Domů    
Vodíkový závod s časem
Pavel Šmejkal 16.4.2019

Pátý ročník národního finále závodů autíček na vodíkový pohon v Ostravě bude výjimečný počtem závodních týmů a atraktivním programem pro návštěvníky všech věkových kategorií. Dva dny dramatických závodů Horizon Grand Prix představí 17. – 18. 4. 2019 v Trojhalí v Ostravě energii budoucnosti – vodík a nadějné technické talenty ze středních škol České republiky.

Inovace, čas, design, ale také úsporný výkon, to budou nejčastěji skloňované termíny během šestihodinového závodu, který završí několikaměsíční práci na výrobě a vývoji modelů aut na vodík. Nejedná se o běžnou „modelařinu“, ale o čtyřměsíční projektovou spolupráci studentů, pedagogů a odborníků z vysokých škol nebo přímo z praxe.

Učitelé na programu oceňují nejen dodané výukové pomůcky, ale zejména zápal, se kterým studenti získávají poznatky z oblasti obnovitelných zdrojů a čisté mobility. Letošního pátého ročníku se účastní rekordních 28 středoškolských týmů z ČR. Od roku 2014 se program Horizon Grand Prix rozrostl na téměř 200 týmů po celém světě.

Edukativní přínos projektu Horizon Grand Prix se nám potvrdil v minulém ročníku, a proto jsme rádi vyhověli žádostem dalších škol o podpoření jejich účasti. Držíme palce týmům Nadace Unipetrol, ale pochopitelně přejeme vítězství v národním finále všem účastníkům tohoto prestižního mezinárodního projektu.“ říká Julie Růžičková z Nadace Unipetrol, jedné z partnerských firem.

Program dále podporují i průmysloví lídři působící v Moravskoslezském kraji a pomáhají tak zvyšovat atraktivitu technického vzdělávání nejen v regionu, ale i v celé České republice. „Rozvoj technických dovedností pro studenty zábavnou formou určitě stojí za to podpořit.“ dodává Petra Macková Jurásková, mluvčí firem ve skupině Třinecké železárny – Moravia Steel.

Vidíme velký potenciál v podpoře studentských týmů z našeho kraje, kteří si chtějí vyzkoušet jak výrobu svého modelu auta na vodíkový pohon, tak se naučit týmové spolupráci a řešení problémů, což se jim v budoucí praxi bude velmi hodit.“ uzavírá Kateřina Churá z nošovické automobilky.

Hyundai je globálním lídrem v sériové výrobě ekologických vozů s alternativními pohony, a to včetně vodíkových palivových článků.

Po celou dobu bude pro návštěvníky Horizon Grand Prix připraven i doprovodný program. Mohou si vyzkoušet jízdu v elektromobilech, shlédnout zábavnou vědeckou show a seznámit se s nabídkou technických škol.

Související články
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz