Domů     Příroda
Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví
Zdroj: Wiki Commons by Vejlenser

Tato více než metr dlouhá ryba se pohybuje u mořského dna, kde je vystavena chladu. Jako obranu si vyvinula krevní protein, který působí jako nemrznoucí směs. Ten došel komerčního využití..

Slimule americká (Zoarces americanus) patří mezi ostnoploutvé ryby. Má protáhlé tělo dlouhé až 1,2 metru, které se dokonale hodí pro život u mořského dna. Je pokryto skvrnitou kůží rezavě hnědé až šedavě zelené barvy.

Má široká ústa s masitými rty a výrazné oči. Obývá hloubky kolem 400 metru v západním Atlantském oceánu v pásu od Labradoru v Kanadě po Severní Karolínu. U dna loví korýše, zejména kraby, dále hadice, ježovky, mnohoštětinatce a další.

Fascinující život slimulí

V září a říjnu se dospělci shromažďují ve skalnatých oblastech, aby se rozmnožili. Samice kladou želatinovou masu vajíček do štěrbin, nebo dokonce do lidského odpadu, například do odhozených gumových bot.

Samice hlídá jikry až tři měsíce, dokud se nevylíhnou. Poté se musí larvální ryby postarat samy o sebe. Mláďata jsou kořistí široké škály druhů, zejména chobotnic. Dospělí mohou být sežráni žralokem, treskou či mořským okounem.

Zdroj: Wiki Commons

Vzhledem k tomu, že slimule americká obývá hluboké a chladné vody, vyvinul se jí v krvi speciální nemrznoucí protein, který chrání její tělo před poškozením ledovými krystalky i v těch nejchladnějších vodách.

Navzdory tomu, že je slimule chráněna před komerčním rybolovem, byl tento protein zkoumán vědci a zdá se, že nalezl i využití pro lidstvo, které však vzbuzuje kontroverzi. Jedná se totiž o genetickou modifikaci druhu určeného pro lidskou spotřebu.

Geneticky upravený losos

Vědci vzali geny kódující „nemrznoucí“ protein slimule a připojili ho ke genu růstového hormonu lososa čavyča (Oncorhynchus tshawytscha), aby vytvořili geneticky modifikovaného lososa obecného (Salmo salar).

Gen pro nemrznoucí protein podporuje gen pro růstový hormon lososů, což vede k tomu, že takto upravení lososi obecní dospívají dvakrát rychleji a zároveň potřebují méně potravy. Požadované hmotnosti tak dosáhnou za dvě třetiny času než neupravení jedinci.

V roce 2015 schválila americká Food and Drug Administration (FDA) prodej těchto geneticky modifikovaných lososů, první byl prodán v roce 2021.

Někteří je však považují za potenciální hrozbu pro populace volně žijících lososů, pokud by ti geneticky modifikovaní unikli do volné přírody. Společnost, která se chovem upravených lososů zabývá, proto prohlásila, že prodávat se budou pouze sterilní samice.

Některé restaurace a řetězce s potravinami nicméně oznámily, že upravené lososy prodávat nebudou. Stejný protein se rovněž využívá k zabránění tvorby ledových krystalků v nízkotučné zmrzlině, která obsahuje méně smetany, a proto je k jejich tvorbě náchylnější.

Tato zmrzlina byla schválena pro lidskou spotřebu v mnoha zemích, včetně Spojených států.

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz