Domů     Ostatní
Fyzikální pohotovost v Opavě: Když studenti pomáhají studentům
Jan Zelenka 10.10.2022

Po Matematické pohotovosti slouží studentům v Opavě nově i první pomoc z oblasti fyziky. Jedná se o aktivitu Slezské univerzity v Opavě, jejíž pokročilí studenti zajišťují pohotovostní doučování pro studenty středních škol i žáky základních škol, kteří se dostanou do dočasných problémů s chápáním učiva..

Zatímco matematická pohotovost v Opavě úspěšně slouží už třetím rokem, a veřejnost si pro velký zájem vyžádala rozšíření „ordinační doby“ na dvakrát týdně, a dokonce také o prázdninách, teď se dostalo na další „oddělení“ – fyzikální pohotovost.

Zpočátku bude dostupná během školního roku každou středu, a to od 13 do 17 hodin. Univerzita se tak snaží službou zdarma pomoci především studentům, u nichž by krátkodobý výpadek v pochopení probírané látky ve škole mohl přerůst ve vážnější studijní komplikace.

zdroj: Slezská univerzita v Opavě

Brain Fitness

Školáci a studenti v Opavě a okolí už vědí, že pokud se zcela ztratí v čerstvě probírané látce z oblasti matematiky, a hrozí, že nepomůže ani domácí samostudium, je nejlepší přímo ze školy zamířit do Brain Fitness na Beethovenově ul.

2 v centru města, provozovaného Matematickým ústavem Slezské univerzity v Opavě. „Charakter Matematické pohotovosti kopíruje systém pomoci zdravotní, ze kterého si vypůjčila název,“ komentuje základní principy fungujícího systému univerzitní zaměstnanec a duchovní otec tohoto ojedinělého projektu David Slosarczyk a pokračuje:

„Matematická pohotovost není míněna pro soustavné doučování stejně, jako lékařská služba první pomoci není určena pro chronické pacienty. Je nezištně podanou rukou v případě náhlého úrazu a stejně jako u něj platí, že se vyplatí přijít co nejdříve po jeho vzniku.“.

Od října má fyzika smysl

Veřejnost tuto iniciativu oceňuje a vítá; ve skutečnosti právě na základě její poptávky se nyní pohotovost rozšiřuje také o fyzikální část. Odbornou garanci nad novou službou zajistí Fyzikální ústav Slezské univerzity.

Léčit si nehody s fyzikou je možné od 5. října 2022 každou středu od 13 do 17 hodin, pokud zájem bude převyšovat kapacitní možnosti, bude univerzita uvažovat o rozšíření služby.

Veškerá pomoc žákům a studentům v matematice a fyzice, kterou Slezská univerzita prostřednictvím svých studentů poskytuje, je zdarma, a to i v případě opakovaných návštěv. Oba univerzitní vysokoškolské ústavy mohou tuto službu pro veřejnost provozovat bezplatně také díky altruismu majitele objektu, v němž Brain Fitness sídlí, Daniela Bahenského, který po univerzitě za poskytnuté prostory nepožaduje nájemné.

Související články
Placenta je často označovaná jako plodové nebo mateřské lůžko. Jedná se o jedinečný, komplexní orgán, který hraje zásadní roli během těhotenství. Její role a funkce jsou klíčové pro zdravý vývoj plodu a úspěšné těhotenství, ačkoli se o ní často mluví jen okrajově. V moderní medicíně je ovšem důležitým objektem zájmu. Placenta – přestože je zcela […]
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz