rostlinná pletiva ohrožují plísně i bakterie, aktivní látky v nich obsažené mohou být degradovány stykem s kyslíkem, vysokou teplotou nebo rozloženy. Klasickým způsobem uchování léčivých bylin je sušení, případně extrakce spojená s výrobou sirupů nebo tinktur.

Tyto přístupy ale do jisté míry negativně ovlivňují obsah zdraví prospěšných látek.

Pod tlakem

Anebo to jde udělat jinak… Přidáním vody a mixováním nejprve vědci rozmělnili byliny na hladkou kaši. „Přídavek vitamínu C do kaše ochrání citlivé složky před oxidací a hmotu okyseluje, což je důležité při stabilizaci výsledného produktu,“ upozornil Ing. Milan Houška, CSc. z Odboru potravinářství CARC. Následné ošetření vysokým tlakem je pak unikátní metoda, která je schopná zničit aktivní buňky bakterií, kvasinek a plísní za teplot, které neničí citlivé termolabilní látky.

Vystavením bylinného homogenátu tlaku 350 až 400 MPa (jen pro srovnání: odpovídá to tlaku v hloubce 30 až 40 km pod hladinou moře. Nicméně takové místo na Zemi nenajdeme, pozn. red.) dojde k denaturaci bílkovin odpovědných za dělení mikrobiálních buněk a ty se nadále nemohou množit a kazit cenný materiál.

Vzniklá hmota je při skladování v chladu (5–8 °C) stabilní několik měsíců až let.

Ovocná kůže s bylinami nebo ovocná složka do jogurtu (hrušky s rakytníkem a fenyklem)… Na rozdíl od klasického sušení se byliny zpracovávají na hladkou kaši, čímž se minimalizují ztráty zdraví prospěšných složek.

Čokolády i želé bonbony

Bylinné homogenáty již nalézají využití na trhu jako netradiční složky potravin. „Například jsme navázali spolupráci s českou čokoládovnou Carla s.r.o. Dvůr Králové, která vyrábí čokoládové pralinky zvané Chmelinky s náplní z chmelového homogenátu, nebo s firmou Rakytník Cvrček využívající bylinných homogenátů ve výrobě sirupů, ovocných kůží s bylinami, želatinových cukrovinek či ovocno-bylinných složek do jogurtů,“ řekl Milan Houška.

Homogenáty lze zužitkovat dále při přípravě koktejlů, ovocných přesnídávek, zeleninových omáček, fermentované zeleniny, ochucujících složek zmrzliny… Do těchto produktů vnáší komplex bioaktivních látek srovnatelný s čerstvou bylinou po celý rok. Využití sklizně tak není omezeno.

Nedávno jsme metodu použili ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové a Fakultou potravinářskou a biochemické technologie VŠCHT pro ošetření mateřského mléka s cílem inaktivovat spory mikroorganismu Bacillus cereus,“ přiblížil Milan Houška.

V právě probíhajícím výzkumném projektu pak vědci řeší využití léčivých bylin pro výrobu zdraví prospěšných potravin. V něm opět počítají s uplatněním technologie přípravy homogenátů a jejich ošetření vysokým tlakem.

Firma Carla využívá chmelový bylinný homogenát při výrobě unikátních pralinek Chmelinky, které spojují chuť a funkční složení.
Foto: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC)
Zdroje informací: https://www.carc.cz/2025/03/31/tz-nova-metoda-dokaze-po-leta-zachovat-cenne-latky-lecivych-bylin/
Související články
Příroda 8.9.2025
Chovatelé zoologické zahrady v tuzemském hlavním městě dosáhli v nedávné době hned několika výrazných úspěchů. Jako první české zoo se té pražské podařil odchov zoborožce běloocasého. Ještě větším lákadlem pro návštěvníky ale nejspíš budou hravá koťata jaguarundi s ryšavým zbarvením Chov zoborožce běloocasého je důležitý z toho prostého důvodu, že ho v přírodě rychle ubývá. Respektive ubývá […]
Příroda Technika 7.9.2025
Oceány se mění rychleji než kdy dříve a s nimi se proměňují i pravidla podmořské hry. Nový výzkum ukazuje, že oteplující se světové vody znesnadňují detekci ponorek, což může výrazně zamíchat světovou bezpečnostní rovnováhou. Sebevětší ponorka ať už při bojovém nasazení nebo běžném průzkumu spoléhá na to, že ji nikdo neuslyší. Až doposud byly nejspolehlivějším […]
Příroda 1.9.2025
Sledování ohrožených živočichů, respektive monitorování jejich pohybu, je důležitou součástí práce ochránců zvířat. Odborníci ze Západočeské univerzity v Plzni přišli s metodou, která takové monitorování umožní provádět maximálně efektivně. A neinvazivně V rámci výzkumu spolupracují Lukáš Picek z Fakulty aplikovaných věd, Lukáš Adam z Fakulty elektrotechnické i další experti, včetně těch z USA. Na projektu se mimo […]
Zastánci potrhlé konspirační teorie o duté zemi možná slaví. U útrob naší planety totiž vycházejí prazvláštní signály. Vysvětlení samozřejmě bude někde úplně jinde, než v tom, že by uvnitř Země žila ještě nějaká jiná civilizace, ale věda v jeho hledání zatím tápe. Něco pod ledem mluví. Věda zatím nesklouzává k mimozemšťanům, ale připouští: z Antarktidy […]
Nejnovější výzkum, provedený odborníky z Univerzity Heinricha Heineho v Německu, ukázal, že okyselování oceánů, způsobené rychlou absorpcí oxidu uhličitého, významně poškozuje zuby těchto vrcholných mořských predátorů. Kvůli tomu by mohli mít potíže se sháněním potravy, což by narušilo stabilitu celého mořského ekosystému… Strachem z toho, že je v moři napadne žralok a zakousne se do […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz