Domů     Medicína
Čím více peněž, tím větší pocit štěstí?
Zdroj: Pixabay

Dva výzkumy zabývající se tématem, zda více peněz přináší lidem i větší pocit štěstí, přinesly protichůdná zjištění. Jejich tvůrci se proto rozhodli spojit síly a zjistit, jaká je skutečně pravda….

Daniel Kahneman a Angus Deaton z Princestonské univerzity publikovali v roce 2010 svoji práci, ve které uváděli, že pocit každodenního štěstí roste s rostoucím příjmem, ale při dosažení úrovně 75 000 dolarů ročně začne stagnovat a již dále neroste.

Oproti tomu studie publikovaná roku 2021 Mathewem Killingsworthem z Pennsylvánské univerzity uváděla, že štěstí roste neustále, a to i u příjmů vyšších než 75 000 dolarů, a nedochází k jeho stagnaci.

Tyto rozdílné závěry přiměly autory obou studií ke spolupráci, jako arbitra si přizvali ještě profesorku Barbaru Mellersovou z Penn Integrates Knowledge University. V prvním kroku podrobili zkoumání aplikaci Track Your Happines, která byla využita ve studii z roku 2010. Ta několikrát denně pokládala účastníkům studie otázky, včetně toho, jak se cítí, a to na škále od „velmi špatně“ po „velmi dobře“. Zjistili, že aplikace spíše měřila míru neštěstí než štěstí.

Štěstí závisí na osobním nastavení

Killingsworth to vysvětluje na příkladu: „Představte si kognitivní test na demenci, kterým většina zdravé populace snadno projde. I když by takový test mohl odhalit přítomnost závažných kognitivních dysfunkcí, neodhalí mnoho o obecné inteligenci, protože většina zdravých lidí v něm získá stejně perfektní skóre.“ V nově vydané studii se vědci shodují, že s větším příjmem přichází i větší pocit osobního štěstí.

Různé skupiny lidí ovšem vnímají pocit svého emocionálního štěstí odlišným způsobem. Jakmile příjem pokryje náklady nezbytné na běžný život, stává se vztah mezi pocitem štěstí a výší příjmu složitějším.

Zdroj: Pixabay

Magickou hranicí se stal příjem 100 000 dolarů ročně. U lidí, kteří jsou šťastní ze své podstaty, rostl pocit štěstí s rostoucími příjmy, nad částkou 100 000 dolarů ročně dokonce rychleji než příjem. U středně šťastných lidí rostl pocit štěstí lineárně s výší příjmu, a nakonec u lidí, kteří nejsou šťastní ze své podstaty, pocit štěstí rostl právě jen do částky 100 000 dolarů ročně, a pak již ne.

Když touto optikou pohlédli na studii z roku 2010, zjistili, že není v rozporu s tou z roku 2021.

„Dvě zjištění, která se zdála naprosto protichůdná, ve skutečnosti vyplývají z dat, která jsou úžasně konzistentní,“ říká k tomu Killingsworth. Zároveň vysvětluje, že výsledky studie by se mohly využít při motivaci zaměstnanců.

U některých zvýšení mzdy povede ke zvýšenému pocitu štěstí, zatímco u jiných ne, a ty je pak třeba motivovat jinak. Jedním dechem ale dodává: „Peníze jsou jen jedním z mnoha zdrojů štěstí. Peníze nejsou tajným klíčem ke štěstí, ale pravděpodobně mohou trochu pomoci.“.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz