Domů     Příroda
Nespoutaný Nil spoluvytváří krajinu plnou kontrastů

komerční sdělení

Nil, bezkonkurenčně nejdelší africká řeka, fascinuje svojí nespoutaností, různorodostí přírodních scenérií a směsicí kultur po celém jeho toku, ale také tím, že se vlastně přesně nedokážeme shodnout na tom, kde se nachází jeho pramen(y).

Jedná se nejen o nejdelší řeku v Africe, ale i o jednu z nejdelších na celém světě. Její povodí pokrývá území od Etiopské vysočiny až po úrodné delty v severním Egyptě. Ovšem záleží na tom, zda jako hlavní zdroj vody v řece budeme vnímat Bílý nebo Modrý Nil.

Řeka každopádně protéká téměř celou severovýchodní Afrikou, která by si život bez ní jistě nedokázala představit. Vždyť jde mimo jiné o primární zdroj vody pro tak obrovské a lidnaté země, jako jsou Egypt a Súdán.

Zatímco pramen Modrého Nilu je určen poměrně přesně – nachází se v jezeře Tana v Etiopii – u Bílého Nilu ani není jasné, zda se počátek toku nachází ve Rwandě nebo v sousedním Burundi. Přestože je Bílý Nil považován za hlavní tok, ten Modrý s sebou na sever přináší více vody a naplavenin.

Obě řeky se Nilem bez dalšího přívlastku stávají těsně na sever od hlavního města Súdánu, Chartúmu.

Bohatá je i historie řeky, jejíž břehy především v dolním toku byly nejvíce osídlenými oblastmi široko daleko už od doby kamenné. Ostatně podmínky v okolní poušti, jež vznikla klimatickou změnou přibližně 3 400 let před Kristem, jsou v kontrastu k deltě Nilu skutečně nepříznivé.

Bohužel v poslední době vzhledem k přelidnění začíná být nepříznivá i ona delta Nilu.

K Nilu neoddělitelně patří typická fauna a flóra. Ze zvířat jmenujme především nedocenitelné vodní buvoly (buvoly domácí) a velbloudy, kteří místním pomáhají už od dob starověkého Egypta v zemědělství a slouží i pro pestrost stravy – obě zvířata jsou totiž chována i na maso, ale také jako zdroj mléka.

A pokud jste někdy oblast hlavně kolem severních partií Nilu navštívili, jistě budete souhlasit, že především velbloudi se tam nacházejí téměř všude.

V zavlažovaném údolí Nilu, jež už při pohledu z vesmíru působí jako zelená jizva vyprahlé Sahary, rostou důležité plodiny jako bavlna, obilniny, cukrová třtina, fazole, olejniny a arašídy. Známým exportním artiklem Egypta jsou také datle, plody datlové palmy, a kromě nich okolo Nilu rostou i ovocné stromy, fíkovníky, karob či akácie.

Jak ovšem bylo řečeno na začátku, Nil není pouze Egypt, ale jde o životadárnou žílu celé severovýchodní části afrického kontinentu. Jeho tajemství pomáhá poodhalit také třídílný rakouský dokumentární seriál Nespoutaný Nil, který mají již brzy šanci vidět i čeští diváci, a to konkrétně na kanálu Viasat Nature vždy v neděli od 13. září ve 14:00..

 Trailer:

https://youtu.be/i7lgE8g0cMs

Související články
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz