Domů     Medicína
Tichý „zabiják“ zraku
Pavel Polcar 11.2.2021

Blíží se Světový týden glaukomu, který připadá na 7. – 13. března 2021. Jeho cílem je upozornit na rizika onemocnění zeleným zákalem. Tato oční choroba pozvolna ničí zrak a způsobuje částečnou až úplnou slepotu.

Včasná prevence ho pomůže odhalit a zpomalit. Víte, kdy jste naposled absolvovali preventivní prohlídku?

Glaukom neboli zelený zákal je onemocnění, u kterého dochází k odumírání a degeneraci zrakového nervu,“ vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa, prodejce dioptrických i slunečních brýlí, kontaktních čoček a produktů pro péči o oči.

Důležité je dbát na prevenci

Jedná se o nenápadnou chorobu, která může skončit až úplnou slepotou. Světový týden glaukomu je společnou aktivitou Světové glaukomové společnosti (World Glaucoma Association, WGA) a Světové společnosti glaukomatiků (World Glaucoma Patient Association, WGPA).

Jeho hlavním úkolem je zvýšit povědomí o zdraví očí a zdůraznit význam pravidelných očních vyšetření. „Pravidelnou návštěvu očního lékaře by měl dodržovat každý, a tím spíš od zhruba 40. věku. Vyšetření spojené s výskytem zeleného zákalu je většinou velmi rychlé, pomocí tonometru, který měří nitrooční tlak. Důležité je hlídat ale i tloušťku rohovky,“ říká dále Štěbetáková.

Nevolnost a nesnesitelná bolest

Mezi nejčastější příznaky zeleného zákalu patří nekončící bolest hlavy a za očima. Dále pak zvracení, zarudnutí spojivky a rozšíření zornice. Pokud se vám navíc zhoršilo vidění a došlo až k výpadku zorného pole, okamžitě navštivte svého očního lékaře.

Záludnost zeleného zákalu spočítá v tom, že nemusí dojít ani k jednomu z těchto příznaků. Chronický glaukom se projevuje pomalu a nenápadně a přijdeme na něj, až když je téměř pozdě. Proto je důležitá prevence,“ nabádá dále Štěbetáková.

Léčba je na celý život

Veškerá léčba a kontrola hodnot je v rukou lékaře. Ve většině případů probíhá léčba pomocí kapek pro snížení tlaku. „Pokud se nadále stav zraku nelepší, dochází k operaci – „znovuotevření“ uzavřeného úhlu pro dostatečný odtok nitrooční tekutiny.

Dojde-li k poškození zrakového nervu, nelze zrak znovu zcela obnovit, jelikož jsou tato poškození trvalá,“ uzavírá optometristka Kristýna Štěbetáková. Lékaři umí dostat zelený zákal pod kontrolu, ovšem vyléčit ho zatím úplně nelze.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz