Domů     Příroda
Změna klimatu ničí houby i bakterie žijící v lesní půdě
Zdroj: Pixabay

V lesní půdě se nacházejí houby a bakterie, které sehrávají klíčovou roli v boji proti klimatické změně, protože napomáhají ukládání uhlíku z atmosféry do ní. Jenže tento lesní mikrobiom je globálním oteplováním sám ohrožován, na což upozorňují vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR..

Ve své studii, publikované v odborném žurnálu Nature Reviews, poukazují čeští vědci na to, že sucho a vysoké teploty vedou k přemnožování škůdců a k požárům, které ohrožují lesy i jejich mikrobiom. V největším nebezpečí jsou přitom symbiotické houby, které pomáhají stromům získávat živiny a zároveň jsou důležité pro ukládání uhlíku v půdě.

Houby přitom špatně snášejí jak rostoucí teploty, tak sucho, které oslabuje jejich hostitelské stromy.

Houby a bakterie v lesní půdě

Petr Baldrian z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR k tomu říká: „Houby a bakterie žijící v půdě jsou pro fungování lesů stejně důležité jako stromy a další nadzemní organismy a při plánování managementu lesů je nutno brát zřetel i na jejich potřeby.“ K omezení negativních vlivů globálních změn na lesní mikrobiom je podle něj třeba nalézt strategie tzv.

chytrého lesnictví, které zachovají diverzitu a funkci společenstva půdních organismů.

Zdroj: Pixabay

Důležitou roli v tom sehrává zachování části mrtvého dřeva po těžba v lese, i když je takové lesní hospodaření nákladnější. Baldrian k tomu podotýká: „To je výzva pro lesníky i pro ty, kteří o lesích rozhodují.

Pokud ale nic nezmění, zvyšuje se riziko poškození porostů v důsledku extrémních podmínek, například horka, sucha nebo přemnožení škůdců.“ Jedním z opatření, které by mohlo tyto půdní bakterie a houby ochránit, je i průběžná těžba namísto sklízení celých porostů holosečí, k čemuž dochází dnes.

Proč je lesní mikrobiom důležitý?

Díky průběžné těžbě totiž v lesním porostu vždy zůstane určitý podíl dospělých stromů, pod nimiž se mohou vyvíjet nové generace bakterií a hub. Význam lesních ekosystémů je přitom značný, pokrývají až 30 % zemského povrchu, což je 42 milionů kilometrů čtverečních, a ukládají 45 % uhlíku, který se nachází v suchozemských ekosystémech.

Navíc působí i jako významný zásobník uhlíku, který zachytí 7,6 gigatuny oxidu uhličitého ročně. Je proto potřeba je chránit!

Skupina vědců kolem Petra Baldriana se podílí na projektu financovaném Evropskou unií zvaném HoliSolils, jehož cílem je vytvořit harmonizovaný rámec pro monitorování půdy. Identifikuje a testuje postupy hospodaření s půdou, jejichž cílem je zmírnit změnu klimatu a udržet poskytování různých služeb ekosystémy, které jsou nezbytné pro lidské živobytí a blahobyt.

Projekt vyvíjí nástroje pro monitorování půdy, zpřesňuje hodnocení skleníkových plynů, zvyšuje účinnost opatření k jejich zmírňování a podobně.

Štítky:
Související články
V populaci je jen 10 % lidí, jejichž dominantní rukou je ta levá. V minulosti byli považování za nešikovné a podlé, často byli nepříliš úspěšně přeučováni na praváky. Dnes už je k levákům společnost tolerantnější, vědce však nenechává spát důvod, proč se v populaci vůbec vyskytují? Že by na to konečně přišli? Když vědci zkoumali […]
Málokteří živočichové vyvolávají tak silný obdiv a zároveň odpor jako pavouci. Arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků trpí až 6 % světové populace, častěji ženy než muži. Nutno však říci, že většina nejděsivějších věcí, které se o těchto osminohých členovcích tradují, jsou jen fámy! Lidé například trpí panickým strachem z toho, že je pavouk kousne, […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz