Domů     Příroda
Bude káva nedostatkovým zbožím?
Dagmar Garciová 2.2.2022
Úvodní foto: Pixabay

Společně se změnou klimatu se mění i naše planeta, na místech, kde bylo běžné pěstovat některé druhy rostlin, to již brzy nejspíše možné nebude. Kvůli stále se zvyšujícím průměrným teplotám se například ztíží pěstování kávy.

Není to však pouze káva, jde také o kešu a avokádo. Tyto plodiny mají velký socioekonomický význam v mnoha tropických systémech drobného zemědělství po celém světě. Jelikož jde o plantážní plodiny s dlouhou životností, jejich pěstování vyžaduje dlouhodobé plánování.

„Zmíněné plodiny mají životnost několik desetiletí, a proto je zvláště důležité dlouhodobé plánování zemědělství s ohledem na očekávané dopady změny klimatu. Mezivládní panel pro změnu klimatu odhaduje globální oteplení o 1,2 až 3,0 °C do roku 2050, což třeba pro kávu může být likvidační,“ uvedli ve studii vědci z Curyšské univerzity ve Švýcarsku.

Kávovník arabský (Coffea arabica) skutečně vyžaduje specifické podmínky, aby se mu dařilo. Nejvhodnější oblastí pro jeho existenci je Střední a Jižní Amerika, zejména Brazílie, dále střední a západní Afrika a některé části jižní a jihovýchodní Asie.

Výzkumníci upozorňují, že právě zmíněné země jsou postiženy změnou klimatu ve velké míře.

Zatímco pěstování ořechů a avokáda by podle vědců bylo možné přesunout do jiných lokalit, co se kávy týče, ta je více zranitelnější a přesun pěstování do jiných oblastí by nemusel být řešením. Možným řešením by mohlo být přizpůsobení se a více se věnovat například šlechtění nových odrůd.

V případě kávy to může znamenat i přechod na kávovníky statné (Coffea robusta), které jsou odolnější, ale jejich zrna jsou obecně považována za méně kvalitní než zrna arabica,“ uvedl hlavní autor studie Roman Grüter.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz