Domů     Zajímavosti
Náklady na otevření restaurace

komerční sdělení

Gastronomie je snem lidí, kteří rádi vaří, jsou kuchaři, pracují v restauracích, v barech a dalších gastronomických zařízeních. Je to také sen těch, kteří věří že podnikáním v gastronomii můžou dosáhnout velkých zisků.

Založení živnosti pro podnikání v gastronomii není jednoduché, ale přinese vám velké uspokojení když nakonec budete moct pozvat hosty na skvělé jídlo do vaší vlastní restaurace..

Otevření gastronomického baru nebo restaurace vyžaduje značné finanční výdaje, naštěstí jsou ale k dispozici různé fondy EU které můžou snížit počáteční náklady.

Nápad a byznys plán

Nové restaurace se stále otevírají i přes velkou konkurenci v oboru. Poptávka po stravování venku stále roste, protože lidé se čím dál častěji stravují v restauracích. Počet lidí, kteří jedí venku pravidelně se zvyšuje.

Podle zprávy „Polsko na talíři“ z roku 2018, kterou připravil IQS jménem velkoobchodní sítě MAKRO Polska, Poláci dávají přednost jídlu v pizzeriích, řetězcích rychlého občerstvení a restauracích. Stále vládne polská, italská a regionální kuchyně.

Zákazníkům velice záleží na vzhledu restaurace, jejím vybavení a na chutném jídle.

Náklady na otevření restaurace: výzdoba, vybavení kuchyně, pronájem prostor a přizpůsobení prostor potřebám baru jsou poměrně velké.

Podle výpočtů ekonomů se náklady spojené s otevřením restaurace pohybují kolem 3 000 000Kč. Náklady na otevření bistra nebo fast foodu, tzv. malé gastronomie jsou samozřejmě mnohem nižší. Další poplatky jsou:

povolení k prodeji alkoholu, licence osa k přehrávání hudby, školení o zdraví a bezpečnosti, provize za platby kartou, pojištění místa.

Náklady na pronájem nebo koupi prostoru

Výběr prostoru je velmi důležitý pro provozování gastronomické činnosti. Poplatky za pronájem prostor závisí na lokalitě a městě. K pronájmu nebo nákupu nemovitosti musíme připočítat i cenu vybavení restaurace.

Cenu je obtížné odhadnout, protože závisí na designu a vybavení, velikosti prostoru a jeho standardu. V tomto ohledu jsou nejmenší náklady v případě otevření bistra/ fast food. V případě prodeje jídel pouze s sebou nebo na rozvoz odpadnou náklady na vybavení jako např.: stoly, židle, dodatková výbava a jiné.

Tlaková fritéza

Pro místa nabízející jídla s obalovaným kuřecím masem je nutné zakoupit profesionální tlakovou fritézu. Její cena by měla být přičtena k nákladům na otevření restaurace.

Jedná se o profesionální zařízení používané pro smažení produktů ve vařícím oleji pod tlakem. Velká kapacita umožňuje smažení velkého množství masa současně. Ceny se liší v závislosti na kapacitě, velikosti, zařízení a typu. Ceny se pohybují v rozmezí od 18500 Kč až do 98500 Kč.

K ceně otevření bistra nebo fast foodu se počítají i náklady na reklamu a propagaci jako např.: letáky, plakáty, internetová stránka. Je třeba si uvědomit, že marketingové materiály by měly tvořit celek a obsahovat obrázky produktů – ty zase přesvědčují zákazníky, aby si koupili vybrané jídlo.

Související články
I když žijí ve stejných podmínkách, mají manželky tendenci žít déle než jejich manželé, a i obecně se ženy dožívají vyššího věku než muži. Proč tomu tak je? Podle odborníků za tím stojí hned několik důvodů. V České republice činí střední délka života u žen přibližně 82 let a u mužů 76 let. Podle předpovědi […]
Legálně se mladý člověk stává dospělým v 18 letech života. Podle neurovědců je to však příliš brzy. Ačkoliv růst mozek skutečně přestává už s koncem puberty, k mnoha jeho konečným úpravám dochází až do věku 25 let. Nesoulad vývoje různých částí mozku má za následek pro teenagery typické chování, z něhož vstávají rodičům vlasy na […]
Metodická příručka EKOABECEDA, vytvořená v rámci školního programu Recyklohraní a iniciativy Replastuj, se letos stala nepostradatelným průvodcem pro aktivní výuku environmentální výchovy na téměř 300 základních školách v České republice a na Moravě. Učitelé ji využili jako objektivní zdroj informací, inspiraci pro zajímavé aktivity a hravé úkoly, které otevírají dveře do problematiky plastových obalů a […]
Třetina Čechů starších 15 let užívá nikotin a mezi mladými od 15 do 24 let je tento údaj ještě vyšší. Nikotin v tomto věku užívá polovina z nich. Roste také počet mladých, kteří sahají k alternativám klasických cigaret, zejména k cigaretám elektronickým. Je to zdravější alternativa? Pokud jde o alkohol, zůstává Česká republika v mezinárodním […]
Pracují v automobilce, a přesto uprostřed pracovního dne válejí těsto na pizzu. V Toyotě totiž začali testovat první kamenné pece poháněné vodíkem na světě. Vodík jako zdroj energie otevírá nejrůznější možnosti, a zdaleka nejen v dopravě. Velký potenciál má dokonce i v kuchyni. Má totiž vysokou teplotu hoření, při němž se spojuje s kyslíkem a vytváří […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz