Domů     Příroda
Vědci vzkazují rostlinám: Užívejte aspirin!
21.stoleti 16.11.2007

S objevem, který by mohl vést k vývoji zdravých plodin se zvýšeným výnosem, zvýšenou odolností a menší potřebou pesticidů, přicházejí vědci z Boyce Thompsonova ústavu (BTI) pro výzkum rostlin z Ithaky ve státě New York v USA.S objevem, který by mohl vést k vývoji zdravých plodin se zvýšeným výnosem, zvýšenou odolností a menší potřebou pesticidů, přicházejí vědci z Boyce Thompsonova ústavu (BTI) pro výzkum rostlin z Ithaky ve státě New York v  USA.

Vědcům se totiž podařilo identifikovat klíčovou látku v rostlinách, vznikající při chorobném procesu a aktivující širokou obranu proti útoku patogenů.

Varování roznášejí silice
Obrannou reakci rostlin na různé infekce pozorovali vědci již dříve. Věděli i to, že tento fenomén vyžaduje přenos signálu například z infikovaného listu do dalších částí rostliny. Až do nynějška však nevěděli, o jaký signál vlastně jde. Výzkumnému týmu z Boyce Thompsonova ústavu se podařilo identifikovat jako zásadní látku salicylan methylnatý. Tuto látku nacházíme jako jeden z vonných esterů v rostlinných silicích. Právě ona má na svědomí signál, varující celou rostlinu ve chvíli, kdy do některé její části pronikne infekce. „Teď, když jsme identifikovali signál, který aktivuje obranný mechanismus rostlin, stejně jako enzymy řídící úroveň tohoto signálu, jsme schopni využít genetického inženýrství k tomu, aby optimalizovalo schopnost rostlin bránit se,“ říká Daniel F. Klessig z BTI. Tento postup by mohl zvýšit produkci rostlin a redukovat používání pesticidů, které jsou škodlivé jak pro životní prostředí, tak pro člověka, na minimum.

Jak se léčí aspirinem?
Studium procesů v rostlinných tkáních odhalilo, že po napadení patogenem začíná dokonce rostlina přímo v zasaženém místě produkovat kyselinu salicylovou, čili nám dobře známý aspirin. Část této kyseliny aktivuje lokální obranu, zatímco další část je přeměněna pomocí enzymu na salicylan methylnatý, který je biologicky nečinný a zůstává uložen v tkáni. Salicylan methylnatý , vyprodukovaný v místě infekce hraje zásadní roli při získání odolnosti rostlin. Nyní vědci studují proces, jak vlastně putuje salicylan methylnatý z místa nákazy rostlinnými tkáněmi do nezasažených částí rostliny a teprve v této neinfikované tkáni se znovu mění na kyselinu salicylovou.

Cílem je urychlit léčení
Celý problém rychlejšího vyléčení rostlin spočívá v tom, že přeměněný salicylan methylnatý se hromadí hlavně v nakaženém místě a převážně v této podobě je pak distribuován dál do rostliny. Otázkou je, proč vysílají rostliny neúčinného posla ve formě salicylanu methylnatého do zatím zdravých tkání, kde teprve musí být reaktivován. Vědci chtějí dosáhnout toho, aby jej pomocí nového enzymu, nazvaného SABP2 mohla rostlina přeměnit rovnou na kyselinu salicylovou a vzniklý lék by si pak rozesílala rovnou do svých nezasažených částí. „Tímto mechanismem může být známý aspirin distribuovaný po celé rostlině a navodit širokou obrannou reakci,“ říká Klessig.

Co jsou to silice?
Charakteristická vůně mnohých rostlin a drog je dána přítomností vonných těkavých látek – silic. Silice jsou těkavé, intenzivně vonící směsi přírodních látek olejovité konzistence, ve vodě těžce rozpustné. Silice se vyskytují pouze ve vyšších rostlinách v asi 3000 druzích, z nichž je asi 150 rostlinných druhů farmaceuticky důležitých. Silice se akumulují ve všech rostlinných orgánech: v květech v listech, v kůře, v kořenech, oddencích, plodech a semenech.

Předchozí článek
Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz