Domů     Medicína
Jsou Češi Slované? Ano, ale i Germáni
Martin Janda 28.11.2019

„Hej, Slované, ještě naše slovanská řeč žije, pokud naše věrné srdce pro náš národ bije,“ zpívávali na svých shromážděních v 19. století čeští obrozenci. Čeština patří mezi slovanské jazyky, o tom není sporu, ale zda jsou Slované i současní obyvatelé české kotliny, to už tak jisté není..

Genetika je spravedlivá věda. Pomáhá kriminalistům, lékařům a koneckonců i historikům. A tak z informací, které genetické výzkumy poskytují, můžeme například vyčíst, že mezi Čechy má slovanské kořeny jen třetina populace.

K těmto závěrům došel výzkum badatelů z brněnské Masarykovy univerzity. Mezi předky Čechů nenalezneme jen Slovany, ale i Germány, Židy, Kelty, ba i Vikingy. Při pohledu na českou historii to snad ani nepřekvapí.

České země sice byly do jisté míry chráněny hradbou hor, to ovšem nemohlo zabránit cizím kupcům a leckdy i vojskům k proniknutí do Čech či Moravu. Za poslední tři staletí si krásy české krajiny vychutnala francouzská, ruská, pruská, německá, polská, rumunská či americká armáda.

Navíc ještě začátkem minulého století žila v českých zemích silná německá a židovská menšina. Zkrátka území České republiky nebývalo národnostně jednolité, současný stav je spíše výjimkou.

Brněnští vědci měli k dispozici několik zdrojů. Při své práci použili údaje z matrik, sledovali kořeny příjmení lidí a především měli k dispozici 2 000 genetických vzorků českých mužů. To je dostatečně reprezentativní vzorek, aby se z něho daly vyvodit relevantní závěry.

Dlouhodobé soužití s německou kulturou se samozřejmě nemohlo nepodepsat ani na genetické informaci českého národa. Germánské kořeny má celá třetina jeho příslušníků. Z řad severských Vikingů pak pochází 10 % Čechů. Genetické složení české populace je z celé Evropy nejpodobnější tomu rakouskému.

Výzkumy v jiných zemích odhalily, že slovanské kořeny jsou nejvíce zastoupeny mezi Poláky a Ukrajinci. U Rusů už jsou patrné znaky typické pro asijské národy. Možná překvapivě lze slovanské stopy ve větším množství nalézt mezi Nory a Švédy, stejně tak jako mezi národy žijícími v obklíčení slovanských jazyků jako jsou Maďaři či Rumuni.

Germánské kořeny jsou nejvíce zastoupeny v severských zemích, Německu či Nizozemsku, obecně však v západní Evropě převažuje haploskupina R1b, typická pro Kelty, Basky a románské kmeny.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz