Domů     Technika
Jak pracuje: Ponorka
21.stoleti 19.2.2007

Moderní ponorky jsou rychlé, fungují na jaderný pohon a oceány jich jsou plné. Jak ale vypadali pradědečkové těchto supermoderních strojů?Moderní ponorky jsou rychlé, fungují na jaderný pohon a oceány jich jsou plné. Jak ale vypadali pradědečkové těchto supermoderních strojů?

Na ruční pohon
Princip ponorky běžel hlavou už Leonardu da Vincimu. V roce 1578 pak Brit William Borne představil nákres ponorky, která by fungovala na principu vyrovnávacích nádrží. Podobně pracují i dnešní ponorky. První funkční ponorku však sestavil až v roce 1642 Holanďan Cornelis Drebbel. Dnes se při představě dřevěné kostry potažené naolejovanou kůží pousmějeme, ale dokázala uvézt 12 mužů. Pohon byl ruční, každý z členů posádky držel v ruce veslo.
V době války o nezávislost (1775 – 1783) nasadili američtí osadníci do boje proti královskému námořnictvu i ponorku. Vešel se do ní pouze jeden člověk a ten jí poháněl klikou.
V 19. století se o konstrukce ponorek snažili především Američané a Němci. Zatímco řada německých pokusů skončila fiaskem, americká ponorka Aligator v roce 1863 úspěšně zaminovala nepřátelské přístavy. Dokázala už chemicky vyrábět kyslík, ale pohon byl stále mechanický. Koncem 19. století mělo ve své výbavě 50 ponorek i carské ruské námořnictvo.

Válečné úspěchy 
Na přelomu 19. a 20. století se už objevily ponorky na parní pohon. Páru později vytlačila elektřina a ponorky se staly obávanou zbraní. To ukázaly zejména německé ponorky U-21, U-31 a U-41 za 1. světové války. 5. září 1914 potopila německá ponorka britský křižník Hawke a tím začala ponorková válka. Němci v ní zničili více než 5 000 spojeneckých lodí.
Důležitou roli sehrály ponorky i za 2. světové války. Hned 3.září 1939, tedy v den, kdy Velká Británie vstoupila do války, potopila německá ponorka britský parník. Po vstupu USA do války, v prosinci 1941, již nebyly ponorky tak úspěšné jako dříve. Svou roli sehrálo i zdokonalení ochrany konvojů, plavících se přes Atlantik. Za 2. světové války bylo ponorkami potopeno přes 4500 lodí, tedy méně, než za války první.

Ponorka na severním pólu
V roce 1954 byla zkonstruována americká ponorka Nautilus, jejíž pohon již byl jaderný. O 4 roky později tento stroj dosáhl severního pólu.
V tomtéž roce spustil na moře svou atomovou ponorku Leninskyj Komsomol i Sovětský svaz.
V současné době má ve své výzbroji jaderné ponorky pět zemí: USA, Rusko, Velká Británie, Francie a Čína. Jejich ponorky dokáží nést i jaderné zbraně.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz