Domů     Příroda
Jak posoudit kvalitu tuňáka? Restaurace mohou použít speciální aplikaci
Jan Martinec 20.7.2020

Aby bylo připravované sushi co nejchutnější, musí zodpovědní pracovníci v restauracích nalézt ty nejlepší kusy tuňáka, které hostům umožní prožít jedinečný gastronomický zážitek. Jenže to není tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát….

Proto japonská agentura vytvořila program, který zodpovědnému zaměstnanci nahradí chybějící léta zkušeností…

Aplikace Tuna Scope od japonské reklamní agentury Dentsu funguje za pomoci algoritmu založeného na strojovém učení. Ten byl natrénován na tisících obrázcích řezů tuňáka tak, aby poznal ten nejlepší kousek.

Právě řez je totiž jedním z hlavních faktorů, podle kterých se posuzuje kvalita toho či onoho kusu.

Že je aplikace skutečně spolehlivá tvrdí i zástupci některých restaurací, kteří už Tuna Scope nasadili do ostrého provozu. Jedním z nich je provozovatel running sushi – podnik Kura Sushi. Ten dosud vysílal své zaměstnance do zahraničí, kde museli kvalitu masa osobně posuzovat.

Nyní stačí jen poslat fotografii nabízeného kusu a společnost už si jeho stav na dálku vyhodnotí pomocí aplikace.

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz