Domů     Příroda
Kdy přichází ten pravý čas pro květ?
21.stoleti 6.9.2005

Položili jste si někdy otázku, jak rostliny samy rozpoznají ten správný okamžik, kdy mají začít pučet a kvést? Mezinárodní tým vědců vám teď nabízí vysvětlení!Položili jste si někdy otázku, jak rostliny samy rozpoznají ten správný okamžik, kdy mají začít pučet a kvést? Mezinárodní tým vědců vám teď nabízí vysvětlení!

Některé druhy rostlin rozkvétají na jaře, jiným se daří nejvíce v parném létě, další naopak upřednostňují podzim. A odborníci si dlouho lámali hlavu nad tím, jak samotné rostliny poznají, kdy přišel jejich pravý čas. Určujícím rozdílem mezi jednotlivými druhy je samozřejmě množství slunečního světla. Vědci ale nedávno zjistili, jak listy přesně signalizují květům, kdy mají začít kvést.
V 90. letech minulého století již vědci odhalili v listech rostlin gen FT, který je pro tento proces klíčový, ale otázkou stále zůstávalo, jak se mezi budoucím květem a listy přenáší onen zásadní vzkaz. Odborníci z Německa, Velké Británie, Švédska a Japonska nyní objevili ve špičce větví protein FD a právě on je zřejmě odpovědí na předchozí otázku. Gen FT přitom produkuje další protein, který v rostlině putuje od listů až po konečky větví, kde aktivuje právě bílkovinu FD a ta odstartuje vznik květu.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz