Domů     Technika
Klimatizace chladí, topí, ale i čistí vzduch

komerční sdělení
0082

Domácí klimatizace jsou na vzestupu. V důsledku extrémních výkyvů teplot, které zažíváme posledních pár let i v našich zeměpisných šířkách, řeší jejich pořízení čím dál více lidí. Výběr mezi nimi je velký.

Jedním z parametrů, které vám mohou usnadnit rozhodování, je funkce čištění vzduchu. Jelikož v budovách trávíme až 90 % svého času a mnohé studie ukazují, že kvalita vzduchu uvnitř bývá až 5x horší než venku, klimatizace s čištěním vzduchu se zdá být ideální volbou. .

Chodíte doma s rouškou? Možná byste měli

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký vzduch doma dýcháte? Kromě prachových částic a alergenů můžete vdechovat i další, zdraví škodlivé látky. Například formaldehyd, který se uvolňuje z nábytku či podlahových krytin, dále výpary z čisticích prostředků nebo oxid uhličitý a oxid uhelnatý, pokud vlastníte krb, máte ucpaný komín nebo špatně instalovaný bojler.

Na kvalitu ovzduší v interiéru má samozřejmě vliv i samotná stavba, míra její vlhkosti atp.

Cílem samozřejmě není dosáhnout hygienicky sterilního prostředí, to ani není v běžných podmínkách možné. Co ale pro své zdraví a domácí pohodu udělat můžete, je alespoň minimalizovat rizika a zvýšit kvalitu vzduchu, který doma dýcháte. Třeba právě výběrem vhodné domácí klimatizace, která zároveň čistí vzduch.

Výhody klimatizace s funkcí čištění vzduchu

Výhodou klimatizace do domu s funkcí čištění vzduchu je především její víceúčelové využití.

Místo několika různých zařízení, máte v domácnosti jedno, které v horkém létě chladí, na jaře a na podzim topí, a navíc udržuje v domácnosti po celý rok zdravější ovzduší. K venkovní jednotce můžete přidat více vnitřních klimatizačních jednotek (tzv.

multisplit) a tím vyřešit klima v každé místnosti vašeho domu či bytu. Vnitřní jednotky mohou být parapetní, nástěnné nebo podhledové. Pomocí dálkového ovládání, případně mobilní aplikace pak můžete ovládat každou jednotku zvlášť a systém přizpůsobit svým individuálním potřebám.

Jak vybrat klimatizaci

Důležitými parametry při výběru domácí klimatizace jsou: energetická náročnost, hlučnost, systém proudění vzduchu a kvalita filtrů. V dnešní době se již většina zařízení pohybuje v energetické třídě A+++, větší rozdíly tedy hledejme u ostatních parametrů.

K dosažení optimálních podmínek by zařízení mělo být v provozu většinu dne i noci. Hlučnost klimatizační jednotky je tedy velmi zásadní na každodenní činnosti v domácnosti. Samozřejmostí by měla být možnost regulace výkonu, ideálně tichý režim, když potřebujete odpočívat, pracovat nebo studovat.

Značka Daikin například nabízí domácí klimatizace s čištěním vzduchu s tichým režimem pouhých 19 dBA.

Kvalita čištění vzduchu závisí na množství a typu použitých filtrů. Klimatizace může disponovat filtry buď pasivními nebo aktivními, které jsou účinnější. Aktivní technologie Flash Streamer efektivně ničí viry i bakterie.

Filtry se musí pravidelně měnit, případně manuálně čistit (zejména ty prachové). Na trhu jsou i klimatizace, např. Ururu Sarara, s funkcí zvlhčování nebo odvlhčování vzduchu.

Účinnost výměny vzduchu v místnosti závisí také na systému proudění. Klimatizační jednotky s tzv. 3D prouděním vzduchu automaticky kombinují svislé a vodorovné natáčení, aby chladný i teplý vzduch mohl cirkulovat po celé místnosti.

Inteligentní senzory dokážou reagovat na pohyb osob v daném prostoru a na ně potom nasměrovat proud vzduchu. V případě, že senzory žádný pohyb nezaznamenají, přepnou se automaticky do úsporného režimu.

Pokud tedy hledáte způsob, jak doma vytvořit příjemné a zdravé prostředí během celého roku, domácí klimatizace s čištěním vzduchu pro vás mohou být tou správnou volbou. Téměř okamžitě zajistí optimální teplotu v místnosti, vyčistí vzduch od nežádoucích látek a pomůžou také s vlhkostí nebo naopak se zvlhčením.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz