Domů     Příroda
Budeme žít déle než 100 let?
21.stoleti 10.5.2005

Vědecký tým z univerzity ve Washingtonu možná našel klíč k dlouhověkosti. Laboratorním myším nyní dokázal podstatně prodloužit život!Vědecký tým z univerzity ve Washingtonu možná našel klíč k dlouhověkosti. Laboratorním myším nyní dokázal podstatně prodloužit život!

Tím rozhodujícím momentem, jenž ovlivňuje dlouhý a zdravý život, je podle amerických odborníků množství antioxidantů, které tělo vyprodukuje. Myši, které na základě genetické úpravy měly v organismu vyšší hladinu antioxidantů, žily až o 20 procent déle než normální hlodavci. Navíc se potýkaly s výrazně menším množstvím srdečních chorob a dalších nemocí spojených se stárnutím. Antioxidační enzymy se totiž v těle myší vypořádaly s množstvím tzv. volných radikálů, které poškozují buňky. Vědci již delší dobu právě volné radikály uvádějí do souvislosti například s rozvojem rakoviny nebo nemocí srdce. Jejich zdrojem je především peroxid vodíku, jenž vzniká jako zbytkový produkt metabolismu, a ten větší množství antioxidantů dokázalo odstranit. 
Pokud by se stejné výsledky prokázaly u člověka, mohli by se lidé již v brzké době dožívat i více než 100 let.

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz