Domů     Příroda
Nový objev nám objasňuje tvorbu metanu v oceánech
21.stoleti 19.8.2008

Na produkci skleníkových plynů se podílí metan nemalým procentem. Oceánografové z Havajské univerzity a tým amerických mikrobiologů nyní publikovali studii, která podle všeho vysvětluje procesy, probíhající v oceánech, při kterých se v důsledku rozkladu sloučenin obsahujících fosfor dramaticky zvyšuje obsah metanu ve vodách bohatých na kyslík.Na produkci skleníkových plynů se podílí metan nemalým procentem. Oceánografové z Havajské univerzity a tým amerických mikrobiologů nyní publikovali studii, která podle všeho vysvětluje procesy, probíhající v oceánech, při kterých se v důsledku rozkladu sloučenin obsahujících fosfor dramaticky zvyšuje obsah metanu ve vodách bohatých na kyslík.

Metan je mezi skleníkovými plyny mnohem nebezpečnější než kysličník uhličitý. Ačkoliv koncentrace metanu v atmosféře jsou mnohem nižší, než je tomu u kysličníku uhličitého, metan je mnohem účinnější při zadržování záření o dlouhých vlnových délkách, které udržuje naši planetu obyvatelnou. To je podle vědců také hlavní příčinou současných jevů, které se souhrnně nazývají jako globální oteplování.


Na vině prý není člověk
Z nejnovějšího objevu by měl radost zejména náš prezident Václav Klaus, protože dává za pravdu jeho přesvědčení, že za globálním oteplováním nestojí člověk, ale biochemické procesy, které řídí sama příroda. Zdroje metanu na souši již dnes dostatečně známe. Ať už jde o jeho úniky z ložisek zemního plynu, nebo jeho produkci při chovu hospodářských zvířat či při kvašení organické hmoty. Tyto zdroje však prý v žádném případě nenesou vinu za stále se zvyšující koncentrace metanu v atmosféře naší planety.


Na čem si pochutnávají bakterie?
Možné řešení našli vědci ve sloučenině, nazývané methylphosphonát – neobvyklé organické látce objevené již v šedesátých letech, která nesmírně chutná bakteriím. Když měřil výzkumný tým koncentrace metanu v oceánech, zjistil, že koncentrace se značně liší v různých zeměpisných oblastech i hloubkách. Protože metan se produkuje jen v místech bez přístupu kyslíku, překvapilo vědce, že jeho nejvyšší koncentrace našli tam, kde povrchové vrstvy vody obsahovaly velké množství kyslíku.


Jev se prý opakuje
Záhy našli na tuto záhadu odpověď. Na vině jsou zvláštní bakterie, které se nejlépe množí v prostředí bohatém na kyslík, ale pak se dostávají do hlubin oceánů, kde začínají svoji nekalou činnost v podobě produkce metanu. Podle mikrobiologů je však tento jev přechodný a periodicky se v dějinách Země opakuje. 

Koncentrace metanu jsou katastrofální
Podle amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru dochází v poslední době k prudkému nárůstu metanu v atmosféře. Vědci zpracovávali data ze šedesáti různých míst na světě. Podle jejich závěrů se v loňském roce zvýšilo množství metanu, které se dostává do ovzduší, o 27 milionů tun. Emise metanu se tak zvýšily poprvé od roku 1998. Některé výzkumy uvádějí, že se na zvýšení jeho podílu v atmosféře podílí rovněž tání permafrostu (věčně zmrzlé země) v arktických oblastech. a

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz