Domů     Technika
První mozkový čip Neuralink byl implantován člověku
Zdroj: Pixabay

Neurotechnologická společnost Neuralink, kterou založil podnikatel, inženýr a od května 2023 nejbohatší muž světa Elon Musk, implantovala 28. listopadu loňského roku mozkový čip prvnímu člověku. Podle Muska se mu daří dobře..

Společnost Neuralink se zabývá vývojem implantovatelných komunikačních rozhraní mezi mozkem a strojem zvaných BCI (brain-computer interface). Od svého založení přijala řadu významných neurologů, neurochirurgů a dalších expertů z oboru.

Výsledkem jejich práce je implantát Telepathy, jenž převádí mozkové signály do podoby informací, které jsou následně odeslány ke zpracování do počítače přes Bluetooth. To by mělo uživatelům umožnit ovládat zařízení, jako jsou mobilní telefony, pouze za pomocí myšlenek.

Ovládání telefonu myšlenkou

Cesta k implantátu nebyla snadná. V roce 2022 americké ministerstvo zemědělství například zahájilo federální vyšetřování Neuralinku na základě tvrzení o porušování předpisu o zajištění dobrých životních podmínek pro zvířata během preklinických testů mozkových čipů.

O necelý rok později bylo odhaleno, že několik primátů, na nichž byl čip testován, muselo být usmrceno poté, co se u nich rozběhla infekce, jejíž příčinou bylo odlomení části implantátu během operace.

Elon Musk, zdroj: WikiCommons

Implantace čipu probíhá tak, že je zařízení vloženo do malého otvoru v lebce, vyvrtaného robotem, který následně umístí elektrody do části mozku, která má na starosti kontrolu zamýšlených pohybů. V květnu 2023 obdržel Neuralink souhlas FDA (Food and Drug Administration) s prováděním klinické studie na lidech.

V této fázi má čip umožnit účastníkům studie ovládat počítačový kurzor nebo klávesnici myslí. Přednost dostali lidé trpící kvadruplegií nebo jiným stupněm ochrnutí, které postihuje tělo do krku dolů.

Pomoc potřebným, nebo vylepšení druhu?

Společnost započala s testováním v září 2023, dne 29. ledna 2024 pak Musk oznámil, že předchozího dne bylo první zařízení Neuralink implantováno člověku, který se po operaci dobře zotavuje. Musk také řekl:

„Počáteční výsledky ukazují slibnou detekci neuronových špiček.“ Z toho plyne, že zařízení pravděpodobně zachycuje mozkové signály dané osoby. Tara Spires-Jonesová, prezidentka British Neuroscience Asociace, k tomu uvedla:

„Myšlenka rozhraní mozek-nervový systém má v budoucnu velký potenciál pomoci lidem s neurologickými poruchami a je vynikajícím příkladem toho, jak se základní neurovědecký výzkum využívá k lékařskému pokroku.“.

Neuralink nicméně plánuje v budoucnu použití čipu rozšířit, na svém webu uvádí, že jejich cílem je „obnovit nezávislost u těch, kterým to medicína dnes nemůže nabídnout, a zítra odemknout lidský potenciál.“ V roce 2022 ostatně Musk prohlásil, že i on plánuje si jednoho dne čip nechat naimplantovat.

Někteří odborníci se však obávají etických důsledků používání mozkových čipu pro sebezdokonalení. Allan McCay, člen Právnické rady Universtiy of Sydney, se k tomu vyjadřuje jasně: „Společnost, v níž jsou někteří lidé kognitivně vylepšení a jiní ne, by mohla vytvořit třídní rozdělení jako nikdy předtím.“.

Štítky:
Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz