Tato více než metr dlouhá ryba se pohybuje u mořského dna, kde je vystavena chladu. Jako obranu si vyvinula krevní protein, který působí jako nemrznoucí směs. Ten došel komerčního využití..
Slimule americká (Zoarces americanus) patří mezi ostnoploutvé ryby. Má protáhlé tělo dlouhé až 1,2 metru, které se dokonale hodí pro život u mořského dna. Je pokryto skvrnitou kůží rezavě hnědé až šedavě zelené barvy.
Má široká ústa s masitými rty a výrazné oči. Obývá hloubky kolem 400 metru v západním Atlantském oceánu v pásu od Labradoru v Kanadě po Severní Karolínu. U dna loví korýše, zejména kraby, dále hadice, ježovky, mnohoštětinatce a další.
Fascinující život slimulí
V září a říjnu se dospělci shromažďují ve skalnatých oblastech, aby se rozmnožili. Samice kladou želatinovou masu vajíček do štěrbin, nebo dokonce do lidského odpadu, například do odhozených gumových bot.
Samice hlídá jikry až tři měsíce, dokud se nevylíhnou. Poté se musí larvální ryby postarat samy o sebe. Mláďata jsou kořistí široké škály druhů, zejména chobotnic. Dospělí mohou být sežráni žralokem, treskou či mořským okounem.
Vzhledem k tomu, že slimule americká obývá hluboké a chladné vody, vyvinul se jí v krvi speciální nemrznoucí protein, který chrání její tělo před poškozením ledovými krystalky i v těch nejchladnějších vodách.
Navzdory tomu, že je slimule chráněna před komerčním rybolovem, byl tento protein zkoumán vědci a zdá se, že nalezl i využití pro lidstvo, které však vzbuzuje kontroverzi. Jedná se totiž o genetickou modifikaci druhu určeného pro lidskou spotřebu.
Geneticky upravený losos
Vědci vzali geny kódující „nemrznoucí“ protein slimule a připojili ho ke genu růstového hormonu lososa čavyča (Oncorhynchus tshawytscha), aby vytvořili geneticky modifikovaného lososa obecného (Salmo salar).
Gen pro nemrznoucí protein podporuje gen pro růstový hormon lososů, což vede k tomu, že takto upravení lososi obecní dospívají dvakrát rychleji a zároveň potřebují méně potravy. Požadované hmotnosti tak dosáhnou za dvě třetiny času než neupravení jedinci.
V roce 2015 schválila americká Food and Drug Administration (FDA) prodej těchto geneticky modifikovaných lososů, první byl prodán v roce 2021.
Někteří je však považují za potenciální hrozbu pro populace volně žijících lososů, pokud by ti geneticky modifikovaní unikli do volné přírody. Společnost, která se chovem upravených lososů zabývá, proto prohlásila, že prodávat se budou pouze sterilní samice.
Některé restaurace a řetězce s potravinami nicméně oznámily, že upravené lososy prodávat nebudou. Stejný protein se rovněž využívá k zabránění tvorby ledových krystalků v nízkotučné zmrzlině, která obsahuje méně smetany, a proto je k jejich tvorbě náchylnější.
Tato zmrzlina byla schválena pro lidskou spotřebu v mnoha zemích, včetně Spojených států.