Domů     Technika
Vytisknout si kasárna? Armáda chce překvapit zlomovou 3D technologií
Martin Macourek 16.12.2022
Unikátní 3D tiskárny bude již brzy využívat i Armáda ČR

Průmysl může významně pomoci Armádě ČR se zaváděním a využíváním nových technologií, třeba těch, které jsou založeny na zavádění a efektivním využívání 3D tisku. I proto uspořádaly Univerzita obrany a nezisková organizace DefSec Innovation Hub setkání akademiků se zástupci armády a soukromého sektoru. .

„Setkání na této úrovni poskytují naši ozbrojeným silám jedinečnou příležitost mapovat trh a hledat ideální partnery. V následujících týdnech a měsících bude naše setkávání se soukromým sektorem intenzivní.

Musíme vědět, ‚co už existuje‘, najít způsoby, jak efektivně spolupracovat a využít know-how firem pro naše potřeby“, říká generál Robert Bielený, ředitel Sekce logistiky Ministerstva obrany. .

Pro naši armádu je 3D tisk mimořádně zajímavou technologií

Masky na obličej z tiskárny

Aditivní výroba (Additive manufacturing, AM), obecně známá jako 3D tisk, prokázala svou všestrannost, rychlost a užitečnost během nedávné pandemie COVID-19. Obličejové masky nebo chybějící náhradní díly dodaly profesionální, ale i hobby 3D tiskárny.

Nebylo to však poprvé, kdy se 3D tisk ukázal jako inovativní a revoluční technologie. Není pochyb, že nabízí velké využití i pro české ozbrojené síly.

„Konkrétně 3D tisk je pro nás technologií velmi atraktivní. Chtěli bychom si sami rychle vyrábět touto cestou, narážíme ale třeba na rigidní pravidla pro nakládání s materiálem, na jeho homologaci, katalogizaci a cenotvorbu,“ doplňuje generál Bielený. .

Fillamentum: Jsme připraveni

V celosvětovém měřítku bude mít využívání 3D tisku k vojenským účelům do roku 2027 hodnotu 1,7 miliardy dolarů. V červnu 2022 vydalo NATO výzvu k vytvoření koncepce a rámce digitálního úložiště aditivní výroby.

Armáda Spojených států má připravené projekty zahrnující výstavbu největší 3D tiskárny i budování vojenských kasáren prostřednictvím této technologie. V České republice je aditivní výroba pro potřeby AČR spíše v počáteční fázi.

Český soukromý sektor má ale s touto technologií již nemalé zkušenosti. „Vzhledem k okolnostem vojenské rozpočty nevyhnutelně rostou, chceme přispět k tomu, aby tyto zdroje byly využity smysluplně. Jsme připraveni českým ozbrojeným silám předat naše znalosti a dovednosti spojené s aditivní výrobou,“ říká Josef Doleček, majitel a zakladatel společnosti Fillamentum, která dlouhodobě spolupracuje se zahraničními armádami.

„Na spolupráci s ozbrojenými silami jsme připraveni,“ říká Josef Doleček, majitel a zakladatel společnosti Fillamentum

Koncepce 2030 počítá s 3D tiskem

Univerzita obrany a další akademická pracoviště vnímají v tomto kontextu svůj potenciál. Pro Jana Bořila, prorektora Univerzity obrany, je přenos poznatků vědy a techniky do praxe základním cílem. Východiskem je i armádní koncepce 2030, která s aplikacemi nových technologií, včetně 3D tisku, jednoznačně počítá.

„Třeba náhradní díly pro pozemní síly bychom si v dohledné době mohli tisknout sami,“ zdůrazňuje Bořil.

Pro DefSec Innovation Hub je spolupráce s Univerzitou obrany velmi důležitá, pomáhá jí realizovat dlouhodobé cíle. DefSec je jediná organizace v ČR, která se systematicky zabývá inovacemi v obranném a bezpečnostním sektoru.

„Naší významnou přidanou hodnotou je existence 16 hubů v celém transatlantickém prostoru, s nimiž úzce spolupracujeme. Civilně-vojenskou spolupráci a navazování kontaktů s evropskými a americkými inovačními huby vnímáme jako velkou příležitost pro české firmy i pro česká univerzitní pracoviště,“ upřesňuje Kristina Soukupová, prezidentka DefSec.

-apo-

FOTOGRAFIE: Fillamentum, Pavel Růžička

Související články
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz