Náklady na otevření restaurace

Tento článek je reklamním sdělením

Gastronomie je snem lidí, kteří rádi vaří, jsou kuchaři, pracují v restauracích, v barech a dalších gastronomických zařízeních. Je to také sen těch, kteří věří že podnikáním v gastronomii můžou dosáhnout velkých zisků. Založení živnosti pro podnikání v gastronomii není jednoduché, ale přinese vám velké uspokojení když nakonec budete moct pozvat hosty na skvělé jídlo do vaší vlastní restaurace.

Otevření gastronomického baru nebo restaurace vyžaduje značné finanční výdaje, naštěstí jsou ale k dispozici různé fondy EU které můžou snížit počáteční náklady.

Nápad a byznys plán

Nové restaurace se stále otevírají i přes velkou konkurenci v oboru. Poptávka po stravování venku stále roste, protože lidé se čím dál častěji stravují v restauracích. Počet lidí, kteří jedí venku pravidelně se zvyšuje. Podle zprávy „Polsko na talíři“ z roku 2018, kterou připravil IQS jménem velkoobchodní sítě MAKRO Polska, Poláci dávají přednost jídlu v pizzeriích, řetězcích rychlého občerstvení a restauracích. Stále vládne polská, italská a regionální kuchyně. Zákazníkům velice záleží na vzhledu restaurace, jejím vybavení a na chutném jídle.

Náklady na otevření restaurace: výzdoba, vybavení kuchyně, pronájem prostor a přizpůsobení prostor potřebám baru jsou poměrně velké. Podle výpočtů ekonomů se náklady spojené s otevřením restaurace pohybují kolem 3 000 000Kč. Náklady na otevření bistra nebo fast foodu, tzv. malé gastronomie jsou samozřejmě mnohem nižší. Další poplatky jsou: povolení k prodeji alkoholu, licence osa k přehrávání hudby, školení o zdraví a bezpečnosti, provize za platby kartou, pojištění místa.

Náklady na pronájem nebo koupi prostoru

Výběr prostoru je velmi důležitý pro provozování gastronomické činnosti. Poplatky za pronájem prostor závisí na lokalitě a městě. K pronájmu nebo nákupu nemovitosti musíme připočítat i cenu vybavení restaurace. Cenu je obtížné odhadnout, protože závisí na designu a vybavení, velikosti prostoru a jeho standardu. V tomto ohledu jsou nejmenší náklady v případě otevření bistra/ fast food. V případě prodeje jídel pouze s sebou nebo na rozvoz odpadnou náklady na vybavení jako např.: stoly, židle, dodatková výbava a jiné.

Tlaková fritéza

Pro místa nabízející jídla s obalovaným kuřecím masem je nutné zakoupit profesionální tlakovou fritézu. Její cena by měla být přičtena k nákladům na otevření restaurace. Jedná se o profesionální zařízení používané pro smažení produktů ve vařícím oleji pod tlakem. Velká kapacita umožňuje smažení velkého množství masa současně. Ceny se liší v závislosti na kapacitě, velikosti, zařízení a typu. Ceny se pohybují v rozmezí od 18500 Kč až do 98500 Kč.

K ceně otevření bistra nebo fast foodu se počítají i náklady na reklamu a propagaci jako např.: letáky, plakáty, internetová stránka. Je třeba si uvědomit, že marketingové materiály by měly tvořit celek a obsahovat obrázky produktů – ty zase přesvědčují zákazníky, aby si koupili vybrané jídlo.

Tento článek je reklamním sdělením
Rubriky:  Zajímavosti
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce
reklama

Související články

Na sklonku června to uteklo....

Naše domovská planeta si před pár týdny připsala nový světový rekord. 29....

Kde hledat dokonalý pigment?

Pigmenty jsou práškové barvy, jež jsou prakticky nerozpustitelné nejen ve...

Jak se těží sůl?

Sůl kamenná je český název pro minerál halit. V minulosti se využívala nejen...

Jak se žije astronautům?

Život ve vesmíru se ani vzdáleně nedá srovnávat s tím na Zemi. Přestože...

Země hicuje – oceány se...

Z nejnovější analýzy provedené v uplynulém roce vyplývá fakt, že je možné...

Pes dokáže odhalit pravou lidskou...

Podle nejčerstvější studie odborníků z Veterinární univerzity ve Vídni se psi...

Nejlépe nám bude v jámě: Podzemí...

S plánovaným pobytem člověka na Měsíci je to složité. Nástrah je příliš a...

Největší halucinogeny na talíři

Když se řekne halucinogen, vybaví si většina z nás LDS, konopí či lysohlávky....

Obří plány v Saudské Arábii: Tamní...

Zadavatelem konceptu tzv. zrcadlové linie je saúdský korunní princ...

Znovuzrození ruského Moskviče?...

Moskevský automobilový závod Moskvič před několika dny překvapil...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Do sedmičky, která rozhodovala o osudu Evropy, patřil i český král

Do sedmičky, která rozhodovala o...

Patřili k velmi důležitým osobám, které rozhodovaly o dalším směřování střední a západní...
Na dovolenou si vždy přibalte i vhodná očkování

Na dovolenou si vždy přibalte i...

Přípravy na dovolenou jsou často hektické. Člověk musí myslet na spoustu...
Dopovat je podobné jako nafukovat kolo

Dopovat je podobné jako...

Vzory, modly, ikony. Slavní a vynikající sportovci uchvacují diváky, fanoušky...
Sázka na osudovou třináctku: Chtěl Benjamin Franklin místo orla krocana?

Sázka na osudovou třináctku:...

Orel bělohlavý v letu patří mezi typické symboly Spojených států amerických....
Oční poradna: Proč není zdravé si mnout oči?

Oční poradna: Proč není zdravé si...

Takřka automaticky a nevědomky si lidé několikrát za den promnou oči. Nejčastěji po...
Postrach mongolských plání

Postrach mongolských plání

Jakmile se v písku pouště Gobi cosi zavlní, pastevcům tuhne krev v žilách....
Opeřenec a dáma s čapkou: Co pro Francouze znamená kohout?

Opeřenec a dáma s čapkou: Co pro...

Země galského kohouta, tak se často říká Francii. Proč? Latinské...
Kuřáci, zajděte si na kontrolu, vyzývají pneumologové

Kuřáci, zajděte si na kontrolu,...

Ani v rozvolněném létě by kuřáci neměli zapomínat na své zdraví....
Bunga, bunga! Parta studentů napálí hrdé britské námořnictvo

Bunga, bunga! Parta studentů napálí...

Přípravy na palubě honosné válečné lodi Dreadnought vrcholí. Vše musí vypadat jako...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.