Domů     Zajímavosti
Náklady na otevření restaurace
Martin Macourek
od Martin Macourek 28.11.2019

komerční sdělení

Gastronomie je snem lidí, kteří rádi vaří, jsou kuchaři, pracují v restauracích, v barech a dalších gastronomických zařízeních. Je to také sen těch, kteří věří že podnikáním v gastronomii můžou dosáhnout velkých zisků.

Založení živnosti pro podnikání v gastronomii není jednoduché, ale přinese vám velké uspokojení když nakonec budete moct pozvat hosty na skvělé jídlo do vaší vlastní restaurace..

Otevření gastronomického baru nebo restaurace vyžaduje značné finanční výdaje, naštěstí jsou ale k dispozici různé fondy EU které můžou snížit počáteční náklady.

Nápad a byznys plán

Nové restaurace se stále otevírají i přes velkou konkurenci v oboru. Poptávka po stravování venku stále roste, protože lidé se čím dál častěji stravují v restauracích. Počet lidí, kteří jedí venku pravidelně se zvyšuje.

reklama

Podle zprávy „Polsko na talíři“ z roku 2018, kterou připravil IQS jménem velkoobchodní sítě MAKRO Polska, Poláci dávají přednost jídlu v pizzeriích, řetězcích rychlého občerstvení a restauracích. Stále vládne polská, italská a regionální kuchyně.

Zákazníkům velice záleží na vzhledu restaurace, jejím vybavení a na chutném jídle.

Náklady na otevření restaurace: výzdoba, vybavení kuchyně, pronájem prostor a přizpůsobení prostor potřebám baru jsou poměrně velké.

Podle výpočtů ekonomů se náklady spojené s otevřením restaurace pohybují kolem 3 000 000Kč. Náklady na otevření bistra nebo fast foodu, tzv. malé gastronomie jsou samozřejmě mnohem nižší. Další poplatky jsou:

reklama

povolení k prodeji alkoholu, licence osa k přehrávání hudby, školení o zdraví a bezpečnosti, provize za platby kartou, pojištění místa.

Náklady na pronájem nebo koupi prostoru

Výběr prostoru je velmi důležitý pro provozování gastronomické činnosti. Poplatky za pronájem prostor závisí na lokalitě a městě. K pronájmu nebo nákupu nemovitosti musíme připočítat i cenu vybavení restaurace.

Cenu je obtížné odhadnout, protože závisí na designu a vybavení, velikosti prostoru a jeho standardu. V tomto ohledu jsou nejmenší náklady v případě otevření bistra/ fast food. V případě prodeje jídel pouze s sebou nebo na rozvoz odpadnou náklady na vybavení jako např.: stoly, židle, dodatková výbava a jiné.

Tlaková fritéza

Pro místa nabízející jídla s obalovaným kuřecím masem je nutné zakoupit profesionální tlakovou fritézu. Její cena by měla být přičtena k nákladům na otevření restaurace.

reklama

Jedná se o profesionální zařízení používané pro smažení produktů ve vařícím oleji pod tlakem. Velká kapacita umožňuje smažení velkého množství masa současně. Ceny se liší v závislosti na kapacitě, velikosti, zařízení a typu. Ceny se pohybují v rozmezí od 18500 Kč až do 98500 Kč.

K ceně otevření bistra nebo fast foodu se počítají i náklady na reklamu a propagaci jako např.: letáky, plakáty, internetová stránka. Je třeba si uvědomit, že marketingové materiály by měly tvořit celek a obsahovat obrázky produktů – ty zase přesvědčují zákazníky, aby si koupili vybrané jídlo.

reklama
Související články
Prokrastinace představuje fenomén odkládání plnění povinností a úkolů. Místo toho se člověk raději věnuje nedůležité činnosti, nebo přímo nicnedělání. Rozhodně si však při ní neodpočinete, nestojí za ní ale ani lenost. Co ji způsobuje a jak s ní zatočit? Podle odborníků je prokrastinace výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů, zejména těch náročných a […]
Večeře v rodinném kruhu jsou příjemným zakončením dne, příležitost se uvolnit a popovídat si se svými blízkými. I když je Češi milují, každý den si je dopřává jen 9 % rodin. Alespoň třikrát týdně pak 60 % rodin. Společné večeře přitom přinášejí spoustu výhod, včetně zdravotních. Třeba… Nejnovější průzkum uskutečněný v září tohoto roku American Heart Association, […]
Na tuto otázku mohou pomoci odpovědět lidé, kteří přežili válku v Jugoslávii! Výzkumníci centra CEITEC Masarykovy univerzity hledají dobrovolníky pro mezinárodně uznávanou studii… Stres je přirozenou reakcí organismu na vnímané hrozby nebo problémy. Vyvolává v našem těle řadu fyziologických změn, včetně uvolňování stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin. Zatímco krátkodobý stres může být pro […]
Až se astronauti poprvé po více než 50 letech vrátí na Měsíc v rámci mise NASA Artemis III, budou mít na sobě skafandr nové generace. Lepší, flexibilnější, odolnější, pohodlnější. Pokročilý speciální oblek zajistí, že astronauti budou vybaveni vysoce výkonným a robustním vybavením a že se do něj vejde mnoho typů lidských postav. Nový skafandr Axiom […]
Neodvratitelná je sudba vysychajícího Aralského jezera. Z kdysi obří vodní plochy zůstal jen malý pozůstatek na kazašské straně hranice. Zcela stejný osud však hrozí i dalším jezerům – mezi nimi i Urmijskému jezeru v Íránu, které bývalo největším jezerem na Blízkém východě. Voda v bezodtokém jezeře, které mělo dříve rozlohu 5000 km2 jako Ústecký kraj, ubývá nepřetržitě od […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz