Domů     Technika
Amarok PanAmericana: Tomu říkáme kempovací vůz se střešním stanem a hardtopem
Jan Zelenka 18.1.2024

Na veletrhu Caravan Salon tahle přestavba vbudila emoce. Volkswagen Užitkové vozy na ni představil model Amarok PanAmericana, speciálně upravený pick-up od společnosti Genesis Import. Vznikl tak dokonalý automobil pro dobrodružné výpravy a kempování, který nabízí střešní stan, 270° markýzu a vestavěný hardtop. Otestovali jsme ho.

Základem je černý Amarok PanAmericana s pohonem všech kol, uzávěrkou zadního diferenciálu, motorem 3.0 V6 TDI s nejvyšším výkonem 177 kW a maximálním točivým momentem 600 N.m. Nadstavbou pak hardtop, střešní stan a 270° markýza.

Součástí přestavby jsou rovněž úpravy podvozku včetně kol Delta s pneumatikami BFGoodrich AT. K dispozici jsou také světelná rampa s LED světlomety na střeše nebo dodatečné světlomety na přídi. Díky tomu je možné vyrazit kamkoli – do Afriky, na Island nebo na Vysočinu.

Design Amaroku PanAmericana působí robustně. Pick-up je vybaven světlomety IQ.LIGHT–Matrix LED, zadními LED světly, předním nárazníkem v barvě karoserie a v interiéru elektricky v 10 směrech nastavitelnými sedadly řidiče a spolujezdce vpředu.

Součástí výbavy je také informační a zábavní systém s dotykovým displejem s úhlopříčkou 30,5 cm (12 palců), navigační systém, čalounění sedadel kůží a přístrojová deska obšitá kůží. Sériová výbava obsahuje řadu asistenčních systémů, mimo jiné např. parkovací asistent Park Assist se senzory překážek PDC (Park Distance Control) vpředu a vzadu a se systémem Rear Traffic Alert, který při couvání upozorňuje řidiče na vozidla přijíždějící vzadu ze stran, inteligentní adaptivní tempomat ACC, asistent pro dodržování rychlostních limitů zohledňující aktuální situaci v dopravě, a dynamické zobrazování dopravních značek.

Prémiový pick-up Volkswagen Amarok PanAmericana lze objednat také na českém trhu za cenu od 1 458 435 včetně DPH.

Hattrick pro Amarok

To, co Amarok trochu ztrácí na dálnici, to nahrazuje v terénu. I proto byl vyhlášený jako pick-up roku.

Jen každé dva tři roky se uděluje mimořádné ocenění IPUA (International Pick-up Award) pro pick-up roku. Pro roky 2024 a 2025 je vyhrál právě nový Amarok spolu se svým kooperačním partnerem, značkou Ford, a jeho modelem Ranger.

Ocenění bere Amarok už potřetí. Poprvé to bylo v roce 2011 (pro roky 2012 a 2013) a pak v roce 2017 (pro roky 2018 a 2019). Vítěze vybrala 20členná porota tvořená novináři se zaměřením na užitkové automobily.

Volkswagen Užitkové vozy dováží nový pick-up do Evropy v pěti stupních výbavy se čtyřmi kombinacemi vznětových motorů TDI a převodovek. Na ostatních trzích mimo Evropu jsou navíc k dispozici také verze SingleCab (jednokabina), zážehové motory i menší vznětové motory.

Pět stupňů výbavy

Těch pět stupňů výbavy je: „Amarok“, „Life“ a „Style“, které doplňují dvě vrcholné verze „Aventura“ (exkluzivní styl) a právě „PanAmericana“ (offroadový styl). V Evropě je nový Amarok koncipován jako čtyřdveřový pick-up s dvojkabinou.

Na délku má 5350 mm (o téměř 10 centimetrů více než předchůdce) a rozvor náprav dosahuje 3270 mm (nárůst dokonce o 173 mm), což umožnilo vytvořit ve dvojkabině více prostoru.

Zákazníci mají na výběr turbodiesely 2,0 litru s výkonem 125 kW nebo 151 kW a vznětový šestiválec 3,0 litru o výkonu 177 kW. V závislosti na stupni výbavy je pro nový Amarok připravena šestistupňová manuální převodovka nebo desetistupňová automatická převodovka.

Řadové a vidlicové motory TDI poskytují maximální točivý moment v rozsahu od 405 do 600 N.m. Všechny verze jsou sériově vybaveny pohonem všech kol 4MOTION, který je připojitelný, a to buď ve standardní (2H, 4H, 4L), nebo rozšířené variantě (4A, 2H, 4H, 4L).

Tyto vrcholné verze nabízejí prostřednictvím vícelamelové mezinápravové spojky automatické variabilní rozdělování točivého momentu mezi přední a zadní nápravu. Nový Amarok tak disponuje dostatečnou hnací sílou pro jízdu s těžkým přívěsem nebo v těžkém lesním terénu či na staveništi.

V závislosti na stupni výbavy je nový Amarok vybaven více než 25 asistenčními systémy, infotainmentem s displejem s úhlopříčkou až 12,3 palce, prakticky zaměřenou kombinací digitálních a analogových ovládacích prvků a velmi kvalitními materiály, které vytvářejí prémiovou atmosféru.

Pick-up roku zvládne jakýkoli myslitelný úkol díky užitečné hmotnosti až 1,19 tuny, nejvyšší přípustné hmotnosti brzděného přívěsu až 3,5 tuny, a ještě lépe promyšlené otevřené nákladové ploše.

Základní verze nového modelu Amarok je v České republice nabízena za ceny od 911 482 Kč bez DPH (1 102 893 Kč včetně DPH).

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz