Domů     Příroda
Zelenina na Marsu? Na České zemědělské univerzitě probíhá unikátní projekt Marsonaut
Dagmar Garciová 4.9.2019

Na České zemědělské univerzitě (ČZU) v pražském Suchdole vznikla ojedinělá laboratoř, která umožní pěstovat plodiny pomocí technologie „aeroponie“. V podmínkách simulujících život na Marsu se o to pokusí tým biologů a IT specialistů pod vedením mladého vědce Jana Lukačeviče..

„Mars je nehostinné místo, kde mohou teploty dosáhnout až -130 stupňů Celsia. Atmosféra je velice řídká a každá kapka vody má nesmírnou cenu. Naším cílem je získat nové poznatky o nekonvenčních způsobech pěstování rostlin, a tím posunout úroveň stávající technologie blíž jejímu použití nejen pro kosmické mise.

Pěstování rostlin v extrémních podmínkách najde uplatnění i na Zemi v oblastech, které už trpí nebo v budoucnosti budou trpět nedostatkem vody,“ vysvětluje Jan Lukačevič, jenž působí v Oddělení kosmické fyziky Ústavu fyziky atmosféry AV ČR a spolupracoval mimo jiné i s prestižní NASA.

Karolína Pumprová, členka týmu a doktorandka na ČZU dodává: „Populace rychle roste a zemědělské půdy i vody rychle ubývá. Proto si cením toho, že můžu být součástí projektu, jehož cílem je objevit nové možnosti v pěstování plodin a reagovat na aktuální vývoj zemědělství.“ Dalšími členy týmu jsou bioložka Gabriela Lotová a IT specialisté Vladimír Vaverka a Matyáš Černohous.

V laboratoři se budou pěstovat plodiny, které budou mít pro budoucí astronauty potřebné živiny a zároveň spolu mohou existovat v prostředí laboratoře. Každá plodina si žádá trochu jiný teplotní režim a během vegetačního cyklu jí vyhovuje i jiné osvětlení.

Jednou z vybraných rostlin bude salát, jehož semínka jsou speciálního původu. „Podařilo se nám získat speciální semínka z antarktické základny EDEN ISS, určená pro pěstování na Mezinárodní vesmírné stanici.

Naším úkolem je najít způsob, jak nejefektivněji pěstovat plodiny, které umožní člověku přežít,“ dodává Pumprová.

Aeroponie je unikátní technologie pěstování plodin. Oproti jiným zemědělským metodám je schopna dosáhnout minimální spotřeby vody. Aeroponická laboratoř na ČZU je v tomto rozsahu jednou z prvních v ČR. Vznikla přebudováním dvou menších laboratoří v prostorách školy a zajišťuje tak vědecké i materiální zázemí akademické půdy.

Umožňuje také využívání ostatních pracovišť univerzity k dílčím výzkumům a analýzám a zapojení dalších studentů a vědeckých pracovníků.

Tým mladých vědců bude během výzkumu čelit i nejrůznějším zátěžovým testům a výzvám, jako například simulovanému výpadku energie způsobenému pro Mars charakteristickou písečnou bouří, poruše zavlažovacího systému či problémům s řídicím a monitorovacím systémem laboratoře.

Projekt je součástí platformy #jetovtobě od Vodafonu, která dává mladým lidem možnost vyzkoušet si potenciální práci budoucnosti.

Předchozí článek
Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz