Domů     Příroda
Gastronomie ve vesmíru: Kosmonauti si vytiskli hovězí maso
Jan Martinec 15.10.2019

26. září letošního roku byl v ruském segmentu ISS pod taktovkou izraelského potravinářského startupu Aleph Farms ve spolupráci s dalšími americkými a ruskými společnostmi proveden zajímavý pokus s tzv.

biotiskárnou. Astronauti si s její pomocí „vypěstovali“ hovězí steak..

Izraelci se zabývali otázkou, jak kosmonautům poskytnout bezpečné a výživné maso s využitím minimálních zdrojů. A tak přišli s principem pěstování, který je v zásadě prostý. Odborníci nejprve odebrali z krávy svalové buňky, aby jim následně v kontrolovaném prostředí poskytli živiny.

K procesu růstu svalové tkáně tak docházelo obdobně, jako kdyby byla svalovina v těle zvířete.

Na oběžné dráze stačilo spojit toto malé množství svalové tkáně pomocí 3D biotiskárny, vyvinuté společností 3D Bioprinting Solutions. A bylo hotovo.

Pro kosmonauty jde o mimořádně užitečnou záležitost, protože uspokojení jejich nutričních potřeb není během dlouhých pobytů ve vesmíru žádný med. I proto mají v tomto ohledu přednost, zatímco běžná komerční dostupnost takového masa se neplánuje dříve jak za čtyři roky.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz