Domů     Medicína
Až 60 tisíc pacientů trpí jaterní cirhózou a každý desátý člověk onemocněním ledvin
Jan Zelenka 23.2.2023
Foto: Pixabay

Suchý únor se už pomalu blíží ke konci a v březnu přichází Světový den jater. Krátkodobá abstinence alkoholu je určitě dobrá, ale těmto orgánům bohužel nestačí. Je třeba se na zdraví zaměřovat celoročně. .

Jde o to, že v Česku trpí jaterní cirhózou až 60 tisíc lidí, každý desátý pacient se potýká s onemocněním ledvin. Nejen špatná životospráva přispívá k jejich onemocnění a postupné ztrátě funkčnosti těchto orgánů.

Zhoršení stavu jater a ledvin je mnohdy bezpříznakové, a je tak těžké je podchytit v počátku. Proto je velmi důležitá prevence – jednoduché laboratorní vyšetření z krve a moči může totiž zabránit vážným zdravotním komplikacím a trvalým následkům.

Játra a ledviny jsou v našem těle hlavními orgány zajišťujícími správné fungování metabolismu a detoxikaci organismu. Zastávají společnou funkci – filtrují krev a třídí potřebné živiny a přebytečné škodliviny.  Aby správně fungovaly, je nutné se o ně dobře starat.

foto: Pixabay

Játra – druhý nejčastěji transplantovaný orgán

Játra jsou ústředním metabolickým orgánem a malou chemickou továrnou. Tvoří se zde žluč a močovina, mají hlavní podíl na detoxikaci organismu. Navíc zasahují do metabolismu cukrů, tuků i bílkovin. V České republice jsou druhým nejčastěji transplantovaným orgánem.

Onemocnění probíhá téměř bez příznaků a projeví se většinou až v pozdní fázi, kdy dochází k vážným následkům (nejčastěji k cirhóze jater), a léčba je tak obtížná. Mezi varovné signály patří například nažloutlá kůže a oční bělmo, svědění kůže, ztráta chuti k jídlu či snadný vznik modřin.

„Pro komplexní vyšetření jater se užívají 4 druhy testů (ALT, AST, GGT, ALP). Primárně se metodou ALT indikuje virové či autoimunitní onemocnění, nejčastěji se jedná o hepatitidu, tedy zánětlivé postižení jater.

Zvýšené hodnoty AST oproti ALT prokazují poškození jater jiného charakteru. Vyskytují se i při alkoholovém postižení, ale zde jako screeningový test slouží hlavně výsledky GGT.  Ty ale mohou detekovat i jiná toxická postižení jater a postižení žlučových cest a žlučovodů,“ říká MUDr. Kateřina Pinterová, vedoucí laboratoře SYNLAB. Analýza dat ukázala, že oproti roku 2019 se počet vyšetření jater metodou ALT v laboratoři SYNLAB za rok 2022 zvýšil o 24,3 %.

Výsledky této metody z roku 2022 navíc prokázaly nárůst rizikových hodnot o 10 %, na rozdíl od roku 2019.

Suchý únor játrům nestačí

Mezi nebezpečné faktory, které způsobují onemocnění jater, patří nezdravé stravovací návyky, užívání vysokoenergetické stravy a také nadměrné užívání léků. Nejčastější příčinou je především pravidelná a dlouhodobá konzumace velkého množství alkoholu, který je pro játra velmi zatěžující a často vede k jejich poškození.

To může vyústit až do nevratného stavu – jaterní cirhózy, jíž v České republice trpí až 60 tisíc pacientů. „Při jaterní cirhóze dochází k poruše tohoto orgánu, zanikají jaterní buňky a jsou nahrazovány vazivem.

To má za následek postižení žlučovodů a významné postižení funkce jater. Když se nepodaří léčbu zahájit včas, a hlavně odstranit příčiny (nejčastěji tedy konzumaci alkoholu), dochází k nezastavitelnému postupování nemoci a po několika letech k jaternímu selhání, kdy je transplantace jater nevyhnutelná,“ varuje MUDr. Vít Nádvorník, z hepatologické a infekční ambulance SYNLAB, a dodává, že podmínkou podstoupení transplantace je prokazatelná abstinence alkoholu alespoň několik měsíců pod dohledem odborníka specializované poradny.

Mimochodem, doporučená denní míra konzumace je cca ½ l piva na den nebo cca 2dcl především červeného vína. Konkrétně se jedná například o jeden půllitr 12stupňového piva s obsahem alkoholu 5 % rovnající se 20 g, či 2 dcl vína obsahující 8–14 % alkoholu, to činí 16–22 g.

Ledviny – důležitý „filtr“ v těle

Hlavní funkcí ledvin je udržovat vnitřní prostředí organismu v rovnováze a zabránit nadměrné ztrátě vody. Dále také pomáhají vstřebávat zpět důležité látky, které z krve přefiltrovaly a jsou pro fungování organismu důležité.

Ledviny se navíc zapojují do regulace krevního tlaku, chrání pevnost kostí a podporují tvorbu červených krvinek, které v těle slouží k přepravě kyslíku.

Rizikovým faktorem pro rozvoj onemocnění je v první řadě špatně léčená cukrovka. Vliv může mít i rodinná anamnéza. „K varovným příznakům onemocnění může patřit vysoký tlak, otoky dolních končetin, velká únava, hubnutí či změna barvy a charakteru močení.

Problémy s ledvinami trápí nejčastěji pacienty s přidruženými chorobami – cukrovkou, hypertenzí, kardiovaskulárními chorobami či některými geneticky podmíněnými onemocněními,“ upozorňuje specialista nefrologie MUDr. Ladislav Krajči, CSc. z ambulance SYNLAB.

Foto: Pixabay

Ztrátě funkčnosti ledvin lze předejít

S chronickým onemocněním ledvin mnoho pacientů přichází postupně o jejich funkčnost, a to v rozmezí několika měsíců až let. Ročně se tímto problémem potýká 10 % Čechů. „Preventivní vyšetření ledvin je jedno z nejvíce opomíjených vyšetření v České republice.

Onemocnění ledvin většinou nemá žádné příznaky, a proto o něm mnoho pacientů zpočátku ani neví. Následná léčba tak často přichází až v konečných stadiích nemoci, kdy ledviny selhávají a je nutno přistoupit k jejich transplantaci.

Proto je návštěva praktického lékaře a pravidelný laboratorní rozbor z krve a moči tak důležitý,“ zdůrazňuje MUDr. Krajči..

Zda nám ledviny fungují správně, určí metoda KRE a naměřené hodnoty kreatininu v krvi. „Kreatinin je odpadní produkt metabolismu, který správně fungující ledviny dokáží bez problému přefiltrovat. Jeho zvýšená koncentrace v krvi poukazuje na záněty, poškození ledvin či ucpání močových cest kameny,“ přibližuje MUDr. Pinterová.

Z analýzy dat vyplynulo, že se v roce 2022 zvýšil počet vykonaných testů metodou KRE v laboratořích SYNLAB v porovnání s rokem 2019 o téměř 34 %. Za hranicí optimálních hodnot bylo za loňský rok 9,5 % výsledků.

Data dále ukazují, že u pacientů starších 40 let, narůstá každých deset let množství rizikových hodnot, a to zhruba dvojnásobně.

Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz