Domů     Zajímavosti
Náklady na otevření restaurace

komerční sdělení

Gastronomie je snem lidí, kteří rádi vaří, jsou kuchaři, pracují v restauracích, v barech a dalších gastronomických zařízeních. Je to také sen těch, kteří věří že podnikáním v gastronomii můžou dosáhnout velkých zisků.

Založení živnosti pro podnikání v gastronomii není jednoduché, ale přinese vám velké uspokojení když nakonec budete moct pozvat hosty na skvělé jídlo do vaší vlastní restaurace..

Otevření gastronomického baru nebo restaurace vyžaduje značné finanční výdaje, naštěstí jsou ale k dispozici různé fondy EU které můžou snížit počáteční náklady.

Nápad a byznys plán

Nové restaurace se stále otevírají i přes velkou konkurenci v oboru. Poptávka po stravování venku stále roste, protože lidé se čím dál častěji stravují v restauracích. Počet lidí, kteří jedí venku pravidelně se zvyšuje.

Podle zprávy „Polsko na talíři“ z roku 2018, kterou připravil IQS jménem velkoobchodní sítě MAKRO Polska, Poláci dávají přednost jídlu v pizzeriích, řetězcích rychlého občerstvení a restauracích. Stále vládne polská, italská a regionální kuchyně.

Zákazníkům velice záleží na vzhledu restaurace, jejím vybavení a na chutném jídle.

Náklady na otevření restaurace: výzdoba, vybavení kuchyně, pronájem prostor a přizpůsobení prostor potřebám baru jsou poměrně velké.

Podle výpočtů ekonomů se náklady spojené s otevřením restaurace pohybují kolem 3 000 000Kč. Náklady na otevření bistra nebo fast foodu, tzv. malé gastronomie jsou samozřejmě mnohem nižší. Další poplatky jsou:

povolení k prodeji alkoholu, licence osa k přehrávání hudby, školení o zdraví a bezpečnosti, provize za platby kartou, pojištění místa.

Náklady na pronájem nebo koupi prostoru

Výběr prostoru je velmi důležitý pro provozování gastronomické činnosti. Poplatky za pronájem prostor závisí na lokalitě a městě. K pronájmu nebo nákupu nemovitosti musíme připočítat i cenu vybavení restaurace.

Cenu je obtížné odhadnout, protože závisí na designu a vybavení, velikosti prostoru a jeho standardu. V tomto ohledu jsou nejmenší náklady v případě otevření bistra/ fast food. V případě prodeje jídel pouze s sebou nebo na rozvoz odpadnou náklady na vybavení jako např.: stoly, židle, dodatková výbava a jiné.

Tlaková fritéza

Pro místa nabízející jídla s obalovaným kuřecím masem je nutné zakoupit profesionální tlakovou fritézu. Její cena by měla být přičtena k nákladům na otevření restaurace.

Jedná se o profesionální zařízení používané pro smažení produktů ve vařícím oleji pod tlakem. Velká kapacita umožňuje smažení velkého množství masa současně. Ceny se liší v závislosti na kapacitě, velikosti, zařízení a typu. Ceny se pohybují v rozmezí od 18500 Kč až do 98500 Kč.

K ceně otevření bistra nebo fast foodu se počítají i náklady na reklamu a propagaci jako např.: letáky, plakáty, internetová stránka. Je třeba si uvědomit, že marketingové materiály by měly tvořit celek a obsahovat obrázky produktů – ty zase přesvědčují zákazníky, aby si koupili vybrané jídlo.

Související články
Zvyšování koncentrace CO2 v ovzduší přispívá negativně ke změně klimatu, protože spolu s dalšími skleníkovými plyny brání úniku tepla do vesmíru, čímž udržují teplotu na Zemi vyšší, než by byla bez jejich přítomnosti. Jednou z metod boje proti rostoucí koncentraci CO2 je jeho odsávání z ovzduší. Dosud se jednalo o velmi drahý způsob, jak s […]
Vědecký tým z Ostravské univerzity, Biologického centra Akademie věd ČR a dalších evropských a amerických institucí odhalil zásadní změnu v energetickém metabolismu parazita Vickermania ingenoplastis, který je v laboratoři chován již od roku 1971.   Tato změna spočívá ve ztrátě schopnosti mitochondrií vyrábět energii tradičním způsobem, což představuje unikátní adaptaci na umělé laboratorní podmínky.​ Přirozené […]
Vůně sama sice nemá ochranný efekt, ale může být důležitým signálem. Stačí ji nechat trvale sledovat senzory, a ty už upozorní, když se do ní vmísí odér rozkladu. To je praktický závěr nedávné studie v Egyptském muzeu v Káhiře. Staroegyptské archeologické nálezy jsou historickým pokladem, který zdaleka ještě nebyl kompletně prozkoumaný. U části z nich je důvodem […]
Genová terapie je moderní typ léčby, zaměřený na léčení onemocnění způsobených nesprávným fungováním genů. Výhodou je, že se jejím prostřednictvím dá genetické onemocnění zcela vyléčit, na rozdíl od běžné léčby, která léčí pouze příznaky. Nyní se to americkým lékařům povedlo u malého dítěte. Miminko se narodilo s těžkým deficitem CPS1 neboli karbamoylfosfátsyntetázy. Jedná se o […]
Dopamin je neurotransmiter a hormon, který ovlivňuje naši schopnost učení, pohybu, paměti a pozornosti, ale také naši náladu a motivaci. Během výzkumu v 80. letech 20. století došlo k uvolnění dopaminu po jídle či jiné odměně, a tak si vysloužil nálepku hormon štěstí. Nyní ale odborníci říkají: „Dopamin není hormon štěstí, ale hormon touhy po […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz