Domů     Zajímavosti
Co čeká počítače v roce 2007?
21.stoleti 19.2.2007

Co ohrozí počítače v letošním roce? Je spam na ústupu nebo ho naopak přibývá. Objeví se také něco pozitivního? Na tyto otázky se 21. STOLETÍ pokusí najít odpověď.

Nic moc pěkného nás na internetu nečeká. Odborníci již předpověděli hrozby, které v tomto roce vystaví naše počítače do nebezpečí. Podle dostupných údajů existuje v současnosti více než 217 000 různých druhů bezpečnostních hrozeb a další tisíce jich dosud nebyly identifikovány. Malware je stále častěji rozesílán profesionálními a organizovanými zločinci. 

Počet spamů narůstá
Jen každý desátý email dnes není spam. Ostatní jsou nevyžádané nabídky produktů a služeb, které adresáta obtěžují. Jen v listopadu loňského roku po internetu běhalo sedm miliard spamových zpráv. Přitom ještě v červnu to bylo třikrát méně. Nelze se tedy divit, že pod takovým náporem se řada serverů zhroutí. Vinu na tomto trendu nesou nenápadné programy, které se uhnízdí v počítači, a které propojí původní počítač s tisícovkami dalších. Podvodné emaily se tak vesele mohou šířit dál.
Nejčastějším obsahem spamu zůstávají sexuální služby, nabídky půjček, léků či hodinek. Většina nevyžádané pošty je šířena z USA, Číny, ale i od našich severních sousedů z Polska. Odborníci varují, že v žádném případě se nemá na spam odpovídat a už vůbec ne dávat k dispozici osobní data.

10 největších hrozeb
Společnost McAfee zveřejnila svou prognózu deseti největších bezpečnostních hrozeb pro rok 2007:
1. Bude se zvyšovat množství webových stránek zaměřených na zcizení hesel – např. falešné přihlašovací stránky oblíbených online služeb, jako je eBay.
2. Dále poroste objem spamů, hlavně těch obsahujících obrázky, které jsou  náročné na šířku pásma.
3. Rostoucí popularita video souborů na výměnných serverech (např MySpace, YouTube a VideoCodeZone) téměř jistě povede k tomu, že hackeři začnou k šíření škodlivých kódů používat MPEG soubory.
4. S rozvojem “smart” telefonů a jejich konektivity se rozšíří útoky na mobilní telefony.
5. Adware se stane normou, rozšíří se komerční Potenciálně nechtěné programy (PUPs).
6. Krádeže identity a ztráty dat budou i nadále diskutovanými problémy – tyto zločiny jsou často umožněny krádeží počítačů, ztrátou záloh a špatně chráněnými informačními systémy.
7. Rozšíří se používání botů – programů, které vykonávají automatické úkony – jako oblíbeného nástroje hackerů.
8. Opět se rozšíří parazitický malware, neboli viry, které modifikují soubory na disku.
9. Zvýší se počet rootkitů pro 32bitové platformy, ale zdokonalí se také ochrana před nimi.
10. V důsledku existence ilegálního trhu se slabými místy se zvýší nebezpečnost tohoto jevu.

Literatura na internetu
Že internet pronikl i do literatury, není nic nového. Na adrese www.mp3knihy.cz si lze objednávat knihy v digitálním formátu. Zatím jsou k dispozici tři literární díla: román Jiřího Pilouse Se srpem v zádech, Oslavné básně architekta a herce Davida Vávry a záznam rozhlasového čtení z románu Denise Learyho Rakovinu nevyléčíš. Během krátké doby se na tomto portále objeví další díla.
Po objednání a zaplacení ceny (od 150 do 260 korun) jsou audioknihy poslány na dobírku. Ke svému majiteli dorazí za 14 dnů. Kniha je nahrána na CD, odkud si ji lze stáhnout do mp3 přehrávače nebo iPodu.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz