Náklady na otevření restaurace

Tento článek je reklamním sdělením

Gastronomie je snem lidí, kteří rádi vaří, jsou kuchaři, pracují v restauracích, v barech a dalších gastronomických zařízeních. Je to také sen těch, kteří věří že podnikáním v gastronomii můžou dosáhnout velkých zisků. Založení živnosti pro podnikání v gastronomii není jednoduché, ale přinese vám velké uspokojení když nakonec budete moct pozvat hosty na skvělé jídlo do vaší vlastní restaurace.

Otevření gastronomického baru nebo restaurace vyžaduje značné finanční výdaje, naštěstí jsou ale k dispozici různé fondy EU které můžou snížit počáteční náklady.

Nápad a byznys plán

Nové restaurace se stále otevírají i přes velkou konkurenci v oboru. Poptávka po stravování venku stále roste, protože lidé se čím dál častěji stravují v restauracích. Počet lidí, kteří jedí venku pravidelně se zvyšuje. Podle zprávy „Polsko na talíři“ z roku 2018, kterou připravil IQS jménem velkoobchodní sítě MAKRO Polska, Poláci dávají přednost jídlu v pizzeriích, řetězcích rychlého občerstvení a restauracích. Stále vládne polská, italská a regionální kuchyně. Zákazníkům velice záleží na vzhledu restaurace, jejím vybavení a na chutném jídle.

Náklady na otevření restaurace: výzdoba, vybavení kuchyně, pronájem prostor a přizpůsobení prostor potřebám baru jsou poměrně velké. Podle výpočtů ekonomů se náklady spojené s otevřením restaurace pohybují kolem 3 000 000Kč. Náklady na otevření bistra nebo fast foodu, tzv. malé gastronomie jsou samozřejmě mnohem nižší. Další poplatky jsou: povolení k prodeji alkoholu, licence osa k přehrávání hudby, školení o zdraví a bezpečnosti, provize za platby kartou, pojištění místa.

Náklady na pronájem nebo koupi prostoru

Výběr prostoru je velmi důležitý pro provozování gastronomické činnosti. Poplatky za pronájem prostor závisí na lokalitě a městě. K pronájmu nebo nákupu nemovitosti musíme připočítat i cenu vybavení restaurace. Cenu je obtížné odhadnout, protože závisí na designu a vybavení, velikosti prostoru a jeho standardu. V tomto ohledu jsou nejmenší náklady v případě otevření bistra/ fast food. V případě prodeje jídel pouze s sebou nebo na rozvoz odpadnou náklady na vybavení jako např.: stoly, židle, dodatková výbava a jiné.

Tlaková fritéza

Pro místa nabízející jídla s obalovaným kuřecím masem je nutné zakoupit profesionální tlakovou fritézu. Její cena by měla být přičtena k nákladům na otevření restaurace. Jedná se o profesionální zařízení používané pro smažení produktů ve vařícím oleji pod tlakem. Velká kapacita umožňuje smažení velkého množství masa současně. Ceny se liší v závislosti na kapacitě, velikosti, zařízení a typu. Ceny se pohybují v rozmezí od 18500 Kč až do 98500 Kč.

K ceně otevření bistra nebo fast foodu se počítají i náklady na reklamu a propagaci jako např.: letáky, plakáty, internetová stránka. Je třeba si uvědomit, že marketingové materiály by měly tvořit celek a obsahovat obrázky produktů – ty zase přesvědčují zákazníky, aby si koupili vybrané jídlo.

Tento článek je reklamním sdělením
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce
reklama

Související články

Když se z UFO vyklube raroh…

Na záběrech z dronu z roku 2016 byl v americkém státě Utah zachycen...

Chcete se stát astronautem?...

Už odmalička vás fascinují hvězdy, planety a všechna ta vesmírná krása...

Muž, který propojil kybernetiku s...

„Věda má přinášet radost.“ Tato slova patří jednomu z...

Praha jako mongolská step… Koně...

Mluvilo se o tom roky, ale teprve teď Zoo Praha vypustila čtyři klisny...

Pomoc při cestách po EU

Evropa má několik společných dopravních projektů. C-ROADS si klade za...

Mikrobiologové zkoumali, čím je...

Guma z pneumatik, částice slunečního krému a dokonce i DNA chlamydie. Tým...

Profesorka Jitka Rychtaříková: Proč je...

Zachrání budoucnost národa migranti? Budou senioři bez důchodů? Proč během druhé...

Studie z Oxfordu: Jaká podpora...

Podle studie Oxfordské univerzity ekonomické projekty snižující hladinu...

Nové doklady o vývoji člověka

Badatelé se domnívají, že objevili pozůstatky hominida, jednoho z přímých...

Symbol Národního muzea se po 132...

Národní muzeum i v době, kdy je pro své návštěvníky uzavřeno, pokračuje v práci....

Nenechte si ujít další zajímavé články

Lidový svátek: Chtěl císař Josef II. sebrat lidem posvícení?

Lidový svátek: Chtěl císař Josef...

„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně...
Analýzy DNA našich předků: Potomci Velkomoravanů žijí mezi námi, slovanské kořeny má jenom třetina Čechů

Analýzy DNA našich předků: Potomci...

Průzkumy DNA, které pátrají po potomcích velkomoravských velmožů i...
Jedno jméno nestačí! Proč máme příjmení?

Jedno jméno nestačí! Proč máme...

Křestních jmen je málo. Abychom se v tom ohromném počtu lidí na Zemi...
Oslavy tradičního svátku: Prozradily svatého Martina husy?

Oslavy tradičního svátku:...

Muž v jednoduché mnišské kutně vleze do hospodářského stavení plného opeřenců. „Snad mne...
Pyrit, zlato hlupáků: Naletí mu i anglická královna!

Pyrit, zlato hlupáků: Naletí mu i...

Není všechno zlato, co se třpytí. Ví to i anglický cestovatel...
Otec kolečkových bruslí si na nich utrhl ostudu

Otec kolečkových bruslí si na...

„Je vyšší, než obvykle,“ podivují se hosté na maškarním plese, když se tu...
Kníže Spytihněv II. udělal ze svého bratra sluhu

Kníže Spytihněv II. udělal ze...

Komora, stáj, stůl a číše tvoří v 11. století součást života přemyslovské curie, tedy...
Nápoj pro zahřátí: Vikingové se bránili lezavé zimě popíjením obdoby grogu

Nápoj pro zahřátí: Vikingové se...

„Je mi zima, “ drkotá zuby mladý Viking Erik. „Napij se, nápoj bohů tě...
Auto s pásy a lyžemi. Ruský car nejspíš vlastnil první terénní vůz na světě

Auto s pásy a lyžemi. Ruský car...

Kodrcání na koňském hřbetu patří do staré doby. Cara Mikuláše II. jeho poddaní...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.