Domů     Medicína
Hraní na předpis: Nahradí farmaka mimozemšťan?
Zdroj: Pixabay

V minulosti byl čas strávený hraním her považován za jasnou prokrastinaci. V případě ADHD jde však podle neurologů o výjimečný způsob jak navodit hlubokou soustředěnost.

Rodiče dnes třináctiletého Owaina si diagnózu ADHD vyslechli v okamžiku, kdy chlapec nastoupil do školky. Byť byla jeho neposednost a častá roztěkanost léčena nejprve ergoterapií a farmaky, Owain byl ze svého stavu přesto zmatený, užívání silných léčiv mu navíc zhoršovalo migrény.

Záchranné lano

Velice netradičním řešením chlapcových obtíží se ukázala speciální počítačová hra od společnosti Akili, která dětem se stejnými problémy pomáhá s udržováním pozornosti.

„Hra byla navržena tak, aby podpořila kognitivní vývoj,“ uvedl ředitel bostonské firmy, Eddie Matucci. Pod její prospěšnost se dokonce podepsal samotný Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Zdroj: Akili Interactive

Těžké začátky…

Léčbu Owain započal v roce 2020, a to tříměsíčním programem, který sestával z 25minutového hraní denně. Stejný model se opakoval i v dalším roce. „Přiznal se, že to bylo trošku těžší, než si prvně představoval.

Rozuměl ale tomu, že to dělá pro zlepšení svého soustředění. Zůstal motivovaný i navzdory obtížím a frustraci, která s hraním byla spojená,“ popsala matka Kelsey Sihanourathová.

Ta si po každé synově „terapii“ zapisovala jeho pokroky a změny v chování, přičemž největší změnu zaznamenala v přípravě do školy, která se postupem času proměnila v plynulejší. Největší pokrok ale rodina zaznamenala na Owainově prospěchu.

Před samotným startem „počítačové léčby“ totiž v páté třídě propadl. Následně se však jeho pětky proměnily v jedničky a dvojky.

Eliminace rušivých elementů

Hra EndeavorRx má zastání také v komunitě neurologů, kteří se na vývoji rovněž podíleli. Právě díky tomu byla navržena tak, aby efektivně stimulovala oblasti mozku, jejichž úkolem je „udržovat pozornost“.

„Ukazuje se, že smyslové podněty skutečně mohou stimulovat přímo části mozku ovládající kognitivní funkce,“ popsal Martucci. Základní poselství hry je podle něj jasné – vytrénovat mozek tak, aby byl schopen multitaskingu a zároveň dokázal ignorovat rozptylující podněty.

Mimozemská pomoc

Virtuální provedení se přitom od běžných her prakticky neliší. Úkolem hráče je totiž ovládat malého mimozemšťana, se kterým společně zkoumá nové planety. S pomocí vznášedla navíc „dvojice“ sbírá specifické předměty.

Úpravu obtížnosti provádí aplikace sama, na základě toho, jak se pacientovi v reálném světě daří. Pokroky dítěte následně rodiče sledují s pomocí speciálního přístupového kódu.

Aktuálně je EndeavorRx dostupná pouze na lékařský předpis, a to na území Spojených států. Společnost Akili však v budoucnosti plánuje její spuštění také na území Evropy.

Zdroj: Akili Interactive

Související články
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let. […]
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz