V našich obchodech lze běžně narazit na maso rybí, hovězí, vepřové, krůtí nebo kuřecí. Ale co takový slon nebo žirafa? Brzy bude možné ochutnat i takové exotické kousky – a to bez zabíjení..
Jedná se totiž o další pokrok v rámci pěstování falešného masa v laboratořích, kdy bychom mohli ochutnat i druhy, ke kterým bychom se za běžných okolností nedostali. Ve hře je dokonce dinosauří maso…
Pozornosti se v současné době těší především startup VOW Foods, který se až dosud věnoval především pěstování klokaního masa. Plány společnosti jsou však smělejší – chce svou nabídku výrazně rozšířit o celou řadu exotických kusů, což podle ní může zvýšit i zájem lidí o laboratorní maso obecně.
„Paradoxně může být snazší přimět lidi, aby jedli exotické maso vypěstované v laboratoři, než hovězí maso vyypěstované v laboratoři. Hovězí maso vypěstované v laboratoři nemusí splňovat realitu skutečného hovězího masa, ovšem pokud od něčeho lidé nic neočekávají, mohou to prostě chtít vyzkoušet,“ vysvětlil odborník na zvířecí etiku James Serpell.
Bude mít pravdu?