Domů     Objevy
Zkrocení malých šelem: Odkdy kočky následují člověka?
Zdroj: Pixabay

Mají pověst tvrdohlavých zvířat se silným vnitřním „já“, které se zdá být neochočitelné. I přesto se kočky za tisíce let proměnily v druhé nejloajálnější domácí mazlíčky na světě.

Malá, dravá stvoření je dnes možné spatřit ve všech koutech světa – výjimku tvoří pouze ledem a mrazem sevřená Antarktida. Byť se jejich chování, zvyklosti či láska k „dvounožcům“ stala v minulosti předmětem mnoha výzkumů, stále v jejich dlouhé životní historii existují bílá místa, která je třeba vyplnit.

Co myslíte… „Zkrotil člověk kočku? Anebo kočka zkrotila člověka?“.

Přes 300 exemplářů

Odpovědi na tyto otázky přinesl jeden z nejrozsáhlejších „kočičích“ výzkumů, jehož závěry byly zveřejněny v roce 2017 v časopise Nature Ecology & Evolution.

V jeho rámci totiž došlo k analýze genetické informace více než 200 koček z celého „Starého světa“, z nichž nejstarší pochází z období 9000 př. n. l. Výsledky následně potvrdily hojně skloňovanou domněnku, že dnešní kočky pochází z poddruhu koček jménem plavá (Felis silvestris) nebo divoká plavá (Felis silvestris lybica). A zároveň, že domestikace započala již v dobách před 10 000 lety.

Zdroj: Pixabay

Linie turecká či egyptská?

Původ „matky“ všech koček se vědcům podařilo vystopovat až k branám Afriky. K jejímu ochočení však s největší pravděpodobností došlo hned na dvou místech zároveň.

Zatímco prvním z nich byla Anatolie – oblast ležící v dnešním Turecku, odkud se zdomácnělé šelmy rozšířily v éře 4400 př. n. l. vstříc Evropě.

Druhým kočičím „epicentrem“ byl Egypt, ze kterého putovaly skupinky na palubách obchodních lodí v období 1500 př. n. l. do oblasti Středomoří. Právě zde člověk u koček poprvé zaznamenal jistou družnost a krotkost, která z nich rázem činila mnohem „atraktivnější“ společníky.

Efektivní hlídačky

Jejich potulování v blízkosti zemědělských komunit začalo v Úrodném půlměsíci před zhruba 8 000 lety. Stalo se tak díky jejich následování populace hlodavců, které lákaly především zemědělské produkty.

V úplných počátcích proto kočka „sloužila“ člověku coby efektivní hlídač nejen na lodi. „Pravděpodobně tak došlo k prvnímu setkání mezi lidmi a kočkami,“ uvedl spoluautor studie Claudio Ottoni z Katolické univerzity v Lovani.

„Není to tak, že by lidé vzali nějaké kočky a dali je do klecí,“ dodal. Namísto toho čtyřnohé šelmy lidem umožnily, aby je ochočili.

Zpět do minulosti

Samotný výzkum však podle Ottoniho spolupracovnice Evy-Marie Geiglové, vyžadoval značnou dávku píle a kreativity. Sehnat kočičí pozůstatky se totiž velice brzy ukázalo jako problém. „Lidé kočky nikdy nejedli, takže jejich kosti nekončily v odpadních jámách – na rozdíl od prasat nebo drůbeže,“ popsala.

Experti proto museli odebírat vzorky mumií napříč všemi muzei světa. Mnoho z mumifikovaných těl však bylo působením času a nevhodného klimatu poškozeno natolik, že nebylo možné vzorek DNA získat. I přesto je vědecká studie považována za skutečně přelomovou.

Jednoduše dokonalé?

Předestírá totiž, že k domestikaci přistoupily malé šelmy dobrovolně, ale jejich ochočení bylo věcí částečnou. Na rozdíl od ostatních zvířat totiž nejméně změnily genetickou výbavu a svůj vzhled. Stavba těla je v případě divokých nebo domácích koček prakticky stejná, největší rozdíly lze zpozorovat v barvě a hlavně v hustotě srsti.

Jen pro srovnání, zatímco psi byli vybráni, aby vykonávali specifické úkoly, u koček se tato lidská potřeba nikdy neprojevila.

„Myslím, že nebylo třeba podrobovat kočky takovému procesu, jelikož nebylo nutné je měnit. Byly perfektní tak, jak byly,“ dodala Geiglová. Důkazem tohoto tvrzení je skutečnost, že dnes patří tyto malé šelmy k nejoblíbenějším domácím mazlíčků, jen v USA žije v domácnostech až 74 milionů koček.

Zdroj: Pixabay

Více se dočtete v čísle 4/2023, které se na stáncích objeví 16.3.2023.

Související články
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz