Domů     Příroda
Příběhy bouří Před vrtkavostí přírody člověk neunikne

komerční sdělení

Až posvátnou hrůzu, ale i velkou pokoru budí v lidech extrémní projevy počasí, nad kterými často zůstává jen rozum stát. Mnohé z nich přitom mají na svědomí nejen obrovské materiální škody, ale i lidské životy.

Smrtící počasí, které s sebou přináší zkázu a katastrofy, je stále častějším jevem v různých koutech světa. Na zprávy o něm jsme si už víceméně zvykli – tam záplavy, tam velké sucho a požáry, tam zase sesuvy půdy… Jenže většina z nás má to štěstí, že žijeme v místech, kterým se velké katastrofy zpravidla vyhýbají.

Ano, i v České republice si například záplavy vybírají svou daň (jak jsme ostatně hned několikrát byli svědky letos v červnu), ovšem stále žijeme v tom (relativně) mírném podnebném pásmu.

Televize, noviny i internet nás každodenně bombardují zprávami z rozličných zemí, které v nás nutně musejí vyvolat pocit, že to jako lidstvo rozhodně nemáme ve svých rukou, ač si na to občas suverénně a sebevědomě hrajeme.

Vždyť stačí pár minut prudkého deště a klidně desítky lidí mohou v důsledku toho přijít o střechu nad hlavou. Už ani pojišťovny si nemohou být ničím jisté, protože třeba ony bleskové povodně často přicházejí bez varování a zároveň v místech, kde je nepamatují ani nejstarší pamětníci – a nemovitosti tam tedy bývají běžně a vcelku levně pojistitelné.

V různých částech Spojených států se přitom počasí zejména v poslední dekádě projevuje extrémně už tak často, že si lidé zvykají na fakt, že za okamžik mohou klidně přijít o všechen majetek včetně vzpomínkových předmětů a rodinných fotografií (což většinu při zpětném pohledu z nich mrzí nejvíc).

Místní dřevostavby se při tornádech sesouvají jako domečky z karet a při sesuvech půdy nebo povodních lidé bohužel vcelku běžně přicházejí o to nejcennější, co mají – o své životy či životy svých nejbližších.

O strastech, které počasí způsobuje Američanům, pojednává nový dokumentární seriál Příběhy bouří (v originále Storm Stories: The Next Chapter), který z pohledu jedné osoby sleduje následky smrtícího počasí v různých státech USA. V celkem osmi epizodách (plus jedné poloviční bonusové) projíždí štáb různé kouty země a sleduje příběhy konkrétních, skutečných lidí z masa a kostí, kteří si katastrofu okusili – nebo ve chvíli natáčení ještě okoušeli – na vlastní kůži.

Ke sledovaným projevům počasí patří třeba ohňové tornádo (firenado) v Kalifornii, rekordní záplavy v Nashvillu (Tennessee) nebo sesuvy bahna ve státě Washington.

Na dokumentární seriál Příběhy bouří se nově mohou podívat i čeští diváci, a to na kanále Viasat Nature premiérově od 3. července vždy ve 20:00.

https://youtu.be/-nUmu4TUyk8

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz