Domů     Zajímavosti
Stále více obchodů akceptuje odloženou platbu

komerční sdělení

V počátcích české e-commerce vévodila nabídce platebních možností dobírka. Ta je populární dodnes a spousta našinců ji vnímá mnohem lépe než platbu kartou či převodem. V posledních měsících se ovšem do popředí dere odložená platba neboli tzv.

odloženka. Je jako stvořená pro zákazníky, kteří nemají k dispozici potřebnou částku, jakožto i pro další cílové skupiny – například pro méně důvěřivé nakupující, jež chtějí za zboží zaplatit až po důkladné kontrole balíčku, což milovaná dobírka neumožňuje.

Není divu, že jde o nejrychleji rostoucí platební metodu na mnoha světových trzích.

Raketovému růstu odložené platby bezesporu nahrála letošní koronavirová pandemie. Na českém trhu se sice „odloženka“ drží kolem jednoho procenta z celkového množství uskutečněných transakcí, ale i tak lze pozorovat výrazný nárůst.

Do platební brány metodu implementovala už více než tisícovka českých e-shopů a alespoň jednou ji vyzkoušely desítky tisíc zákazníků. Tisíce nakupujících platbu odkládají pravidelně a možnost si velmi pochvalují.

Mezi e-shopy s odloženou platbou nechybí giganti jako MALL.cz, CZC.cz či e-shopy z rodiny Vivantis. Pozadu nejsou ani poskytovatelé služeb včetně Leo Express a firmy na zážitky Allegria.

V zahraničí je odložená platba o pořádný kus dál. Zdaleka největšímu zájmu se těší ve Švédsku, kde zaujímá téměř čtvrtina transakcí. Pozadu nezůstávají ani Němci, kteří platbu odkládají při každém čtvrtém nákupu.

Bronzová příčka pak připadá Norům, jež platí až po převzetí zboží u 13 % nákupů.

Odložená platba jako konkurenční výhoda

Provozovatelé českých e-shopů přijali nabídku nové platební metody s otevřenou náručí. Český e-commerce trh je na vysoké úrovni a možností, jak růst, již není zdaleka tolik jako v minulosti. V oblasti platebních metod však za zahraničím pokulháváme.

Implementace inovativního nástroje může internetovým obchodům jedině prospět. Z hlediska nákladů je odložená platba srovnatelná s běžnou platbou kartou.

Vypadá to, že klasickou dobírku čekají krušné časy, protože odložená platba nabízí mnohem více navazujících služeb. Jmenovitě rozšířenou záruku, pojištění a možnost dalšího posunutí splatnosti či prodloužení lhůty pro vrácení zboží.

Proč zákazníci rádi odkládají placení?

A čeho si zákazníci na odložené platbě cení nejvíce? Především možnosti vyzkoušení zboží bez nutností předchozí úhrady. Během 14 dní po obdržení zásilky se rozhodnou, zda jim produkt vyhovuje – a podle toho za něj zaplatí, nebo odstoupí od smlouvy.

V takovém případě nemusí zbytečně čekat na vrácení peněz. Tato možnost se hodí třeba při nákupu obuvi či oblečení, kde není jednoduché odhadnout správnou velikost.

Na koni jsou samozřejmě i zákazníci, které v době nákupu takříkajíc tlačí finance. Kdo má hlouběji do kapsy, ale nechce si kvůli zboží – například dočasně zlevněného nábytku – sjednávat rychlou půjčku ani ho splácet, může za něj zaplatit s dostatečným odstupem.

Zdroj obrázku: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz