Domů     Zajímavosti
Květiny ve folkloru a mytologii

komerční sdělení

Květiny nás provází už od nepaměti, život bez nich si většinou nedovedeme představit. Jsou zdrojem radosti, využíváme je jako prostředek, kterým vylíčíme radost i smutek, slouží i jako omluvenka. Kde se tohle všechno vzalo?

Jak to květiny zvládají? Odpověď je jednoduchá, díky květomluvě.

Co je květomluva zač?

Stejně jako my hovoříme naším rodným jazykem, mají svou řeč i květiny a jejich barvy. Květomluva zažila rozkvět během viktoriánské éry a stala se prostředkem, jak sdělovat své emoce, i způsobem komunikace.

Ten ostatně už dříve využívali v harémech, svůj původ má v Orientu. U nás se stala populární v době národního obrození, kdy ji uplatňovali sami obrozenci, a to i na kulturní jevy.

Víte, že květomluva se objevovala i v dílech Williama Shakespeara, který ve svých hrách využíval význam macešek, rozmarýnu, narcisu, fialek a dalších květin? V řecké mytologii zase byly květiny spojením mezi lidmi a bohy, v 19. století ukrývaly romantické poselství.

Řekněte to květinou…

Ani v dnešní době není tato rada klišé, kdo chce druhého potěšit nebo mu něco říci, může k tomu květiny klidně použít. Jedna květina zvládne vyjádřit i víc než tisíc slov, jen záleží na tom, kterou vyberete.

Víte, že květiny můžete poslat i prostřednictvím rozvozu květin? Po celé republice květiny doručuje například https://www.kvetinyonline.cz/?

Jaký je význam jednotlivých druhů květin?

Mnozí z nás si ještě dnes myslí, že je jedno, jakou květinu darujeme, hlavně, že je to květina. Ano, někoho potěší jakákoli, kdo jejím prostřednictvím ale chce něco sdělit, ten by měl vědět, co jednotlivé druhy symbolizují.

Růže vyjadřuje hlubokou lásku, dříve byla i symbolem válek. Objevovala se i v erbech šlechticů.

Chryzantéma byla dřív spojená se smutkem a zármutkem, dnes se to ale mění.

Karafiát dříve býval symbolem zásnub, lásky a plodnosti, postupem času se ale stal kontroverzní květinou, kteří jedni milují, druzí nenávidí. Stal se budovatelskou květinou, dnes se opět vrací na výsluní.

Petrželová nať byla už ve starém Řecku symbolem radosti a energie, stejně jako dnes třeba slunečnice.

Levandule má nejen aromaterapeutické účinky, je i květinou pro slavnostní okamžiky, stejně jako rozmarýn.

Gerbera vyjadřuje upřímnou a pravou lásku.

Alstromérie se spojuje se štěstím a radostí.

Iris je poslem naděje a vděčnosti.

A co jejich barva?

Druhem nic nekončí, často naopak začíná. Jsou rostliny, u kterých není třeba barvu řešit, například gerbery, u jiných to tak ale není. Obecně se dá říct, že barvy mají následující význam.

Bílá je barvou čistoty a nevinnosti.

Růžová je pro romantiky.

Červená vyjadřuje lásku, vášeň i touhu, záleží na tom, jak tmavá barva je.

Oranžová symbolizuje vášeň.

Žlutá je barvou žárlivosti.

Modrá vyjadřuje tajemství.

Zelená symbolizuje začátek něčeho nového.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz