Jestli při vaření s oblibou zapomínáte, co jste už do nevábně vyhlížející hmoty v hrnci vysypali, případně si pletete misku pro psa s rozpracovanou nádivkou do delikátní pečeně, pravděpodobně nad novým udělátkem zajásáte.Hlídací lžíce, kterou si vymysleli vědci z Massachusetts Institute of Technology, má v sobě zabudovaných několik senzorů, díky nimž neustále hlásí, jak to s připravovanou krmí právě vypadá. Po chvilce koupání v potravině dokáže určit slanost, kyselost, viskozitu a teplotu. Tím ale ambice výzkumníků nekončí, v budoucnu by chtěli chytrou lžíci naučit i rozpoznávat zastoupení některých důležitých složek (vitamínů, minerálů, škodlivých látek) a energetickou hodnotu pokrmu. Ta se však sama má stát součástí kuchyně prolezlé elektronikou skrz naskrz, která bude podávat všemožné informace o prováděných činnostech a zaznamenávat, co se kdy v jejích útrobách dělo. Týden zapomenuté rozmražené maso v lednici, připálený olej nebo ploténka zapnutá ještě dvě hodiny po dokončení oběda by se tak měly stát pouhou vzpomínkou na temný dávnověk.