Domů     Medicína
Moderní léčba pro tisíce pacientů
Dagmar Garciová 11.2.2021

Nesnesitelné bolesti kloubů nebo chronické záněty střev – tak se projevují autoimunitní nemoci jako například revmatoidní artritida nebo Crohnova nemoc. Od celoživotního trápení pacientům pomáhá moderní biologická léčba, donedávna však dostupná jen zlomku těch, kteří by ji potřebovali.

V posledních třech letech se ovšem dostupnost léčby rapidně zvyšuje díky nástupu biosimilars, „kopií“ originálních léků. Ty zdravotnictví šetří miliardy korun, díky čemuž se léčba dostane k tisícům nových pacientů ročně.

Biosimilární přípravky jsou nové verze existujících biologických léků, u nichž vypršela patentová ochrana. Dostupné jsou na českém trhu od roku 2013, největší úspory však přináší přibližně od roku 2018. „Tehdy začaly zdravotní pojišťovny hradit hned několik biosimilárních přípravků, které se používají právě na léčbu autoimunitních nemocí.

V loňském roce tak uspořily asi 2,7 miliardy korun,“ říká farmakoekonom MUDr. Tomáš Doležal z analytické společnosti iHETA.

Časy se lepší

Podle odhadů odborníků se moderní léčba dostane napříč obory až k tisícům pacientů ročně navíc ve srovnání s dobou, kdy biosimilars dostupné nebyly. „Protože cena biosimilars byla řádově nižší a účinkovaly stejně jako originální biologické léky, začali jsme je ve velkém rozsahu používat u střevních zánětů.

Výrobci originálních léků museli zpravidla ceny snížit na úroveň biosimilárních léků. Nyní se cena moderní léčby pohybuje mezi 150 000 a 200 000 korunami na jednoho pacienta za rok léčby. To je pětkrát méně než před rokem 2013, a léčba je tak přístupná mnohem většímu počtu pacientů,“ potvrzuje prof.

MUDr. Milan Lukáš, CSc., gastroenterolog a přednosta kliniky ISCARE. Právě v gastroenterologii díky poklesu cen vzrostl počet pacientů, kteří mohou užívat biologickou léčbu, až o třetinu a podle prof. Lukáše až dvě třetiny pacientů v současné době léčí právě biosimilars.

Největších úspor pak dosáhla centra specializovaná na revmatologické pacienty. V Česku je nyní léčeno více než 10 000 nemocných s revmatoidní artritidou, Bechtěrevovou chorobou, psoriatickou artritidou nebo dětskými formami těchto nemocí, přičemž v posledních 2–3 letech stoupá počet léčených o přibližně 15–20 % ročně. Moderní léčba díky biosimilars tedy uleví každoročně stovkám dalších pacientů.

Lepší dostupnost léčby

Vyšší dostupnost léčby je naprosto klíčová. Pro nás je nejdůležitější, že zatímco dříve se v centrech stávalo, že pacient musel na biologickou léčbu čekat, nyní se k ní dostane hned, jakmile ji potřebuje.

Pacienti ve vážných stavech se tak nemusí zbytečně trápit déle, než je nutné,“ říká předseda České revmatologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Jiří Vencovský, DrSc. Průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta v oboru revmatologie poklesly od roku 2015 o bezmála 28 %.

Experti se shodují, že biosimilars čeká v Česku zářná budoucnost a jejich využití poroste. „Český trh je novým přípravkům velmi otevřený a pro výrobce atraktivní. Úhradu od zdravotních pojišťoven zpravidla získá v horizontu jednoho měsíce.

Letos očekáváme, že úspora v léčbě – díky biosimilars – stoupne až na 3,1 miliardy korun a na této hladině se udrží i v dalších letech,“ popisuje MUDr. Tomáš Doležal. Ani lékaři neočekávají žádnou změnu v rostoucím trendu.

I dalším přípravkům časem skončí patentová ochrana, a vzniknou tak další biosimilars. Je to jednoznačně zlom v terapii a čekám, že tento druh léčby postupně převládne,“ předpovídá prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz