Domů     Technika
Závislost na počítačových hrách je po covidu na vzestupu!
Zdroj: Freepik

Sednout si k počítači, spustit oblíbenou hru a alespoň na chvíli se přenést do virtuálního světa… Takovou formu útěku z každodenní reality volí podle odborníků čím dál více lidí. Tzv. herní poruchu podle českých odborníků posílila mimo jiné nedávná pandemie koronaviru..

„Dříve touto poruchou trpělo kolem pěti procent populace, nyní je to více než osm procent. Intenzita tohoto problému tak v čase pravděpodobně poroste. Musíme se proto snažit této poruše lépe porozumět a správně zacílit preventivní programy,“ uvedl Ivan Ropovik z Národního institutu SYRI v Brně, který se podílel hned na dvou přelomových studiích na toto téma.

Je to jako hazard

Podle expertů přitom herní porucha vede k podobným změnám v mozku, jako je tomu v případě závislosti na návykových látkách nebo hazardních hrách. Provedené výzkumy navíc odborné kapacity přivedly na myšlenku, že mezi ní a závislostí na internetu či médiích existuje jasná souvislost.

„Podobně je důležitý pro rozvoj herní poruchy únikový motiv a víme, že porucha rozvíjí úzkostné stavy. Pozoruhodné je, že při rozvoji patologického hraní jsme mezi jednotlivými hráči nepozorovali žádné rozdíly z hlediska pohlaví, věku nebo herního času,“ doplnil Ropovik.

Podrobný sběr

V rámci první studie, která je označována za dosud nejrozsáhlejší svého druhu, vědci analyzovali výsledky téměř 500 odborných textů, aby identifikovali nejvýznamnější rizikové faktory patologického hraní.

Poté došlo ke sběru dat od více než 1300 hráčů ze Severní Ameriky a Evropy s cílem zjistit, jak se při různých úrovních rizikových faktorů a skupin hráčů porucha vlastně vyvíjí.

Předpověď? Obtížná!

Účastníci studie byli sledováni v několika časových řadách. Z výsledků obou provedených studií následně vyplynulo, že předpovědět u koho a jak se herní porucha vyvine, je mnohem obtížnější než identifikace hráčů, u nichž se patologické hraní v současnosti již projevuje.

Jakmile se však „problém“ rozvine, vztah k samotnému hraní a příznaky se v běhu času příliš nemění. Na seznam duševních nemocí přitom byla herní porucha zařazena již v roce 2018. Na vzestupu je zejména od roku 2020 – tedy od doby pandemie koronaviru.

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz