Domů     Příroda
Jak lidstvo nakládá s oceány?
21.stoleti 28.6.2006

Nijak zvlášť dobře. Naše civilizace s k oceánům a nejen k nim chová macešsky. Čísla vyplývající ze statistiky OSN jsou přinejmenším varující.Nijak zvlášť dobře. Naše civilizace s k oceánům a nejen k nim chová macešsky. Čísla vyplývající ze statistiky OSN jsou přinejmenším varující.Jen za minulý rok oceány obdržely „dotaci“ v podobě tří miliard tun odpadů. Odpad měl pro sebe místa dost, protože za stejnou dobu mu ho uvolnilo 85 milionů tun ryb. Vedle toho 250 000 želv skončilo v rybářských sítích a sto milionů žraloků přišlo o své ploutve. O život přišlo i 300 000 mořských ptáků. Trpí i základní stavební prvek oceánů – voda. Její teplota pomalu roste, naopak klesá její zásaditost. Lidstvo oceány zatím zdaleka neprozkoumalo, a už je stačilo z nezanedbatelné části zničit. Zatím známe jen asi 10 procent těchto vod a je téměř jisté, že biodiverzita oceánů se nezadržitelně zeštíhluje. Achim Steiner z Programu OSN pro životní prostředí hovoří jasně: „Více než šedesát procent mořského světa a jeho bohaté biodiverzity se nachází mimo dosah národních soudních pravomocí. Ten je proto zranitelnější a ve stále větším ohrožení. Politici celého světa musí co nejrychleji vyvinout pravidla a akce potřebné k zacelení této díry.“

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz