Domů     Medicína
Továrna na bílkoviny v buňce šlape jako hodinky
Jan Zelenka 6.12.2023

Užíváte si poklidný večer při dobrém jídle. Vaše tělo ale volno nemá, čeká ho práce s trávením. Mozek už nařídil výrobu bílkovin, které slouží jako trávicí enzymy. Pokyn doputoval i k buňce slinivky, jejímž úkolem je vytvářet lipázu, enzym pro štěpení tuků v tenkém střevě. Výroba se rychle rozjíždí….

Krok 1: Hledání receptu

Buňka slinivky břišní se pouští do práce. Nejdřív musí najít předpis pro tvorbu lipázy. Spolu s recepty na 20 000 až 25 000 dalších proteinů je uložený v jejím jádře ve formě DNA, tedy v genetické informaci.

V katalogu je potřeba najít požadovaný recept čili gen. Ten pro slinivkovou lipázu má zkratku PNLIP. V knihovně platí přísné pravidlo, že nikdo nesmí vynášet z jádra originální recepty, tedy části DNA. Je však možné si návod přepsat a kopii si odnést ven.

Krok 2: Přepis je bleskurychlý

Než se recept může zkopírovat, musí se nejprve rozplést dvoušroubovice DNA v oblasti, kde se nachází požadovaný gen. Jedno z vláken se pak stane předlohou pro kopii, která bude mít podobu krátkého úseku genetické informace označovaného jako mRNA (messengerová RNA).

V jádře je připraveno vše, co je pro její tvorbu potřeba, tedy enzymy i nukleotidy, což jsou základní stavební prvky nukleových kyselin (DNA a RNA). Každý nukleotid obsahuje jednoduchý cukr, zbytek kyseliny fosforečné a některou z nukleových bází. A právě báze jsou na buněčné úrovni tím, čím jsou pro nás písmena abecedy.

Krok 3: Písmenková skládačka

V DNA jsou veškeré informace zapsané pouze čtyřmi druhy nukleových bází, kterými jsou adenin, thymin, guanin a cytosin. Čtyři písmena tedy zvládají kódovat strukturu veškerých bílkovin lidského těla. Zdá se to málo, ale počítače si vystačí pouze s jedničkami a nulami.

I mRNA je poskládaná z těchto bází, ovšem s tím rozdílem, že thymin je nahrazený uracilem.

Když si chce buňka okopírovat recept na výrobu lipázy (nebo jakéhokoliv jiného proteinu), tak přiřazuje stavební kameny (nukleotidy) následujícím způsobem: Kde je v DNA cytosin, tam se pro mRNA použije guanin, a naopak.

Kde je thymin, tam přidá adenin. A pokud se v DNA objeví adenin, tak se do mRNA zařadí uracil. A toto všechno má na starosti enzym označovaný jako RNA polymeráza.

Krok 4: Nastupuje ribozom

Hotová mRNA opouští jádro buňky a v cytoplazmě se naváže na ribozom. Tato buněčná organela má na starosti vlastní výrobu bílkovin neboli translaci. V cytoplazmě může být klidně i 10 milionů ribozomů a všechny čekají na mRNA, aby mohly začít plnit svoji funkci.

A zatímco jedna mRNA právě opouští jádro, tak už buňka vytváří další. Celé to připomíná pásovou výrobu, takže v jeden okamžik je výroba pankreatické lipázy (nebo jakéhokoliv jiného proteinu) ve vícero fázích.

Krok 5: mRNA nese instrukce

Ribozom má dvě části, které se označují jako velká a malá podjednotka. Velká je pracant, co odře většinu práce, a malá je koordinátor, který se stará o to, aby pro výrobu proteinu nic nechybělo. To nejdůležitější už je na místě, tedy instrukce v podobě mRNA. Ještě budou potřeba aminokyseliny jako základní stavební prvky bílkovin. Ty jsou zatím rozptýlené v cytoplazmě.

Krok 6: tRNA řadí aminokyseliny

Teď je třeba zařídit, aby se správná aminokyselina dostala ve správný okamžik k ribozomu a zařadila se do vznikajícího proteinu. K tomu slouží další druh RNA označovaný jako tRNA (transferová RNA). Ty mají podobu jakéhosi trojlístku.

Na stonek se váže některá z aminokyselin, kterých je v lidských buňkách 21 typů. Druh aminokyseliny, který tRNA přenáší, není náhodný, ale určuje ho trojice nukleových bází, která je na prostředním lístku.

Krok 7: Práce s trojicemi

Celý trik výroby proteinů v buňce (tedy proteosyntézy) spočívá v tom, že tři nukleové báze kódují jednu aminokyselinu. Tak jsou zapsané v DNA i mRNA. Pokud jsou například v mRNA báze AUG, tak buňka ví, že má zařadit aminokyselinu methionin.

Vedle může být CUU, což značí leucin. Velká podjednotka ribozomu je zodpovědná za navázání tRNA, která nese správnou aminokyselinu – tedy tu, která odpovídá bázím zapsaným v mRNA.

Krok 8: Všechno musí sedět

Na mRNA připojenou k ribozomu se váže jedna tRNA za druhou. Úkolem tRNA je odevzdat v ribozomu na určeném místě aminokyselinu, kterou přivezla. Velká podjednotka ribozomu se stará o to, aby se aminokyseliny nerozkutálely jako korálky.

Pečlivě je tedy napojuje na sebe tzv. peptidickou vazbou. Zároveň se stará o odstraňování molekul tRNA, které už svůj náklad odevzdaly. A zároveň se se postupně posouvá po již použité části mRNA. Všechno je dokonale synchronizováno a za pouhou vteřinu dokáže ribozom zařadit kolem 20 aminokyselin.

Krok 9: Závěrečné úpravy

Když se ribozom dostane na konec mRNA, tak uvolní vytvořený proteinový řetězec. Není to však ještě hotová lipáza, jelikož se nově vzniklé proteiny ještě upravují. Přidávají se k nim různé molekuly a v některých případech dochází k jejich štěpení.

Když je buňka s proteinem spokojená, tak ho zabuduje do své struktury, nebo ho uvolní ven, tak jako se to děje s pankreatickou lipázou.

Dodatek: Stejným způsobem jako tento trávicí enzym vytvářejí buňky všechny další bílkoviny. Jsou základem života, a tak je tělo potřebuje pro množství rozmanitých úkolů. Jsou základními stavebními kameny tkání, slouží imunitě, řídí tělo jako hormony, podílejí se na nesčetných buněčných dějích.

Kateřina Pavelcová

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz