Domů     Medicína
Záhadné struktury hrají nenahraditelnou roli v sexuálním životě
Martin Janda 5.11.2023

Že lidský organismus máme zcela prostudovaný? Ani náhodou. Před pěti lety vědci objevili dosud neznámý orgán v podobě propojené sítě okolo žil, svalů a některých ústrojí. A teprve nyní věda přichází na kloub tajemným strukturám, které jsou umístěny v ženských i mužských pohlavních orgánech..

Jednou z hypotéz bylo, že vnímají pokles teploty, ale zvláštní nervové kapsle objevené v 50. letech 19. století v lidských pohlavních orgánech mohou hrát ve fyziologii savců mnohem zajímavější roli. Zdá se, že bez nich by byl náš sexuální život o mnohé ochuzen.

Vědci z amerického Howard Hughes Medical Institute prováděli pokusy na myších, aby zjistili roli struktur, které se nacházejí v jemnějších tělesných tkáních a jsou známé jako Krauseho tělíska. Ačkoli výsledky výzkumu ještě nebyly recenzovány, naznačují, že záhadné uspořádání nervů nemá nic společného s reakcí na chlad, ale ve skutečnosti se specializuje na přenos mechanických vibrací a „lehkých doteků“ do centrálního nervového systému.

Tyto struktury poprvé popsal v 19. století německý anatom Wilhelm Krause, když zkoumal různé tkáně v lidském těle. Nejenže je našel roztroušené po penisu a klitorisu, ale všiml si, že se skrývají i v dalších tkáních tvořených kůží a sliznicí, jako jsou rty, jazyk nebo oční spojivka.

Pozorný Krause si všiml, že nervová tělíska, která pozoroval, byla dvojího typu: jeden připomínal struktury ve tvaru pohárku a stonku v ledvinách, které obsahovaly nervy se stočenými axony (výběžek nervové buňky sloužící jako informační výstup při přenosu informace mezi neurony nebo mezi neuronem a jinými buňkami), a druhý bylo válcovitý, s jednodušším uspořádáním axonů.

Ačkoliv nebyl problém je důkladně popsat, Krause ani nikdo jiný od té doby nedokázal přijít na to, k čemu tělíska přesně slouží. Některé medicínské učebnice tvrdí, že reagují na chlad, ačkoli důkazy pro to nebyly nijak přesvědčivé.

Více článků z oblasti medicíny a zdraví naleznete v Panoramě 21, která je právě v prodeji.

Obarvením řezů genitální tkáně myších samců a samic vědci, kteří stojí za tímto nejnovějším výzkumem, zjistili, že v penisu a klitorisu se nachází podobný počet Krauseho tělísek jako u lidí.

Pomocí genetických analýz pak badatelé mohli určit, na co nervy uložené uvnitř těchto struktur reagují. Ukázalo se, že tělíska vnímají jemné dotyky a vibrace. O jejich přítomnosti pak okamžitě informují mozek.

Jinými slovy, právě tato tělíska způsobují, že při sexu má člověk příjemné pocity. Pokud jde o spekulativní roli tělíska při detekci chladu v okolním prostředí, studie nezjistila žádné známky aktivity v reakci na dramatické změny teploty.

Už jen na základě těchto výsledků se dá tvrdit, že Krausova tělíska hrají významnou roli v sexuálním uspokojování savců. Stimulace těchto struktur u spoutaných myších samců je vzrušovala. Zatímco myši geneticky upravené tak, aby jim tyto nervové svazky chyběly, nevykazovaly žádné známky vzrušení.

Související články
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz