26. září letošního roku byl v ruském segmentu ISS pod taktovkou izraelského potravinářského startupu Aleph Farms ve spolupráci s dalšími americkými a ruskými společnostmi proveden zajímavý pokus s tzv.
biotiskárnou. Astronauti si s její pomocí „vypěstovali“ hovězí steak..
Izraelci se zabývali otázkou, jak kosmonautům poskytnout bezpečné a výživné maso s využitím minimálních zdrojů. A tak přišli s principem pěstování, který je v zásadě prostý. Odborníci nejprve odebrali z krávy svalové buňky, aby jim následně v kontrolovaném prostředí poskytli živiny.
K procesu růstu svalové tkáně tak docházelo obdobně, jako kdyby byla svalovina v těle zvířete.
Na oběžné dráze stačilo spojit toto malé množství svalové tkáně pomocí 3D biotiskárny, vyvinuté společností 3D Bioprinting Solutions. A bylo hotovo.
Pro kosmonauty jde o mimořádně užitečnou záležitost, protože uspokojení jejich nutričních potřeb není během dlouhých pobytů ve vesmíru žádný med. I proto mají v tomto ohledu přednost, zatímco běžná komerční dostupnost takového masa se neplánuje dříve jak za čtyři roky.