Domů     Zajímavosti
Klimatizace a jejich historie: jakou cestu k nám musely urazit?

komerční sdělení

S blížícím se létem počty prodaných klimatizací přirozeně stoupají. Není se čemu divit, jak byty, tak i domy se při vysokých teplotách silně vyhřívají a stačí několik tropických dnů k tomu, aby se v nich vytvořilo stejné nebo dokonce větší horko než ve venkovním prostředí.

Pokud vaši domácnost v letním období chladí klimatizace, jistě dobře víte, jak příjemný účinek může přinést.

Napadlo vás ale někdy, jak k jejich vynálezu vůbec došlo? Možná vás překvapí, že klimatizace už mají za sebou více než sto let. Pojďme se podívat, jakou cestu musely urazit, než se dostaly do našich domovů v jejich současné podobě.

O ochlazování se snažili už ve starověku

Vysoké teploty nejsou na naší planetě žádnou novinkou. Lidé se s nimi snažili bojovat již po celá tisíciletí, avšak účinná řešení si mohli obvykle dovolit jen obyvatelé vyšších společenských vrstev.

Například zámožní starověcí Římané ochlazovali své domy prostřednictvím akvaduktů – umělých vodních kanálů připomínajících mosty. Pokud nechali kanál vést podél zdí svého obydlí, protékající proud vody stavbu příjemně ochlazoval.

V Indii zase obyvatelé domů umísťovali navlhčené rohože z rákosu nebo trávy na stranu budovy, o kterou se nejvíce opíral vítr. Proudění vzduchu vodu ochlazovalo a rozprašovalo dovnitř stavení, čímž opět docházelo k požadovanému chlazení vnitřního prostředí.

Klimatizace má kořeny v Americe

Ochlazovací vynálezy starověkých kultur se však současným klimatizacím nemohou rovnat. Vynálezcem prvního systému založeného na podobném principu jako dnešní modely byl americký inženýr Willis Carrier.

V roce 1902 sestavil klimatizační zařízení na zakázku pro tiskárnu Sackett-Wilhelm situovanou v New Yorku. Systém byl založený na proudění vzduchu v blízkosti potrubí se studenou vodou. Po obvodu trubek se srážela vodní pára, což vedlo k ochlazení okolního prostoru. .

Postupem času se klimatizační systémy instalovaly i do dalších továren a hojně se využívaly  také v biografech. Už v této době zájem o klimatizace stoupal, avšak jako chladící médium se často využívaly nebezpečné látky na bázi propanu.

Vše změnil Thomas Midgley, který v roce 1930 představil chlazení pomocí freonu. Tím klimatizacím otevřel dveře do celé řady domácností, a to nejen díky větší bezpečnosti, ale i tomu, že se jejich rozměry podstatně zmenšily. O dvacet let později už byly běžnou součástí desetiny amerických bytů a domů.

Daikin – značka, která rostla s dobou

Spousta výrobců, kteří stáli u zrodu klimatizací, jak je známe dnes, stále ještě funguje. Typickým příkladem je firma Daikin, která se zaměřuje na výrobu zařízení určených k úpravě vzduchu již od svého založení – tedy od roku 1924.

Jedná se o první firmu, která přišla s nástěnnými splitovými a multisplitovými klimatizacemi. Nicméně jednotky, které současně vyrábí, už vypadají docela jinak než před lety – jsou výkonnější, hospodárnější, kompaktnější a esteticky zajímavé.

Skvělým důkazem jsou klimatizace z řady Daikin Stylish, které se od konkurenčních modelů liší především v tom, že jejich vnitřní jednotky přicházejí nejen s klasickým bílým povrchem, ale také v dekoru černého dřeva a matné černé nebo stříbrné barvě.

Po stránce efektivity chlazení a výkonu pak vedou modely Daikin Ururu Sarara, které jsou navíc velmi hospodárné – v rámci chlazení i vytápění spadají do energetické třídy A+++.

Klimatizace zkrátka nejsou nic nového pod sluncem. To však neznamená, že jsou jejich technologie zastaralé. Aby se výrobci na trhu udrželi, musí jít s dobou a přicházet se stále více účinnými, úspornými a ekologickými technologiemi, které budou odpovídat potřebám moderního zákazníka.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz