Domů     Medicína
Dny otevřených ambulancí pro pacienty s lupénkou online
Dagmar Garciová 15.6.2021
Foto: Tisková zpráva – Havas PR Prague

Lupénka není pouze kosmetickou záležitostí, ale je onemocněním, které zasahuje celý organismus. Nové možnosti léčby mohou snížit závažnost jejích projevů a pacientům zkvalitnit život.

Dny otevřených ambulancí jsou pro pacienty s lupénkou další možností, jak najít vhodnou léčbu včas. Organizují se již pátým rokem, a i letos se odehrají online. V červnu se do projektu zapojí čtyři specializovaná centra – FN u sv.

Anny v Brně (23. 6.), Nemocnice Jihlava (23. 6.), Karlovarská krajská nemocnice (23. 6.) a L DermaMedEst v Praze (24. 6.). Konkrétní čas si mohou pacienti zarezervovat přes www.kuzeaklouby.cz.

Je třeba jí věnovat pozornost

Pacienti se mohou v druhé polovině června prostřednictvím videohovorů spojit s předními českými dermatology ze specializovaných center. „Dny otevřených ambulancí jsou v této obtížné době příležitostí, jak se dostat k odborné péči.

Online konzultace mohou využít pacienti, kteří už se s lupénkou potýkají delší dobu a běžná lokální terapie u nich nefunguje. K dispozici jsme samozřejmě i pacientům, kteří mají podezření na lupénku, ale diagnózu jim lékař zatím nepotvrdil.

To mohou být i malé děti nebo dospívající,“ říká MUDr. Lucie Jarešová ze specializovaného centra pro léčbu lupénky L DermaMedEst v Praze.

Pacienti by neměli své obtíže opomíjet a návštěvu lékaře odkládat ani v době pandemie. Neobvyklý režim a stres mohou lupénku zhoršit nebo vyvolat. Nejčastěji se projevuje na kůži, ve vlasech a nehtech.

Každý čtvrtý lupénkář ale trpí i záněty šlach a kloubů – tzv. psoriatickou artritidou. Nadměrné vypětí a nestandardní situace jsou o to víc důvodem, proč své tělo sledovat a konzultovat obtíže, které se u pacientů objeví,“ říká MUDr. Lucie Jarešová.

Specializovaná centra nabízí nejnovější možnosti léčby lupénky včetně té biologické. Moderní léčba může být východiskem především u středně těžkých a těžkých pacientů, kterým běžná léčba nezabírá.

Lupénka není jenom o kůži

Lupénka neboli psoriáza je systémové onemocnění, které je způsobeno zánětlivou reakcí imunitního systému. Viditelně se projevuje především na kůži, ve vlasech, na dlaních a ploskách nohou. Může se ale projevit i hlouběji v těle, kde ji na první pohled neuvidíme.

I proto se můžeme setkat s pojmem psoriatická nemoc, který zahrnuje lupénku a jí přidružená onemocnění. Zánětlivá artritida, která se objevuje až u 40 % pacientů s psoriázou, se vyznačuje bolestí kloubů, kterou si s lupénkou spojí málokdo, a přitom může v některých případech kožním projevům dokonce předcházet.

Také proto je důležité, aby pacienti se svým lékařem sdíleli své obtíže a ptali se, zda se psoriatická artritida či jiná přidružená onemocnění nemohou týkat i jich.

Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz