Domů     Příroda
Jak se páří nezničitelné želvušky?
Zdroj: Wiki Commons

Jako želvušky (Tardigrada) se označují asi 1 milimetr velcí bezobratlí živočichové, žijící v mechu. Přezdívá se jim vodní medvídci a ví se o nich, že jsou prakticky nezničitelní. Dlouhou dobu bylo pro vědce záhadou, jak samci vyhledávají samice. Nyní se zdá, že tomu přišli na kloub..

Tito drobní živočichové, disponující čtyřmi páry končetin s neúměrně dlouhými drápky, byli objeveni už na konci 18. století. Jsou velmi odolní, dokáží přežít i extrémní podmínky, které nezvládne většina ostatních tvorů.

V normálně vařící vodě je není možné uvařit, přežijí teplotu až 120 °C, některé druhy dokonce i 150 °C. Odolávají třeskutým mrazům, dospělé želvušky zvládnou i zchlazení na teplotu blízkou absolutní nule, tedy mínus 272,8 °C.

Chlad zvládají i dlouhodobě. Dvě želvušky, zmražené na teplotu mínus 20 °C po dobu dvaceti let, se po rozmrazení vrátily k normálnímu životu, a to včetně rozmnožování. Přežijí vystavení ultrafialovému záření, snesou nadměrnou koncentraci dusivých plynů, například vystavení methylbromidu a etanolu po dobu několika minut.

Smrt jim nepřivodí ani velký tlak, až 6 hodin jsou schopné zvládnout 7,5 gigapascalů, což odpovídá tlaku 180 kilometrů pod povrchem Země. Zvládly i velké dávky radioaktivního záření, větší než jakýkoliv jiný mnohobuněčný organismus.

Odolné vůči horku, chladu i suchu

Proto byly vyslány do vesmíru, a to v roce 2007 v rámci mise 6/Foton-M3. Tam byly vystavené přímé radiaci, vysokým teplotám i vakuu. Po návratu na Zemi přitom byly opět životaschopné, přijímaly potravu, rostly a množily se.

Během jejich druhé vesmírné mise, kdy je do kosmu vynesl roku 2011 raketoplán Endeavour, musely čelit různým hladinám ionizujícího záření. Bez ohledu na stav beztíže i kosmické záření přitom kladly samice želvušek vejce normálního tvaru, nichž se líhli zcela normální, životaschopní jedinci.

Zdroj: Wiki Commons

Účinně se brání také suchu, a to díky unikátním proteinům zvaným CAHS (cytoplasmic-abundant heat-soluble proteins). Ty se nachází v blízkosti cytoplazmy buněk. Vědci z Tokijské univerzity, pod vedením Takekazu Kuniedy, zjistili, že v případě, kdy buňkám hrozí vysychání, tyto proteiny zkondenzují a vytvoří síť vláken, která podepře buňku a přemění cytoplazmu na gel.

Tím zabrání buňce v kolapsu, k němuž by došlo po odstranění vody z ní. Po rehydrataci se buňky rychle vrátí do původního stavu. Podle Kuniedy však tyto proteiny nepracují samy, je proto potřeba dalšího výzkumu ke zjištění, jak se želvušky vypořádávají se suchem.

Hledání vhodného protějšku

Justine Chartrainová, doktorandka z University of Jyväskylä ve Finsku, se zase rozhodla přijít na to, jak u želvušek dochází k vyhledávání vhodných partnerů k páření. U těchto vodních medvídků je totiž velmi těžké rozlišit samce a samice, kromě rozdílu ve velikosti se u nich nevyskytují žádné zjevné sekundární znaky.

Chatrainová prováděla pokusy s druhem Macrobiotus polonicus. Do uzavřeného vodního prostředí umístila dva samce a samici. „Ve vodním prostředí trávili samci více času vedle samic než vedle samců,“ řekla k výsledkům svého zkoumání.

Podle vědců produkují samice chemickou stopu, kterou jsou samci schopni ve vodě zachytit. Následně experiment zopakovali v jiném médiu, konkrétně v agaru. V něm žádná želvuška cíleně nesledovala jinou, bez ohledu na to, zda se jednalo o samce či samici.

Došlo-li k náhodnému setkání samce se samicí, poté ji někdy samec následoval. Podle odborníků z toho plyne, že si želvušky mohou najít vhodný protějšek pouze ve vodním prostředí, kde samci aktivně vyhledávají samice pro páření.

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz