Domů     Příroda
Čerpáním podzemní vody lidé ovlivnili rotaci Země
Zdroj: Unsplash

Podzemní voda představuje zdroj pitné vody nejenom pro lidi, ale také pro zvířata a při nedostatku srážek pomáhá při zavlažování plodin. Výsledky nového výzkumu však nepřináší dobré zprávy. Lidé čerpali tolik podzemní vody, že ovlivnili rotaci Země i hladinu moří..

Vědci rotaci sledují už dlouho, a tak zjistili, že se začala měnit. Například astronomové mohou zaregistrovat tyto změny v rotaci Země pomocí kvazarů, což jsou jasné středy vzdálených galaxií a slouží jako téměř neměnné referenční body.

Zemská osa podle vědeckých pozorování změnila svůj sklon východním směrem, i když ne v takové míře, aby to ovlivnilo roční období, která jsou určena náklonem planety. Ale i jemné odchylky od normálu mají velký význam třeba pro satelitní navigační systémy. Výzkumníci se proto rozhodli zjistit, co za těmito změnami stojí.

Jak se točí Země

Rotační osa Země je pomyslná „tyč“, okolo které se otáčí naše planeta, a její sklon je obvykle stabilní. Ale pokud dojde ke změnám v rozložení hmoty uvnitř planety nebo na jejím povrchu, pak může dojít k určitým odchylkám.

Největší taková změna je sezónní a objevuje se v souvislosti se střídáním ročních období a tím i počasí. Tento efekt způsobuje, že se zeměpisné póly Země každoročně pohybují až o několik metrů.

Posuny vody mohou působit menší, ale stále měřitelné změny ve sklonu zemské osy. Až donedávna se vědci domnívali, že by to mohlo být způsobeno především táním ledovců. Ale během svých výzkumů přišli na to, že velký vliv má také podzemní voda.

Opravený model

Když použili počítačový model, aby se podívali na vliv různých faktorů na posun pólů, výsledky neodpovídaly úrovni změn, které pozorovali. Ale když vzali v úvahu obrovské množství čerpané vody, model odpovídal reálným hodnotám.

Odhaduje se, že pod povrchem naší planety je v skalnatých rezervoárech mnohem větší množství vody než ve všech povrchových řekách a jezerech. V letech 1993 až 2010 však lidé vyčerpali tak obrovské množství podzemní vody (šlo o 2150 gigatun), že tyto změny v jejím rozložení měly dopad na rotační osu Země.

Vědci vypočítali, že způsobily posun na severním pólu o 4,36 cm za rok východním směrem, přibližně k ruskému souostroví Nová země.

Když oceán stoupá

Přišli také na to, že vliv čerpání podzemní vody na náklon planety není stejný, největší dopad na něj má voda odstraněná ze středních zeměpisných šířek, kde leží třeba USA nebo Indie. Většina čerpání podzemní vody z celkového množství se přitom odehrála právě v těchto oblastech.

A mezi lety 2006 a 2015 hladina moří stoupala celosvětově asi o 3,6 milimetrů ročně, přičemž výzkumy potvrdily, že právě extrakce podzemní vody v tom sehrála hlavní roli, protože se nakonec dostala do oceánů.

Řízení čerpání vody by tak mohlo pomoci omezit posuny rotačního pólu a tím i potenciální dopady na celosvětové klima, které s nimi souvisejí.

Autor: Kateřina M. Košutová

Související články
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation. […]
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzách. Také mohou nastat situace, kdy jsou podrážděné, a to pak samice střílejí mušlemi po jiných chobotnicích, častěji však po samcích. V mnoha ohledech jsou nám, lidem, velmi podobné, a […]
Už v 70. letech 20. století se většina vědců shodla na tom, že Tyrannosaurus rex byl pravděpodobně stejně chytrý jako moderní plazi. V loňském roce však přišla brazilská neurovědkyně Suzana Herculano-Houzelová s tvrzením, že dinosauři byli chytří spíše jako moderní opice. Kde je pravda? Ke studiu mozku dávno vyhynulých zvířat, jako jsou dinosauři, používají vědci […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz